HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΚαρυά – Εθελοντικές Δράσεις: Σήμερα «ξεσηκώσαμε» τα Ρεκατσινάτα

Καρυά – Εθελοντικές Δράσεις: Σήμερα «ξεσηκώσαμε» τα Ρεκατσινάτα

Αυτή η Κυριακή θα μείνει χαραγμένη για χρόνια στη μνήμη όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μουσικοφιλολογικού Ομίλου Καρυάς “ΑΠΟΛΛΩΝ” για περίπατο στο μονοπάτι Μ_1, με αφορμή την έναρξη των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στην Καρυά.

1

Από νωρίς το πρωί μικροί χορευτές του ¨ΑΠΟΛΛΩΝΑ¨ συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου και της Εθελοντικής Ομάδας Καρυάς συναντήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καρυάς και ανηφόρησαν το πλακόστρωτο δρομάκι που οδηγεί στον παλαιό οικισμό των Ρεκατσινάτων.

2

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες γνώρισαν γειτονιές του χωριού περπατώντας στα πλακόστρωτα δρομάκια, έμαθαν χρήσιμες πληροφορίες για δύο από τους παλαιότερους ναούς του χωριού μας, την Αγία Παρασκευή και τον Άγιο Δημήτριο, διέσχισαν το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στα Ρεκατσινάτα, ήρθαν σε επαφή με την χλωρίδα της περιοχής ενώ παράλληλα απήλαυσαν την πανοραμική θέα που προσφέρει προς το χωριό της Καρυάς και της ευρύτερης περιοχής.

3

Κατά την άφιξη στα Ρεκατσινάτα επισκέφθηκαν το ξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στους πρόποδες του οικισμού, όπου είχαν την ευκαιρία γνωρίσουν την ιστορία του. Στη συνέχεια η ομάδα διέσχισε το κεντρικό μονοπάτι των Ρεκατσινάτων καταλήγοντας στο ξωκκλήσι του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού.

4

Εκεί είχαν από νωρίς αρχίσει οι προετοιμασίες για το γλέντι που είχε οργανώσει ο “ΑΠΟΛΛΩΝ”. Ψητά, αναψυκτικά, μπύρες και κρύο νερό ήταν η έκπληξη της ημέρας, απαραίτητα για να τονωθούν οι πεζοπόροι ώστε να ανταποκριθούν στις χορευτικές απαιτήσεις της πρόβας που ακολούθησε από το χορευτικό τμήμα του Ομίλου.

5

Κι όπως ήταν φυσικό το κέφι δεν άργησε να “ανάψει” … μικροί και μεγάλοι μπήκαν για τα καλά στον χορό συνθέτοντας μοναδική ατμόσφαιρα γλεντιού σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της ορεινής Λευκάδας.

15

Στο σημείο μετά από λίγη ώρα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμά μας, έφτασε και η περιπατητική ομάδα Trace Your Eco, η οποία επισκέφθηκε το μονοπάτι Μ_2. Αφού προσφέρθηκαν τα απαραίτητα κεράσματα, που μόλις είχαν ετοιμαστεί, συνοδευόμενα από παγωμένες μπύρες, όλο μαζί χορέψαμε υπό του ήχους ποντιακών και μακεδονίτικων σκοπών προς τιμήν των επισκεπτών. Στο τέλος οι μικροί χορευτές παρουσίασαν στους επισκέπτες ένα δείγμα παραδοσιακών λευκαδίτικων χορών.

17

Σαν επίλογο της σημερινής μέρας θα κρατήσουμε τον ενθουσιασμό που εξέπεμπαν τα μάτια των μικρών παιδιών, που βαδίζοντας στα χνάρια των προγόνων τους, όπως μας είχε πει η μικρή Σταυρούλα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν.
Αυτά τα παιδιά βαδίζοντας στο παλιό μονοπάτι των Ρεκατσινάτων θαύμασαν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που έζησαν εκεί… τον θαύμασαν νοερά, με την αθώα σκέψη των νιάτων τους και την εύπλαστη φαντασία τους… θαύμασαν τις γυναίκες που κουβαλούσαν νερό με τις βαρέλες στο κεφάλι από το κάτω χωριό.. θαύμασαν την υπομονή των προγόνων τους απέναντι στις κακουχίες της εποχής εκείνης… θαύμασαν την καθημερινή τους βιοπάλη.
Για όλους αυτούς τους λόγους και για τόσους άλλους αυτή η Κυριακή θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό των μικρών μας χορευτών. Αυτών των παιδιών που με τις φωνές και τα γέλια τους, με το κυνηγητό και το χορό τους τάραξαν την αβάσταχτη εδώ και δεκαετίες ηρεμία των Ρεκατσινάτων καθώς η γλυκειά φασαρία τους διαπέρασε την εκκωφαντική ησυχία των ερειπίων. Αυτών των ερειπίων που έχει χρόνια να ακούσει παιδικές φωνές… που έχει χρόνια να ακούσει λευκαδίτικα τραγούδια… που έχει χρόνια να μυρίσει την ευωδία του φαγητού που ψήνεται… που έχει χρόνια να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους μαζεμένους.

Τα Ρεκατσινάτα σήμερα είχαν μουσαφιραίους… γεμάτους ενέργεια και ζωντάνια, που έσυραν το χορό σαν σε γιορτή…. είχε χρόνια να γίνει γλέντι εκεί πάνω. Αυτό που έγινε σήμερα ήταν σα να το χρωστούσαμε στους προγόνους μας!

Πηγή: karyalefkadas.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Θόλωσε η θάλασσα στον Άη Γιάννη!
Επομενο αρθρο
Γιατί το φετινό θερινό ηλιοστάσιο θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.