HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚινηματογραφική Λέσχη Λευκάδας – Μία όαση Πολιτισμού

Κινηματογραφική Λέσχη Λευκάδας – Μία όαση Πολιτισμού

Έχουμε ξαναγράψει για την κινηματογραφική λέσχη, πρώτα τον Απρίλιο του 2010 και ύστερα τον Απρίλιο του 2013. Σήμερα βρισκόμαστε αισίως στο 2016, Απρίλιο και πάλι, μήνα όπου κλίνει ο κάθε κύκλος, και αισθανόμαστε την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση, να γράψουμε πάλι δύο λόγια ευχαριστίας για τη Λέσχη, μία όαση πολιτισμού, η οποία εξακολουθεί να ανθίσταται και να επιμένει, κόντρα στα μηνύματα των καιρών και παρά τους ελάχιστους φίλους που διατηρεί σε σχέση με το μέγεθος του νησιού. Αφήνουμε και πάλι τον ίδιο τίτλο με αυτόν των προηγούμενων κειμένων μας, αφ’ ενός γιατί τον αξίζει καθώς συνιστά μία σταθερή αξία και αφ’ ετέρου γιατί όσο ο πολιτισμός της καθημερινότητας βαίνει συνεχώς μειούμενος, τόσο το βάρος πολιτιστικών οργανισμών σαν αυτών της κινηματογραφικής λέσχης, βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.

Για μας που ήλθαμε να μείνουμε στο νησί τα τελευταία χρόνια, η Λέσχη υπήρξε ένας αχώριστος σύντροφος και μία ζεστή αγκαλιά στις κρύες και άδειες νύχτες του χειμώνα. Η Τρίτη είναι η μέρα που περιμένουμε, πρώτα για να συναντήσουμε την κα Τούλα, την κομψή και ευπροσήγορη οικοδέσποινα της Λέσχης, να μας περιμένει στην είσοδο με τη γνωστή ευγένεια και καταδεκτικότητα της, έχοντας όμως και τη σχετική αγωνία, για το «πόσοι θα έλθουν σήμερα, θα τους αρέσει η ταινία, θα λειτουργούν όλα καλά, οι μηχανές, η θέρμανση κ.λ.π., θα μείνουμε ευχαριστημένοι;» ‘Υστερα για να συναντήσουμε τους λιγοστούς σινεφίλ, με τους οποίους πλέον έχουμε γίνει φίλοι, και να ανταλλάξουμε μαζί τους τις απόψεις μας σχετικά με την ταινία της ημέρας και τέλος για να απολαύσουμε την υπέροχη ταινία που η κα Τούλα έχει επιλέξει για μας.

Έκλεισε λοιπόν και ο φετινός, 43ος κύκλος, από την ίδρυση και λειτουργία της λέσχης, και είδαμε πάλι ταινίες εξαιρετικές, τις οποίες η κα Τούλα Σκληρού με το ταλέντο, τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό εφήβου που τη διακρίνουν, επέλεξε για μία ακόμα φορά με κριτήριο αλάθητο!

Ξεκινώντας την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου με το «Τραγούδι του Φοίνικα» (γερμανική) είδαμε κατά σειρά τις ταινίες: «Λεβιάθαν» (ρωσική), «Ιστορίες για Αγρίους» (αργεντίνικη), «Ανθρώπινο Κεφάλαιο» (ιταλική), «Ομάρ» (παλαιστινιακή), «Pride» (αγγλική), «Jimmy’s Hall» (αγγλο-ιρλανδική), «Ανωτέρα Βία» (σουηδική), «Ένα Περιστέρι Έκατσε σε ένα Κλαδί» (σουηδική), «Το Δικαστήριο» (ινδική), «Μανταρίνια» (εσθονική), «45 χρόνια»  (αγγλική), «Η Μητέρα μου» (ιταλική), «Ο Γιός του Σαούλ» (ουγγρική), «Ο Ηλίθιος» (ρωσική), «Ο ΑΣΤΑΚΟΣ» του Γιώργου Λάνθιμου και «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

Υπήρξε ακόμα μία Τρίτη αφιερωμένη στο 38ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Παρ’ ότι το πρόγραμμα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, δεν περιλαμβάνει καμία γαλλική ταινία γεγονός που στην αρχή ομολογούμε πως μας ξένισε, εν τούτοις η κα Τούλα δικαιώθηκε για μία ακόμα φορά καθώς οι ταινίες ήταν όλες η μία καλύτερη από την άλλη!

Να μην παραλείψουμε να αναφέρουμε «Το Τσάϊ με Συμπάθεια» την όμορφη βραδυά που μας χάρισαν οι υπεύθυνοι της Λέσχης για να γιορτάσουμε τα 46α γενέθλια της. Μία βραδυά που την χαρακτήριζε η ίδια αρχοντιά και η ίδια ποιότητα που χαρακτηρίζει όλες τις λειτουργίες της Λέσχης!

Κλείνοντας, δε μας μένει παρά να ευχαριστήσουμε για μία ακόμα φορά τους ανθρώπους της κινηματογραφικής Λέσχης Λευκάδας και να τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας καθώς, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, « εκμεταλλευόμαστε» το μόχθο τους, για να περνάμε κάθε Τρίτη δύο ώρες που για μας είναι ανεκτίμητες, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι μας σέβονται, μας υπολογίζουν και μας φροντίζουν αγνά και ανυστερόβουλα. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την ακάματη κα Τούλα Σκληρού η οποία βρίσκει πάντα τον τρόπο να μας υποχρεώνει.

Και του χρόνου……

Λευκάδα 26 Απριλίου 2016
Ανδρομάχη Παπαζήση-Νίκος Σπ. Κονδυλάτος

Προηγουμενο αρθρο
Πρωί Μεγάλης Τρίτης στην πόλη της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Οι φάσεις και το γκολ από τον αγώνα Τηλυκάρτης – Πανλευκάδιος (video)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.