HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΚαστός: ένας παράδεισος στο Ιόνιο

Καστός: ένας παράδεισος στο Ιόνιο

Άγνωστο σε πολλούς, αυτό το μικρό μακρόστενο νησάκι νοτιοανατολικά της Λευκάδας, που κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, διατηρεί ακόμη τους ρυθμούς προηγούμενων δεκαετιών. Οι λιγοστές υποδομές (κάποια ενοικιαζόμενα, ελάχιστες ταβέρνες και ένα καφενείο υπάρχουν μόνο) και το χαμηλό τόνων προφίλ ανάπτυξης του Καστού, υποβοηθούν και συντείνουν στη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του νησιού. Ο οικισμός του Καστού βρίσκεται ανατολικά πάνω από το λιμάνι και φιλοξενεί μόλις 40 μόνιμους κατοίκους. Κατά την περιδιάβασή σας στον οικισμό, θα συναντήσετε λιγοστά πετρόκτιστα σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές.

Ο Καστός είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις του αυθεντικού, για όσους αναζητούν το τοπικό χρώμα και για όσους αρέσκονται στους φυσιολατρικούς περιπάτους. Ο κεντρικός δρόμος του νησιού (μήκους 7 χιλιομέτρων), αρχίζει από τον Καστό, συνεχίζει κατά μήκος των παραλιών της ανατολικής ακτής για να καταλήξει στο βορειότερο άκρο του νησιού. Μαγευτική είναι η πεζοπορία μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Αιμιλιανού, όπου και βρίσκονταν o παλιός οικισμός του Καστού μέχρι τον 19ο αιώνα. Απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι και βρίσκεται πάνω από την ομώνυμη παραλία που θεωρείται από πολλούς ίσως η καλύτερη του Καστού. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τη θέση Καλικερίμη με τις υπεραιωνόβιες ελιές. Εδώ η φύση δείχνει τις δεξιότητές της στη γλυπτική μιας και οι κορμοί των γέρικων ελαιόδεντρων έχουν μετατραπεί από τον χρόνο σε θαυμαστά έργα τέχνης. Η δυτική ακτή είναι δύσβατη, με εξαίρεση τον όρμο Σαρακήνικο που αποτελεί εναλλακτικό καταφύγιο των σκαφών. Όταν βρεθείτε στον Καστό μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου για να θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις υπέροχες τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Σπύρος Γαζής. O Καστός διαθέτει πολλούς ανεμόμυλους -αρκετοί απ’ αυτούς ανήκουν σε ιδιώτες- οι οποίοι και μαρτυρούν τη συστηματική καλλιέργεια δημητριακών κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Οι παραλίες στον Καστό είναι ανέγγιχτες από τον πολύ κόσμο, διαθέτουν γαλαζοπράσινα νερά και λευκό βότσαλο. Επισκεφτείτε το Βάλι, τα Βρισίδια και τη Βαμπακιά, κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά της Καλάδας και της Κουτσοτής, φορέστε μάσκα και βατραχοπέδιλα και θαυμάστε τον βυθό στην παραλία του Σόλου. Ο Άγιος Αιμιλιανός είναι αναμφίβολα μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες κι αυτό χάρη στα κρυστάλλινα νερά του, τη χρυσή άμμο και τη Φωκότρυπα που υπάρχει στα βράχια της ακτής (πρόκειται για μια σπηλιά με 30 μέτρα βάθος και μια μικρή αμμουδιά που παλαιότερα αποτελούσε καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας, εξού και το όνομα Φωκότρυπα). Τιρκουάζ νερά θα σας υποδεχτούν στα Παλιάμπελα ενώ η Λίμνη είναι η μεγαλύτερη παραλία του Καστού. Νότια θα βρείτε τα Αμπελάκια, μια παραλία με ψιλό βοτσαλάκι και το Φύκι.

Ο Καστός συνδέεται με την απέναντι ακτή του Μύτικα με καΐκι.

Πηγή: lefkadazin.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο πανέμορφος φάρος της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ενημερωτικά μηνύματα προστασίας από δασικές πυρκαγιές

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.