HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚάναμε μια απολαυστική πρόβα καλοκαιριού στη Λευκάδα

Κάναμε μια απολαυστική πρόβα καλοκαιριού στη Λευκάδα

Με το βλέμμα στραμμένο στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που πλησιάζει, σκιαγραφούμε το ανοιξιάτικο πρόσωπο του πιο εύκολα προσβάσιμου νησιού του Ιονίου, που πλέον μας καλωσορίζει σε τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα.

Η ιδιαιτερότητα του φυσικού τοπίου της Λευκάδας περικυκλώνει τον επισκέπτη προτού καν περάσει το πλωτό γεφυράκι-σύνδεσμος του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα: από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, πάνω σε μια τούφα αμμουδιάς στη θάλασσα που απλώνεται στα δεξιά του δρόμου, μέχρι τους σχηματισμούς από αμμοθίνες και αρμυρήθρες, σπάρτα και γαλατσίδες, που κάθε χρόνο υποδέχονται κύκνους, φλαμίνγκο, πελεκάνους κι ερωδιούς, η άφιξη στο νησί μοιάζει με είσοδο σε πίνακα ζωγραφικής – και χάρη στη νέα εθνική οδό, που συνδέει τη Λευκάδα με την Αθήνα σε λιγότερο από τρεισήμισι ώρες, η διαδρομή είναι πραγματικά πλέον ένα ταξίδι αναψυχής.

Γαλάζιο και πράσινο, δέντρα και θάλασσα, πεύκα και Αδριατική… Αν υπάρχει ένα στοιχείο που μπορεί να συμπυκνώσει την πεμπτουσία των Επτανήσων, αυτή είναι η συνεχής εναλλαγή των δύο συστατικών της γοητείας τους. Και δεν υπάρχει άλλο σημείο που να συγκεντρώνει πιο πυκνά τούτη την αλληλοδιαδοχή τόνων του πράσινου και του γαλάζιου από ό,τι η ασφάλτινη λωρίδα που συνδέει το ορεινό χωριό Τσουκαλάδες με την παραλία Πευκούλια: μια μικρή κοφτή στροφή όπου, μέσα σε τριάντα μοίρες, προλαβαίνεις να διαβείς από το πράσινο των πουρναριών και το κυπαρισσί των δέντρων στο γαλάζιο του ουρανού, αγκαλιασμένο με τη βαθιά μπλε απεραντοσύνη της ανοιχτής θάλασσας.

Αυτή η μικρή στιγμή, που τη βιώνεις σαν μια απρόσμενη αποκάλυψη, μπορεί ως και απαρατήρητη να περάσει όταν σου τη σκεπάζει η θολούρα του καλοκαιριού και το μυαλό σου βουτά ήδη στα δροσερά νερά ενός νησιού γεμάτου παραλίες που φιγουράρουν σταθερά σε λίστες κορυφαίων προορισμών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Για μια απόδραση ανοιξιάτικη ή προκαλοκαιρινή όμως, που τα νερά είναι ακόμη κρύα, αλλά η φύση είναι στα πιο ζεστά της, ένας αλλιώτικος κόσμος περιμένει να τον ανακαλύψεις.

Με βάση το άρτι ανακαινισθέν ξενοδοχείο «Lefkas», στην είσοδο­ της πόλης, με πανοραμική θέα στο λιμάνι και στον Κήπο των Ποιητών (πάρκο με προτομές σπουδαίων Λευκαδιτών λογοτεχνών όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Λευκάδιος Χερν), οι βόλτες μας μας οδήγησαν στο σπίτι του Σικελιανού (επισκέψιμο ως μουσείο) και το επιβλητικό νεοκλασικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, με τον όμορφο κήπο και την πλούσια συλλογή εικόνων επτανησιακής τεχνοτροπίας…

Στην πόλη θα βρείτε επίσης και όλους τους παραγωγούς του φημισμένου σαλαμιού αέρος: καθένας έχει τη δική του γεύση, οπότε μη ντραπείτε να δοκιμάσετε μέχρι να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει. Βέβαια, ο μεγαλύτερος πλούτος του τόπου βρίσκεται έξω από την πόλη: ανεβαίνοντας σε ορεινά χωριά όπως η Παλαιοκατούνα ή το Νεοχώρι, θα δείτε μπρος σας να απλώνεται απέραντη η θέα στο Νυδρί και στα Ακαρνανικά Όρη, ενώ η θάλασσα που τα χωρίζει είναι κατάστικτη από νησάκια όπως η Σπάρτη, η Μαδουρή (το νησί του Βαλαωρίτη), το Σκορπίδι (κάποτε ιδιοκτησία του Νιάρχου) και φυσικά ο Σκορπιός της οικογένειας Ωνάση (νοικιασμένος πλέον στον Ρώσο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ).

