HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚοινή ανακοίνωση του Συλλόγου «ΣΑΠΦΩ» και της «Ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής»

Κοινή ανακοίνωση του Συλλόγου «ΣΑΠΦΩ» και της «Ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής»

Δελτίο Τύπου

1) Του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας» με την επωνυμία «ΣΑΠΦΩ», που εδρεύει στο Δράγανο Λευκάδας και

2) Της «Ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής» Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου, που εδρεύει στην Αθήνα

Λευκάδα 20/1/2016

Ψηφίστηκε πρόσφατα όπως με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 με την υπ’ αριθμόν 258 απόφαση, και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 13 Δεκεμβρίου 2015 με εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, το νέο χωροταξικό του Δήμου Λευκάδας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η χωροθέτηση της περιοχής μεταξύ των οικισμών Κομηλιό, Δράγανο, Αθάνι, Άγιος Πέτρος, στο βουνό Μέγα Λάκος, Σκούλη Μέγα Όρος, (περιοχής Λευκάτα, πάνω από τις παγκοσμίου φήμης ακρογιαλιές Εγκρεμνούς, Γιαλό και Πόρτο Κατσίκι), σαν χώρος εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων και πάλι, όπως την παρελθούσα δεκαετία.

Σαν σύλλογοι που για χρόνια έχουμε αγωνιστεί κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη περιοχή μας, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι επίσημα πια και με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιοχή μας κρίθηκε δήθεν κατάλληλη για την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερα δε, μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε πρόσφατα τα χωριά μας την 17η Νοεμβρίου 2015 θα περιμέναμε ότι αυτό το γεγονός θα αξιολογούνταν ιδιαίτερα από τις αρχές, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις αυτές προβλέπεται να τοποθετηθούν πάνω από το επίκεντρο και το κύριο ρήγμα με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί επιλέχθηκε και πάλι η δική μας περιοχή σαν δήθεν ιδανικός τόπος εγκατάστασης αιολικών πάρκων, παρά την καθολική αντίδραση όλων των κατοίκων, όπως έχει εκφραστεί και σε όλο το χρονικό διάστημα της παρελθούσας δεκαετίας, μέσα από τους αγώνες μας και παρά τις προηγούμενες αρνητικές ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών και πρώην Νομαρχιακών Συμβουλίων και δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στα συμφέροντα που για πάνω από δεκαπέντε χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να «αλώσουν» την πολύπαθη περιοχή μας.

Ειδικότερα με αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας: Επί Νομαρχών Χρήστου Λάζαρη και Κωνσταντίνου Αραβανή καθώς και των Δημοτικών Συμβουλίων τόσο του τότε Δήμου Απολλωνίων επί Δημαρχίας Γεωργίου Λογοθέτη δύο φορές, όσο και του Δήμου Λευκάδας επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Αραβανή. Ιδιαίτερα με ομόφωνες αποφάσεις απερρίφθη η εγκατάσταση Αιολικών πάρκων στην χερσόνησο του Λευκάτα με τη σύμφωνη ψήφο του σημερινού Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και της παρατάξεώς του. Δηλαδή κατά την παρελθούσα δεκαετία η συζήτηση και η απόφαση επί των προτεινόμενων αιολικών πάρκων εξαντλήθηκε ολοσχερώς. Τόσο σε επίπεδο θεσμών και διοίκησης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Οι Πρόεδροι
Γ. Κατοπώδης              Α. Αντύπας

Προηγουμενο αρθρο
Το «ΤΑΟΛ» συμπαρίσταται στις αγροτικές κινητοποιήσεις
Επομενο αρθρο
Κρίμα, τόση αγωνιστικότητα …

