HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΚΕ: ανακοίνωση για την κατάσταση στην Υγεία τις διαχρονικές ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ

ΚΚΕ: ανακοίνωση για την κατάσταση στην Υγεία τις διαχρονικές ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ

ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
19 ΣΗΜΕΙΑ – ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ.

Η προεκλογική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Υγεία των πολλών» είναι γεμάτη θηριώδεις ανακρίβειες, ψέματα και απόκρυψη πραγματικών στοιχείων. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε από κει που σταμάτησε η ΝΔ , η οποία βρίσκει το αναγκαίο οικοδόμημα για να συνεχίσει. Και έχει τo θράσος ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι βοηθά την ΝΔ να βγει κυβέρνηση, επειδή αποκαλύπτει την κοινή τους στρατηγική και ανατρέπει το επιχείρημα ότι έχουν θεμελιώδεις τάχα διαφορές !!!

Ένα είναι το κοινό σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με κρατική ευθύνη και η μετατροπή των μονάδων υγείας σε Αυτοτελείς Οικονομικές Μονάδες δηλαδή επιχειρήσεις με πελάτες τα ασφαλιστικά ταμεία Δημόσια και Ιδιωτικά και τις τσέπες των ασθενών. Το αστικό κράτος αποσύρεται σταδιακά από την ευθύνη του για κάλυψη του λαού σε υπηρεσίες υγείας.
Αυτό είναι και το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όπως αυτό περιγράφεται στην Στρατηγική «ΕΥΡΩΠΗ 2020» με στόχο ένα Δημόσιο πιο φτηνό στο κράτος, ευέλικτο και φιλικό στις επενδύσεις.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

1. Το 5ευρω ποτέ δεν καταργήθηκε. Αντικαταστάθηκε μέσα από την αύξηση των εισφορών από 4% στο 6% στις κύριες και από 0 σε 6% στις επικουρικές συντάξεις. Ένα μέτρο απόδοσης 20 εκατομμυρίων ενσωματώθηκε σε ένα μέτρο 770 εκατ. Ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο το 2014 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντικατέστησαν το 25ευρω για νοσηλεία στα νοσοκομεία με αύξηση του φόρου στον καπνό.
2. Οι ανασφάλιστοι δεν έχουν ούτε δωρεάν, ούτε κρατική κάλυψη. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν διέθεσε στα νοσοκομεία επί 4 χρόνια ούτε δεκάρα τσακιστή για την περίθαλψη τους. Όλο το κόστος φορτώθηκε στους ασφαλισμένους, δηλαδή στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2019 το κράτος διέθεσε 100 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων, ποσό που αντιστοιχεί στα 67 ευρώ ανά ανασφάλιστο/έτος, όσο η δαπάνη των δύο εποχικών εμβολίων (Γρίπη και Πνευμονιόκοκκου). Όσοι δε ανασφάλιστοι έχουν εισόδημα πάνω από 200 ευρώ/μήνα πληρώνουν όλες τις συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις, όπως οι ασφαλισμένοι.
3. Από όσες οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων (10.000) κατάργησε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2012 δεν επανέφερε ούτε μία. Μάλιστα την έλλειψη κενών θέσεων την αξιοποίησε για να προσλαμβάνει στις θέσεις μονίμων, φτηνούς και πολιτικά εκμεταλλεύσιμους συμβασιούχους.
4. Διατήρησε την διάταξη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για υποχρεωτική διάθεση του 10% των κλινών των νοσοκομείων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
5. Eφάρμοσε για 1η φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία (όπως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων), τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 2014 ( ίδρυση της ΕΣΑΝ Α.Ε.) για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων όχι με βάση τον πληθυσμό ευθύνης αλλά με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.
6. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα την μετατροπή του ΕΣΥ σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με τον νόμο Ν. 4368/2016, εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά νοσοκομείο που θα λειτουργεί ως επιχείρηση Α.Ε., όπως είναι το νοσοκομείο Σαντορίνης.
7. Μείωσε την επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατ. ευρώ (45%), κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του 2015 – 2019, και φόρτωσε την δαπάνη στα κατακλεμμένα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.
8. Μπούκωσε τα νοσοκομεία με προγράμματα προσωρινής απασχόλησης και μείωσε κατά 1.378 τον αριθμό των μονίμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην υγεία, στο διάστημα 2015 – 2019, εξασφαλίζοντας ένα φτηνότερο και πιο «ευέλικτο» Δημόσιο, όπως το «οραματίζεται» και η ΝΔ.
9. Όχι μόνο δεν κατάργησε τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, αλλά την περίοδο 2016-2018, καταγράφηκε αύξηση 10% (από 539.699 σε 592.035) στις επισκέψεις πανελλαδικά, λόγω των πολύμηνων ραντεβού για πρωινό εξωτερικό ιατρείο. Διατήρησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για δυνατότητα λειτουργίας απογευματινών ιδιωτικών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία.
10. Η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων πραγματοποιήθηκε όπως και επί ημερών της ΝΔ μέσω δωρεών ιδιωτών και με χρηματοδότηση των Αιρετών Περιφερειών. Έτσι ιδιώτες όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (με έδρα την εξωχώρια νήσο των Βερμούδων (off shore) και οι Αιρετές Περιφέρειες, υποκαθιστούνε το κράτος και πατάνε πόδι στα νοσοκομεία ετοιμάζοντας τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα οι οποίες αποτελούνε στόχο αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, όπως ο «Ιατρικός Τουρισμός» .
11. Στον νόμο του «Κλεισθένη» για την τοπική αυτοδιοίκηση ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την δυνατότητα της τοπικής διοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού να χρηματοδοτεί την δημιουργία Μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό τους, την μισθοδοσία προσωπικού. Το μέτρο αυτό ανοίγει το δρόμο της μετάθεσης του κόστους από το κράτος στις Περιφέρειες και τους Δήμους και τελικά στην τοπική φορολογία του λαού, που είναι θέση και της ΝΔ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

12. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ ( για παροχή φαρμάκων και εξετάσεων) σχεδόν μηδενίστηκε από το 2016 έως το 2019 και καθορίστηκε η «ασφαλιστική τιμή» πέραν της τυπικής (0-10-25%), οδηγώντας σταδιακά στην εκτόξευση της ατομικής συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη από το 9% το 2012 στο 31% το 2019.
13. Από το 2019 καταργήθηκε μαζί με το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και το ποσό των 240 εκατ. ευρώ ως κρατική ενίσχυση για να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
14. Την διαλυμένη ΠΦΥ σε δομές, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ, την διατήρησε εξίσου διαλυμένη, όπως φαίνεται και από την τεράστια αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Αντί της ίδρυσης και στελέχωσης Κέντρων υγείας αγροτικού και αστικού τύπου, έβαλε ως προτεραιότητα την μνημονιακή δέσμευση της δημιουργία των ΤΟΜΥ, δομές-κόφτες της πρόσβαση των ασθενών σε δημόσιες μονάδες υγείας, ώστε να συμπιέζεται το κόστος της περίθαλψης κάθε ασφαλισμένου προς τα κάτω.
15. Το 75-90% βασικών διαγνωστικών εξετάσεων της ΠΦΥ, όπως μαστογραφίες-αξονικές-μαγνητικές πραγματοποιήθηκαν το 2019 στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όσο και επί ΝΔ, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με το 15% της συμμετοχής και ένα ποσοστό 5% πραγματοποιήθηκε στα ιδιωτικά απογευματινά εργαστήρια των νοσοκομείων.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ

16. Στο 3ο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ ψήφισαν την περικοπή κατά 900 εκατ. ευρώ/έτος των κονδυλίων για την πρόνοια, από το 2019. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου τα ΚΕΠΑ με την εφαρμογή του κριτηρίου της «λειτουργικότητας» συνεχίζουν ακόμα πιο άγρια την περικοπή του βαθμού αναπηρίας σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχει μεταβληθεί η αναπηρία τους, που όμως δεν είναι σε θέση να εργαστούν.
ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
17. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο(περικοπή 13ου -14ου μισθού, αυξήσεις εισφορών και κρατήσεων, μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση), αρνήθηκε την κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, ενώ έφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».
18. Έφερε ξανά την «αξιολόγηση» ως μηχανισμό υποταγής και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων εφαρμόζοντας την με περισσότερο αυταρχισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα τη «στοχοθεσία» και την προώθηση των «επιτελικών στελεχών» – managers των δημοσίων υπηρεσιών.
19. Διατήρησε τους υγειονομικούς των Δημοσίων Μονάδων Υγείας εκτός των ΒΑΕ και διατήρησε την δέσμευση για περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, όταν ολοκληρωθεί η νέα λίστα των ΒΑΕ.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Προηγουμενο αρθρο
Συνεχίζεται η συγκομιδή της Φακής στην Εγκλουβή
Επομενο αρθρο
Ώρες λειτουργίας του μουσείου του «Ορφέα»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.