HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚοπή πίτας της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Κοπή πίτας της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Μια ανθρώπινη συνάντηση για την καλή αρχή του νέου χρόνου
Κοπή πίτας της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Μέσα στην κατάμεστη από χαρούμενο κόσμο, οικογενειακή σάλα του Ξενοδοχείου Νήρικος, την Κυριακή, 29-1-2017, ώρα 8, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε και η πρώτη παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Σπύρου Βρεττού: Ο Ιππότης και τα Τελώνια, εκδ. Γρηγόρη, 2016.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, με ευχές και…πρωτοχρονιάτικα δώρα. Αναφέρθηκε, θέλοντας να μοιραστεί τη χαρά με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στα βιβλία-δώρα που δέχτηκε τις μέρες των γιορτών από ξεχωριστές φίλες, γυναίκες του πνεύματος και της τέχνης, λογίες, και μίλησε με συγκίνηση γι’αυτά, συνδέοντάς τα με την εκδήλωση. Έτσι, μίλησε για τα ποιήματα του ρομαντικού ποιητή Novalis, τους έξι Ύμνους στη Νύχτα, που, όπως είπε, είναι περισσότερο ένας μεγαλειώδης ύμνος στη μέρα, στο Φως. Για του Κόλεριτζ την Παγωνιά τα μεσάνυχτα, ώστε να συνδέσει στη συνέχεια την ποίηση του ρομαντισμού με την ποιητική πρόζα που αντιπροσωπεύει το μυθιστόρημα του Σπύρου Βρεττού, Ο Ιππότης και τα Τελώνια.

Τον λόγο έδωσε στη συνέχεια, στη φιλόλογο Αγγελική Κόγκα, η οποία και παρουσίασε το έργο με έναν αξιοπρόσεκτα συναισθηματικό, μουσικό, φιλολογικό λόγο. Μεταξύ τέχνης και φιλολογίας, η Αγγελική Κόγκα μας ταξίδεψε στις ατραπούς του λυρισμού που εξυφαίνεται από το έργο, ερμηνεύοντας μιαν υποκειμενική ανάγνωση της πρώτης φράσης του βιβλίου: Η κοιλάδα είχε γεμίσει φως, με τους εικαστικούς όρους της ιμπρεσιονιστικής τεχνικής. Και συνδυάζοντας τα πρώτα εξωτερικά, εικαστικά στοιχεία του εξωφύλλου με τους ήρωες-σύμβολα, χαρακτήρισε το έργο ως ένα συναρπαστικό παραμύθι, που προσπαθεί να ανατάμει την εμπειρία του σημερινού κόσμου και του ανθρώπου. Τόνισε, με το πρέπον μέτρο, τις μουσικές και λυρικές οάσεις του έργου, την αλληγορική του γλώσσα, τη ρέουσα αφήγηση.

Ο συγγραφέας Σπύρος Βρεττός, με τη γνωστή, στοχαστική ματιά του πάνω στην ιστορία και τη φιλοσοφική διάσταση που προσδίδει στο λόγο του, αναφέρθηκε, κάτω από το πρίσμα μιας σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας, στις βασικές έννοιες, γύρω από τις οποίες δομείται το μυθιστόρημα και οι οριακές συγκρούσεις στο έργο. Ο λόγος του ήταν πράγματι μια διαφωτιστική εισαγωγή πάνω στις έννοιες της σύγχρονης καταστροφικής πορείας του κόσμου αφενός και στις αναγεννητικές δυνάμεις και δυνατότητες που κυοφορούνται αφετέρου.

Η συζήτηση άρχισε με επισημάνσεις της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού για το συμβολικό ιστορικό περίγραμμα των ηρώων, τη διασύνδεση με τον μεσαίωνα και το Βυζάντιο, αναφέρθηκε στις οντότητες των τελωνίων των απόκρυφων γραφών, ώστε να γίνει κατανοητή η αλληγορική γλώσσα του έργου και οι συμβολισμοί των ηρώων. Τέθηκαν επίσης ερωτήματα και προβληματισμοί σχετικά με την οικουμενικότητα του έργου, την οικουμενικότητα της ελληνικής και της λευκαδίτικης σκέψης, για την ελληνική γλώσσα και τις σύγχρονες κακοποιήσεις της κ.λ.π. (Ιωάννα Κόκλα, Αναστάσιος Στάμου, Πολυχρόνης Σίδερης κ.λ.π.). Δημιουργήθηκε ένα κλίμα οικογενειακής εγγύτητας και ανθρώπινων συναισθημάτων και γνήσιας πνευματικότητας, μαζί με ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τα θέματα που ανέκυπταν.

Τυχερή της βραδιάς, και της χρονιάς, που πέτυχε το φλουρί, ήταν η νεαρή φιλόλογος Ζωή Λάζαρη.
Εκ μέρους του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας και της Λέσχης Ανάγνωσης και Στοχασμού, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά: τον κ. Χρήστο Αργυρό για την προσφορά της εύγευστης βασιλόπιτας, το Ξενοδοχείο Νήρικος για τη φιλοξενία, τα Νέα της Λευκάδας-τον φακό της Κωνσταντίνας- για την αυθόρμητη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης. Τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, την Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λευκάδας, κ. Δήμητρα Δαμιανή, και τους εκλεκτούς συμπολίτες μας που μοιράστηκαν μαζί μας τη χαρά και τον πλούτο μιας ανθρώπινης συνάντησης για την καλή αρχή του νέου χρόνου.

Εκ μέρους του Δ. Σ.
Η Πρόεδρος
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Προηγουμενο αρθρο
Λύση συνεργασίας Νίκης Λευκάδας με την αθλήτρια Ευτυχία Δεληγιάννη
Επομενο αρθρο
Γενική Συνέλευση και η κοπή πίτας του Πολιτιστικου Συλλογου Κόκκινη Εκκλησιά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.