Η εκδρομή στην περιοχή συνδυάζεται ιδανικά με πεζοπορία στους καταρράκτες του Δημοσάρι (λίγο έξω από το Νυδρί), φροντίστε όμως ο ήλιος να είναι ακόμη ψηλά, διότι η θερμοκρασία πέφτει απότομα όσο προχωρείτε στην εικοσάλεπτη διαδρομή προς την πηγή…. Η αμαξάδα στους δυτικούς δρόμους του νησιού θα σας οδηγήσει σε γραφικά χωριά όπως η Εξάνθεια, το Δράγανο και το Αθάνι. Η θέα στην Αδριατική κόβει την ανάσα, περνώντας πάνω από παραλίες όπως οι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι και καταλήγοντας στην άγρια ομορφιά της πέτρας που αντιμάχεται τα κύματα στο Ακρωτήρι Λευκάτας.

Την πρωτοκαθεδρία του ενδιαφέροντος στα ορεινά του νησιού όμως κρατάει αναμφίβολα το κεφαλοχώρι της Καρυάς: εκεί όπου το παλιό με το νέο βρίσκονται σε αδιάκοπο μπρα-ντε-φερ και παλιά σπίτια αναστυλώνονται δίπλα σε ερείπια. Αν οι συνθήκες είναι σωστές, ανεβαίνοντας στην Καρυά θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε από ψηλά ένα «λιβάδι που δακρύζει»: από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, ο κάμπος της Καρυάς μετατρέπεται σε φυσική δεξαμενή, σαν λίμνη στις ρίζες του οροπεδίου, που καθρεφτίζει το ταμπεραμέντο του άστατου ουρανού.

Tο κοντινό Φαράγγι της Μέλισσας είναι ιδανικός φυσιολατρικός προορισμός. Το βαθύ πράσινο της πυκνής, άγριας βλάστησης πλημμυρίζει το μάτι, σε δύο 30λεπτες διαδρομές που προτείνονται ακόμη και για αρχάριους, ενώ η κατάβαση ανάμεσα σε απομεινάρια αρχαίων οικισμών έχει στιγμές που η βοή του νερού στροβιλίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε στ’ αλήθεια νομίζεις πως ακούς το βούισμα της μέλισσας. Τα μονοπάτια που φιδογυρίζουν δεξιά και αριστερά, πάνω και δίπλα από το ρυάκι που ανοίγει τρύπες μέσα στους βράχους για να ξεχυθεί, τα δέντρα, οι φτέρες και οι κισσοί που πλέκονται μπροστά σας είναι αρκετά για να ξυπνήσει μέσα σας η Λάρα Κροφτ.

Melissa Gorge – Lefkada

Μμην παραλείψετε μια επίσκεψη στη Μονή Φανερωμένης με την υπέροχη θέα στην ιδιόμορφη γεωγραφία της Γύρας και του Ιβαριού­ σε πλήρη ανάπτυξη αλλά και σε έναν αυτοσχέδιο μίνι ζωολογικό­ κήπο που ξετρελαίνει σταθερά τους μικρούς επισκέπτες. Πολιούχος του νησιού, η Παναγία Φανερωμένη σφύζει από προσκυνητές του Αγίου Πνεύματος, που είναι μάλλον η ιδανικότερη περίοδος για μια προ της υψηλής σεζόν επίσκεψη.

Πηγή: www.athinorama.gr

Προηγουμενο αρθρο
Τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε ελληνική κανονιοφόρο ανοιχτά της Λέσβου
Επομενο αρθρο
Συνελήφθη 38χρονος για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.