HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚεραίες βραχείας εκπομπής στο «Έναστρον»…

Κεραίες βραχείας εκπομπής στο «Έναστρον»…

Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης από την παρουσία φίλων, συγγενών, συνεργατών, ανθρώπων της επιστήμης, του πνεύματος και της τέχνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 -1-2020, στο βιβλιοκαφέ Έναστρον, η πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, με τίτλο: Κεραίες βραχείας εκπομπής, από τις εκδόσεις Βακχικόν (Αθήνα 2019), σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών.

Το βιβλίο παρουσίασε με αρτιότητα, ευαισθησία και γνώση η Λιάνα Τζιμογιάννη, αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας Βιβλιοσημεία, και ραδιοφωνική παραγωγός του Boem Radio.

Επιπλέον

Τρεις «επαρκείς αναγνώστες» κατέθεσαν την αναγνωστική τους εμπειρία: Ο δημοσιογράφος και ποιητής Στέφανος Μεσσήνης, η εκπαιδευτικός Κωνσταντίνα Κούρτη και η γνωστή ηθοποιός Φωτεινή Φιλοσόφου.
Στο τέλος η ποιήτρια διάβασε ποιήματα της συλλογής και συνομίλησε με τους παρισταμένους.
Την εκδήλωση συντόνισε με την προσήκουσα ηρεμία, πετυχαίνοντας εύστοχες παρεμβάσεις, ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής Αντώνης Κατσαμάγκος.

Η παρουσίαση αυτή τη φορά είχε ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Η επιλογή των «επαρκών αναγνωστών», ρόλων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη θεωρία της «αναγνωστικής ανταπόκρισης», όπως εξήγησε η ποιήτρια, μετακινούσε την όλη διαδικασία από την αντικειμενική αποτίμηση των επαγγελματιών (κριτικών, φιλολόγων κ.λ.π.) προς την υποκειμενικότητα της πρόσληψης του ποιητικού έργου από τους επαρκείς αναγνώστες του. Με μια κειμενοκεντρική προσέγγιση, οι ομιλητές/τριες, επικεντρώθηκαν στα ποιήματα και ασχολήθηκαν περισσότερο με τις «λέξεις πάνω στη σελίδα» και ελάχιστα με τα συμφραζόμενα του πλαισίου παραγωγής τους. Τονίζοντας το στοιχείο των συγκινησιακών επιπτώσεων των ποιημάτων στον αναγνώστη, υπογράμμισαν ο καθένας από την πλευρά του την πλούσια συναισθηματική και διανοητική αλλά και την –ακόμα πλουσιότερη- ανθρώπινη διάσταση της προσωπικότητας της ποιήτριας και τη γενικότερη προσφορά της στα γράμματα και δημιούργησαν μιαν ατμόσφαιρα οικειότητας, εγγύτητας και ενθάρρυνσης για διάλογο. Η ποιήτρια φανερά συγκινημένη, αναφέρθηκε στον τίτλο της ποιητικής της συλλογής (τις ερμηνείες -κυριολεκτικές και μεταφορικές- των τριών λέξεων που απαρτίζουν τον τίτλο, αποκαλύπτοντας έτσι τη θεματική των ποιημάτων και τον προσανατολισμό της σκέψης της. Διάβασε ποιήματά της, αποκαλύπτοντας τα «μυστικά» της δημιουργίας τους. Και απάντησε τόσο στις ερωτήσεις όσο και στις παρατηρήσεις των εκλεκτών παρισταμένων.

Ανάμεσά τους αναφέρουμε: τον βουλευτή Ηλία Παπαηλία, τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, την καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου Χριστίνα Μπενέκη (που τίμησε με την παρουσία της το ΤΕΙ Λευκάδας για πολλά χρόνια), την εμπνευσμένη ποιήτρια Σοφία Σακελλαρίου και την κόρη της Δανάη, τους εκδότες Νέστορα Πουλάκο και Στράτο Προύσαλη, τον ποιητή Βασίλη Παππά και τον Θεόδωρο Γεωργάκη, τον δρ. Ιστορίας Γεώργιο Τσίλη, τη λογοτέχνιδα Αργυρώ Βερυκίου και τον σύζυγό της Χρήστο Μπαλντά, τον εξαιρετικό ηθοποιό Δημήτρη Ζακυνθινό, την ψυχοθεραπεύτρια Εύα Ζαχαρούλη, την εξαίρετη φιλόλογο Αγγελική Σπηλιά και τη Σία Καμινάρη, τη συγγραφέα και άξια φιλόλογο Φόνη Πολίτου-Ρέπουλη και τη λογία Τακούλα Κοκκαλιάρη, τον εκπαιδευτικό και ποιητή Μιχάλη Παπαδάκη, τον νεαρό φιλόλογο Στέφανο Νικολαΐδη, τον ποιητή Κώστα Πατρίκιο, την Ευαγγελία Βερυκίου και τη Σεβαστή Κατωπόδη, τη Μαριάννα Μπάλτσα και την Ελευθερία, τον σκηνοθέτη και ποιητή Γιάννη Φαλκώνη. Επίσης, τα αγαπημένα πρόσωπα της ποιήτριας, την Άννα, τη Ρόζα, την Κασσιανή και τον μικρό Απόστολο, πρωταγωνιστή της καρδιάς της…τον σκηνοθέτη, φωτογράφο και ποιητή Γιάννη Φαλκώνη (στον οποίο οφείλεται και το φωτογραφικό χρονικό…)

Και τους guest-stars της βραδιάς, τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, και τον σύζυγό της Τεντ Αργύρη, που έσπευσαν στην εκδήλωση, αμέσως μετά την άφιξή τους από Καναδά! Ήταν η ανεπανάληπτη έκπληξη της βραδιάς!

Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και περισυλλογή αλλά και από τη χαρά που προσφέρει η γνησιότητα των ανθρώπινων συναντήσεων!

Ευχόμαστε καλοτάξιδο να είναι και το νέο ποιητικό δημιούργημα της άξιας και ακαταπόνητης συγγραφέως και ποιήτριας Βιβής Κοψιδά-Βρεττού, το οποίο αξίζει πραγματικά να διαβαστεί και να προβληματίσει…

Προηγουμενο αρθρο
Συνάντηση Θ. Καββαδά με Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου και Γ. Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ
Επομενο αρθρο
Κοπή βασιλόπιτας της Ε. ΡΩ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.