HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚάλεσμα του Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου σε απεργία στις 14 Δεκέμβρη

Κάλεσμα του Ενωτικού Αγωνιστικού Μετώπου σε απεργία στις 14 Δεκέμβρη

ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Εργαζόμενοι –ες, συνταξιούχοι, άνεργοι, νέοι και νέες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες
Ζούμε τις τελευταίες μέρες τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης γιατί πέτυχε να κλείσει πολύ γρήγορα την 3η αξιολόγηση. Αυτό το κατάφερε λέγοντας ουσιαστικά “ναι” σε ό,τι ζήτησε η τρόικα και λειτουργώντας όπως όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις τις οποίες κατηγορούσε και κατηγορεί για απόλυτη υποταγή στους δανειστές. Προκαλεί με το «κοινωνικό μέρισμα» που μοιράζει, αφού αυτό είναι το υπέρογκο πλεόνασμα που απέσπασε από τα ισχνά λαϊκά εισοδήματα. Προχθές προσπάθησε να περάσει στην Βουλή, την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.

Με το πρόσχημα της μεγαλύτερης κατά το δυνατό εκπροσώπησης των εργαζομένων με πλειοψηφία άνω του 50% για κήρυξη απεργίας, ουσιαστικά την απαγορεύει.

Ο πραγματικός λόγος νομοθέτησης μιας τέτοιας διάταξης είναι ότι ο εργαζόμενος δεν φτάνει μόνο να είναι φθηνός και να μην έχει σταθερό ωράριο. Θα πρέπει να είναι απογυμνωμένος από κάθε συλλογικό δικαίωμα όπως αυτό των σ.σ.ε. και της απεργίας ώστε να μην μπορεί να διεκδικεί βελτίωση των συνθηκών εργασίας του.

Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες κηρύσσουν απεργία, τις πιο πολλές φορές κατόπιν εορτής, χωρίς μέτρα για την επιτυχία της. Η προοπτική δραστηριοποίησης των εργαζομένων και ανάκαμψης των αγώνων και του συνδικαλιστικού κινήματος μόνο μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τη δραστηριότητα στη βάση, στους χώρους δουλειάς μπορεί να προέλθει. Αυτό το ξέρουν κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τρόικα και αυτό θέλουν να εμποδίσουν με την ουσιαστική απαγόρευση της απεργίας και τη θεσμοθέτηση συστήματος που θα ελέγχει την αντιπροσωπευτικότητα των σωματείων.

Η απόσυρση της τροπολογίας είναι βήμα τακτικής και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει την απεργία. Αυτό έχει δεσμευτεί από τον Ιούλιο απέναντι στο ΔΝΤ. Κυβέρνηση, δανειστές και κυρίως η εγχώρια ολιγαρχία (ΣΕΒ, ξενοδόχοι, κ.λπ.) βιάζονται να απαγορεύσουν τις απεργίες, αξιοποιώντας την υποχώρηση των αγώνων, γιατί ξέρουν ότι η κατάσταση της εργαζόμενης πλειοψηφίας θα επιδεινωθεί! Ήδη οι επίσημα άνεργοι είναι 920.000 και οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι από την εργοδοσία από 3 – 18 μήνες ξεπερνούν το 1 εκ.,

Θέλουν να βάλουν στο γύψο τις αντιδράσεις γιατί ξέρουν τι έρχεται:

Περικοπές σε συντάξεις το 2018. Νέες ιδιωτικοποιήσεις, με την κορυφαία της ΔΕΗ
Διευκόλυνση των πλειστηριασμών, με αλλαγές στο νόμο Κατσέλη
Εφαρμογή ενός προϋπολογισμού ακραίας λιτότητας για το 2018
Κυρίως όμως ξέρουν ότι έρχονται αγώνες!

Η επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους και το λαό, τα κυρίαρχα αστικά κόμματα και η ΕΕ, ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός αντιμετωπίζονται μόνο με τη δημιουργία ισχυρού ενωτικού εργατικού κινήματος σε ταξική βάση. Αυτό να θέσει σε άμεση προτεραιότητα την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών ζωής και δράσης των εργαζομένων, τη διεύρυνση των κατακτήσεων τους, την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και όλου του πλαισίου που δημιούργησε, να αποκαλύπτει τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων και να αγωνιστεί εναντίον της ΕΕ και της πολιτικής της με στόχο την αποδέσμευση.

Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα εκείνο που προέχει είναι, οι εργαζόμενοι να προτάξουν και μέσα από αυτήν την απεργία να απαιτήσουν:

• Να μην περάσουν περιορισμοί στο δικαίωμα της κήρυξης απεργίας και στην συνδικαλιστική δράση.
• Να καταργηθούν άμεσα όλες οι αντεργατικές διατάξεις που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Να αυξηθούν ανάλογα με τις σημερινές ανάγκες οι μισθοί και οι συντάξεις.
• Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για την εργατική-λαϊκή οικογένεια

Η επιτυχία της απεργίας στις 14 Δεκεμβρίου ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας, ενάντια στον προϋπολογισμό λιτότητας και την αξιολόγηση είναι μια πρώτη απάντηση απέναντι στο μαύρο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, δανειστών και εργοδοσίας.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στον Άη Μηνά

Προηγουμενο αρθρο
Δεν μας έφταναν τα εκτός τώρα χάνουμε και εντός έδρας!
Επομενο αρθρο
Λευκά Χριστούγεννα από το Επιμελητήριο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.