HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαταγγελία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Νυδριού

Καταγγελία για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Νυδριού

Προς

α)τον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος
β)τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λευκάδας
γ) το τμήμα Περιβάλλοντος Περιφερειακής ενότητας Λευκάδας
δ)το Τμήμα Υγιεινής Λευκάδος
ε)το Δήμο Λευκάδας

Κοιν. προς τον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο

ΙΣΤΟΡΙΚΟ:

Στην περιοχή του πρώην δήμου Ελλομένου έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο αποχέτευσης και το εργοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού στην Θέση Βαγενή.

Η προσαγωγή των λυμάτων στο εργοστάσιο γίνεται από το κεντρικό αντλιοστάσιο στο Μεγάλο Αυλάκι και η έξοδος –διάθεση πρέπει να γίνεται στην θαλάσσια περιοχή της Φτέρης με υποθαλάσσιο αγωγό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Κατά την έως τώρα λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης έχουν παρουσιαστεί πολλά και σοβαρά προβλήματα (εισροές υπόγειων νερών και θαλασσινού νερού στο δίκτυο αποχέτευσης- υπερχειλίσεις φρεατίων και αντλιοστασίων εντός του οικισμού – απορροές λυμάτων σε σούδες και τελικά στην θάλασσα), ειδικά στην περιοχή του Μεγάλου Αυλακιού.

Επίσης έχουν εντοπισθεί εγκληματικές κακοτεχνίες και ακατάλληλα υλικά στον εξοπλισμό των αντλιοστασίων γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης και εκτός του ότι επιβαρύνει τον Δήμο (δηλαδή τους δημότες) με πρόσθετες δαπάνες δημιουργεί έντονα προβλήματα κακοσμιών στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική απαξίωση της περιοχής.

Στην απαράδεκτη λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης, όπως παραπάνω περιγράφηκε, προστέθηκε το τελευταίο διάστημα και η εγκληματική για την δημόσια υγεία εκκένωση των λυμάτων από το εργοστάσιο σε παρακείμενο του εργοστασίου ρέμα (δις) όπως έχει διαπιστωθεί από τους υπογράφοντες κατά την 24/7/2017 το βράδυ και την 20/8/2017 το βράδυ.

Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι ο όγκος των λυμάτων που απορρίφθηκε ήταν τέτοιος που η στάθμη των λυμάτων στη σούδα έφτασε το μισό μέτρο με μέσο πλάτος το 60 εκατοστά. Σε ένα σημείο μάλιστα είχε σχηματισθεί λιμνούλα από λύματα εντός της οποίας κολυμπούσε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης του Μεγάλου Αυλακιού που συναντά το ρέμα στο εν λόγω σημείο.

Σημειώνουμε ότι τόσο το εργοστάσιο όσο τα παρακείμενα ρέματα βρίσκονται εντός περιοχής με υποκείμενο υδροφόρο ορίζοντα που χρησιμοποιείται για την ύδρευση τουλάχιστον 30.000 ατόμων ( Νυδρί, Μεγάλο Αυλάκι, Μεγανήσι, Γένι, Βλυχό) και προστατεύεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία απαγορευμένης οιασδήποτε διάθεσης άμεσα ή έμμεσα ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες. Παρά ταύτα επανειλημμένα διαπιστώθηκε η εκκένωση λυμάτων από το εργοστάσιο στο παρακείμενο ρέμα και δημιουργήθηκαν δυνητικά επικίνδυνες συνθήκες για την δημόσια υγεία.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι στο κάλεσμα της αστυνομίας, από κάτοικο της πληγείσας περιοχής, για τη διαπίστωση της παράνομης πράξης και την εφαρμογή εφόσον προβλέπεται της αυτόφωρου διαδικασίας, αυτή αρνήθηκε να συνδράμει λέγοντας πως είναι αναρμόδια.

Με βάσει τα παραπάνω:

Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του πρώην Δήμου Ελλομένου για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τους πολίτες ενέργεια τους να διαθέσουν κατ’ επανάληψη τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού (την 24/7/2017 το βράδυ και την 20/8/2017 το βράδυ) όχι εντός των κυκλωμάτων του και εντός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του όπως προβλέπεται, αλλά εντός των παρακειμένων ρεμάτων.

Σας παρακαλούμε λοιπόν, με βάση τις αρμοδιότητές του ο καθ’ ένας

να προβείτε:
α) στην παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων για κάθε αξιόποινη πράξη.
β)σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την μη επανάληψη των φαινομένων.
γ)την άμεση αποκατάσταση και καθαρισμό των πληγεισών περιοχών, τον καθαρισμό της περιοχής και των ρεμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας από τη βλάστηση που παρεμποδίζει την ορατότητα του προβλήματος, καθώς και την πιθανή κατασκευή υποδομών για την ευχερή παρατήρηση και απόδειξη κάθε παράνομης απόρριψης λυμάτων.
δ)τον επανέλεγχο της κατασκευής και λειτουργίας του έργου από ειδικούς όπου θα παρίσταται και θα μας αντιπροσωπεύει εμπειρογνώμονας κοινά αποδεκτός.

ΥΓ: Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το πρόβλημα και μάρτυρες διαθέσιμοι για την προαναφερθείσα καταγγελία.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ

Προηγουμενο αρθρο
H θαλαμηγός «CHRISTINA Ο» στον Σκορπιό - Ήταν μια συγκινητική συνάντηση περιγράφει η Κασσιανή Βερυκίου
Επομενο αρθρο
43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

1 Σχόλιο

  1. Α.Β
    30 Αυγούστου 2017 at 14:24 — Απάντηση

    Στον βιολογικο της πολης ΞΕΡΕΤΕ τι γινεται???
    Αισχος

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.