6 Σχόλια

  1. Κοινός Νους
    7 Φεβρουαρίου 2016 at 13:48 — Απάντηση

    http://www.naftemporiki.gr/story/1056568

    Ενώ στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν…

  2. ο αντιδραστικός
    24 Ιανουαρίου 2016 at 19:44 — Απάντηση

    Θα ήμουν και γώ μαζί με όλους εσάς τους προχωρημένους και προοδευτικούς, αν άξιζε τον κόπο να θησιάσουμε αυτό το σπάνιο βουνό και την ομορφιά του,για μια Ελληνική εταιρεία που τα κέρδη θα έμεναν στην Ελλάδα και προ πάντων σ αυτές τις συγκειρείες που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Αναρωτήθηκε κανείς όμως, τι αιμοραγία θα ήταν για την εθνική μας οικονομία όταν η Δ.Ε.Η.θα αγόραζε την ενέργεια σε πενταπλάσια τιμή από μια ξένη εταιρεία που αυτή θα εκμεταλευώταν τον αέρα μας? Σ αυτή τη χώρα καταφέραμε να αγοράζουμε όλα όσα θα μπορούσαμε εμείς να παράγουμε. Προτείνετε λοιπόν να αγοράζουμε ακόμη και τον αέρα μας? Σημειώνω ότι η εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει τις ανεμογεννήτριες, η GAMESSA δηλαδή, είναι Ισπανικών συμφερώντων. Τώρα να μου πείτε και ποιά εταιρεία έμεινε Ελληνική.

  3. Sandy
    24 Ιανουαρίου 2016 at 01:19 — Απάντηση

    Tόσες ασχήμιες βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στη Λευκάδα. (Μεγαθήρια δίπλα στο κύμα,μεταλλικές κολώνες των τηλεπικοινωνιών στις κορυφές, τσαντίρια για διασκέδαση,
    σπίτια με πισίνες στις άκρες των βουνών , τετραόροφα παράνομα σπίτια και ξενοδοχεία ,
    παράνομα λατομεία στις πλαγιές των δρόμων που δεν κλείνουν ποτέ, καντίνες της κακιάς ώρας
    στις πανέμορφες παραλίες μας κ.ο.κ.) και θα μας ενοχλήσουν οι ανεμογεννήτριες?

  4. Κοινός Νους
    23 Ιανουαρίου 2016 at 23:45 — Απάντηση

    Δυστυχώς διακρίνω ένα σκωπτικό ύφος στους προλαλήσαντες… Είναι κρίμα, πάνε χαμένα τα λόγια σας, δεν υπάρχουν οι πνευματικές βάσεις για την πληρέστερη κατανόησης τους (και φυσικά δεν θέλουμε να είμαστε σαν τα μούτρα της Δανίας, της Γερμανίας, της Αμερικής ή της Σουηδίας… Δεν είδατε ότι ακόμη κι αυτοί σε εμάς έρχονται να απολαύσουν το τοπίο μας;-όπως και στην Τουρκία, την Αίγυπτο, το Μαρόκου κι άλλες παγκόσμιες υπερδυνάμεις…).

    Εγώ θα αναφερθώ στο πόσο κρίμα είναι που δεν υφίστατο ο σύλλογος της Σαπφούς ολίγον ενωρίτερα (300-400 χρόνια πάνω κάτω…), ούτως ώστε να εμποδιστεί αυτό το έκτρωμα με τους Μύλους στη Γύρα… Όχι, πείτε μου, είναι δυνατόν να χτίζανε ποτέ τους Μύλους στη Γύρα αν ανθίστατο οι Σαπφίοι και έπιπτον μέχρι ενός; Τι να τους κάνουνε τους Μύλους σα μύλους οι Λευκαδίτες: να κάνουν ψωμί με την ενέργεια του αέρα; Πφφφφφ, αηδίες… Ποιός το χρειάζεται το ψωμί αφού μπορούσαν θα ήσαν τροφής υποτελείς σε άλλα μέρη- και τι μ´αυτό; Αυτό το αγκάθι απ´το μάτι να μου βγάζανε, αυτό που οι άσχετοι θεωρούν ότι κοσμεί τις φωτογραφίες από τη Λευκάδα…

