HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚουρελού απ’ τον τόπο σου

Κουρελού απ’ τον τόπο σου

Η Αγγελική Γενιτσαρίδου κάνει re-branding στις κουρελούδες και ονειρεύεται να φτάσει με τον αργαλειό της μέχρι τη Νέα Υόρκη

Μιλήσαμε με την Αγγελική Γενιτσαρίδου στην Κρήτη, που έχει βάλει τους παλιούς αργαλειούς της μαμάς της σε φουλ λειτουργία και μας επανασυστήνει την παλιά μας γνώριμη κουρελού μέσα από μια σύγχρονη ματιά, με το project της www.kurelu.gr.

Τι είναι το www.kurelu.gr; «Η kurelu υφίσταται ως επιχείρηση εδώ και δύο χρόνια. Ξεκινώντας από την παραδοσιακή τέχνη του αργαλειού αποφάσισα να αποκτήσω μια εξειδίκευση στην κουρελού. Τα παλιά χρόνια υπήρχε αργαλειός σε κάθε σπίτι, για να καλύψει τις ανάγκες της καθημερινότητας σε ρούχα, κουβέρτες κ.λπ. Εγώ προσπαθώ να το προσαρμόσω στην εποχή μας. Θέλω να δώσω μια φρέσκια ματιά, να μπει η κουρελού στα σπίτια μας σαν ένα καινούργιο, μοντέρνο προϊόν».

6

Γιατί κουρελούδες; «Μου άρεσε πολύ ως είδος. Είχα πάρα πολλές από τη μαμά μου, είχαν όμως το μειονέκτημα της υπερβολής -όχι μόνο σε χρώματα, αλλά και σε υφές, και υφάσματα, επειδή φτιάχνονταν απ’ ό,τι υπήρχε. Μπορεί κάποιες να ήταν φαρδιές και μετά, αν χρησιμοποιούσαν κάποιο ελαστικό ύφασμα π.χ., να στένευαν και πιο κάτω πάλι να φάρδαιναν… Ήθελα να φτιάξω κάτι πιο μοντέρνο, πιο όμορφο. Στην αρχή έφτιαχνα τσάντες, ως χόμπι. Αλλά αποφάσισα να επικεντρωθώ σε ένα είδος. Μερικές φορές μού ζητάνε ύφασμα από κουρελού για τσάντες. Επειδή κυκλοφόρησε αρκετά, τους άρεσε, παίρνουν το ύφασμα και τις ράβουν αλλού».

Ο αργαλειός είναι τέχνη; «Ο αργαλειός φυσικά είναι τέχνη, είναι παραδοσιακή, λαϊκή τέχνη. Πέρα από αυτό όμως ο αργαλειός είναι ένα μέσο ψυχοθεραπευτικό. Σε απορροφά, όπως το πλέξιμο ή το ράψιμο, αλλά νομίζω ακόμη περισσότερο. Είναι μαγικό να βλέπεις το πώς μεταμορφώνεται κάτι: οι κλωστές ανεβαίνουν, κατεβαίνουν και τελικά φτιάχνεις ένα ολόκληρο ύφασμα. Μια κουρελού ή μια ολόκληρη κουβέρτα. Θα ήθελα να μάθω αυτή την τέχνη και σε παιδιά, σε σχολεία. Στα σχέδιά μου είναι να κάνουμε ένα workshop, για να γνωρίσουν τα παιδιά τον αργαλειό. Ήδη έχω καλέσει την τάξη του γιου μου, αλλά θέλω να το κάνω και για άλλα παιδιά. Όταν το βλέπουν, μαγεύονται! Όπως κι εγώ στην αρχή, γι’ αυτό το ακολούθησα».

7

Τι υλικά ύφανσης χρησιμοποιείς; «Καταρχήν υπάρχουν τα στημόνια, που είναι βαμαβακερά νήματα. Αλλά το βασικό υλικό που χρησιμοποιώ είναι το βαμβακερό κουρέλι. Μέχρι το καλοκαίρι το εισήγαγα από το εξωτερικό αλλά τώρα υπάρχει δυσκολία με τις εισαγωγές. Θέλω να έχω ποικιλία χρωμάτων, ώστε να μπορεί ο πελάτης να επιλέξει αυτό που του αρέσει και να το προσαρμόσει στη διακόσμηση του σπιτιού του».

Τι δυνατότητες επιλογής υλικών και σχεδίων έχεις; «Τώρα που έβαλα άλλον ένα αργαλειό σε λειτουργία, έχω τρεις. Έκανα ένα άλλο είδος περάσματος στις κλωστές, που να μπορεί να δημιουργεί και σχέδια με το ίδιο νήμα. Ίσως ανεβάζει λίγο το κόστος, επειδή έχει περισσότερη δουλειά, αλλά είναι ενδιαφέρον. Επίσης σκοπεύω να βάλω στην ύφανση μεταξωτά σάρι σε πολλά χρώματα, που θα δημιουργούν μια πιο εκλεπτυσμένη υφή».

8

Οι πελάτες σου βρίσκονται κυρίως στην Κρήτη και την Αθήνα, ή υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό; «Από όλη την Ελλάδα έχω πλέον πελάτες και έχει αρχίσει να κινείται και στο εξωτερικό. Τα social media και κάποιες συνεντεύξεις που έχω κάνει, νομίζω βοήθησαν. Έχω δώσει κουρελούδες στη Βιέννη, ενώ μια γυναίκα από το Ισραήλ που βρέθηκε στην Κρήτη για διακοπές με προσέγγισε για να διαπιστώσει αν κάτι που είχε αγοράσει από το Ρέθυμνο ήταν όντως χειροποίητο. Δυστυχώς δεν ήταν…. Της έστειλα, λοιπόν, κάτι που είναι χειροποίητο για να το συγκρίνει και κάπως έτσι άρχισε μια συνεργασία».

9

Το project σου είναι παραδοσιακό ή μοντέρνο; «Είναι ένας συνδυασμός. Θέλω να το διαχωρίσω από τον τρόπο που παραδοσιακά είναι συνδεδεμένη η κουρελού και αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να κάνω το συγκεκριμένο brand της kurelu. Η κουρελού ήταν ένα ευτελές προϊόν, ακριβώς επειδή γινόταν από ανάγκη, από τα ρούχα που ήταν για πέταμα. Αλλά ήθελα να το αλλάξω αυτό και στην πορεία το κατάφερα».

Η Κρήτη είναι έμπνευση; «Βέβαια, εννοείται! Συγκινούμαι όταν μιλάω για την Κρήτη. Το χωριό που ζω λέγεται Πύργος Μονοφατσίου, είμαστε 20 χλμ. από τη θάλασσα. Είναι ένα μέρος που λατρεύω. Δεν είμαι από δω, έχω γεννηθεί στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, αλλά εδώ έκανα οικογένεια, τα παιδιά μου… Είμαι πολύ δεμένη με το μέρος».

10

Πώς φαντάζεσαι το kurelu.gr στο μέλλον; «Θα ήθελα να εκθέσω τα προϊόντα μου στη Νέα Υόρκη και να φτιάξω το όνομα kurelu με χαλιά σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης! Tο σκέφτομαι σαν όνειρο τώρα ακόμα, αλλά θα δούμε».

[Πηγή: www.doctv.gr]
Προηγουμενο αρθρο
Οι καθαρίστριες του κ. Τσακαλώτου
Επομενο αρθρο
Κουβαλώντας νερό από τη βρύση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.