    Γιαυτό σας λέω ανώτεροί μου: ο σαρκασμός απαιτεί παιδεία. Τι να την κάνουμε απά στα κατσάβραχα, αφού έτσι νομίζουμε ότι τα θέλουν οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Δανοί για να κόβουμε εμείς μονέδα σε μια καντίνα της κακιάς ώρας και σε κάτι μαντριά που προσφέρουμε, υποτίθεται, για πάρκινγκ; Τώρα πού´πεσε και το πετρέλαιο; Φέρτε εισαγωγές και κάθε ΔΕΗ να κάμεις ρεύμα για την καντίνα…

  5. aoratos
    23 Ιανουαρίου 2016 at 13:18 — Απάντηση

    Ο περήφανος ελληνικός άνεμος αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας σε μια εποχή που η ενέργεια είναι το σημαντικότερο στοιχείο για ανάπτυξη, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα. Η εκμετάλλευση αυτής της πηγής ενέργειας μπορεί να βοηθήσει τη δυσμενή θέση της χώρας. Επενδύσεις στη χώρα μπορούν να γίνουν κυρίως για την ενέργεια. Σε περιοχές όπου εγκαθίστανται υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για τους κατοίκους όπως π.χ. μείωση τιμολογίων ρεύματος κ.λ.π.
    Οι δύο σύλλογοι δεν αναφέρουν πουθενά μετρήσιμα μεγέθη και παραδείγματα οφέλους-κόστους. Κανένας εξειδικευμένος και επιστημονικά καταρτισμένος δεν εκφράζει την εκτίμησή του. Τα επιχειρήματά τους δεν είναι τεκμηριωμένα.
    Και του κυρίου Λογοθέτη τα κατηγορηματικά του συμπεράσματα από ποιες επίσημες διεθνείς αναφορές απορρέουν και ποιες μελέτες?
    Στην τελική μπορεί όντως να είναι έτσι αλλά χρειάζεται πλήρης ενημέρωση και παρουσίαση ειδικών να παρουσιάσουν επίσημα και μετρήσιμα στοιχεία. Έτσι γίνεται στη Σουηδία και στη Δανία…… Και πάντως σε αυτές τις χώρες πρωτίστως επισκευάζουν και αποκαθιστούν τα σχολεία τους από τις βλάβες προηγούμενων σεισμών και κατόπιν κάνουν καλλιστεία και ψυχεδελικές επιδείξεις αμφιβόλου αισθητικής και ποιότητας, που δεν νομίζω να τα κάνουν καθόλου. Έλεος με τον περήφανο ελληνικό λαϊκισμό…

  6. Γ. Λογοθέτης
    23 Ιανουαρίου 2016 at 11:55 — Απάντηση

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Σύλλογο ΣΑΠΦΩ. Η Λευκάδα δεν είναι ούτε Σουηδία, ούτε Δανία, ούτε Γερμανία, ούτε Αμερική ούτε… ούτε… Στις χώρες αυτές, δηλαδή σε όλο τον κόσμο, τα αιολικά πάρκα έφεραν την καταστροφή. Δημιούργησαν ραδιενέργεια που σκοτώνει εκατομμύρια πολίτες, εξαφάνισαν τις μέλισσες, τους λαγούς, τα κοπάδια, έδιωξαν τον τουρισμό, με λίγα λόγια έφεραν όλα τα κακά του κόσμου. Γι αυτό και η ΣΑΠΦΩ πολύ καλά κάνει και αντιστέκεται. Ειδικά με τους σεισμούς οι πυλώνες μπορεί να ξεκολλήσουν και να πλακώσουν κατοίκους και τουρίστες σε όλη την νότια Λευκάδα… Και εγώ μαζί σας αγαπητοί μας φίλοι… Κάτω τα χέρια από τον περήφανο ελληνικό άνεμο….. Γιώργος Λογοθέτης

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.