HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΚυριακάτικοι περίπατοι στην Καρυά

Κυριακάτικοι περίπατοι στην Καρυά

Ξημέρωμα Κυριακής και η βροχή πέφτει ασταμάτητα από το προηγούμενο βράδυ. Καθώς περνούσε η ώρα η έντασή της άρχισε να ελαττώνεται, τα σύννεφα λιγόστευσαν και ο λαμπερός ήλιος φάνηκε στον ουρανό, δημιουργώντας ένα πανέμορφο πρωινό Κυριακής, της πρώτης Κυριακής του Μάρτη!

Ευκαιρία για περίπατο στα σοκάκια της Καρυάς. Πέτρινα σπίτια, παλιά και καινούρια, ξερολιθιές, πλακόστρωτα δρομάκια, χειμωνιάτικες αυλές, χορταριασμένα σκαλοπάτια και άλλα τόσα, άλλα γνώριμα άλλα λιγότερο, συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο ενός από τα πιο όμορφα χωριά της Λευκάδας.

100101

Και να! ένα από τα χειροποίητα δημιουργήματα του Σταύρου Κατωπόδη, το Μαστροσταύρου. Πρόκειται για υπόστεγο που τοποθετούνταν πάνω από πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να προστατεύονται από τα νερά της βροχής, φτιαγμένο από λαμαρίνα, στο τελείωμα του οποίου υπάρχει περίτεχνος διάκοσμος που παραπέμπει σε ¨δαντέλα¨.. δυστυχώς τέτοια υπόστεγα συναντά κανείς μόνο σε παλιά σπίτια και τα περισσότερα δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

104

Ο περίπατος συνεχίζεται ενώ πληθώρα εικόνων ξεπροβαίνουν σε κάθε γωνιά. Τα πλακόστρωτα γυαλίζουν από καθαριότητα, μιας και η βροχή ξέπλυνε τα πάντα στο διάβα της. Από τα κεραμίδια κυλούν με ακατάπαυστη σταθερότητα οι σταγόνες και δημιουργούν μικρές λιμνούλες, από όπου καθρεφτίζεται ο ήλιος. Λιγοστοί είναι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στους δρόμους. Είναι η διστακτικότητα που προκαλούν οι ξαφνικές και απότομες εναλλαγές του καιρού… είναι που πολλοί το χειμώνα αλλάζουν τόπο … είναι το κυριακάτικο μαγείρεμα και οι υπέροχες μυρωδιές που αφήνει σε κάθε στενό…

106110

109

111113

Σε μια από τις πιο γνωστές γειτονιές της Καρυάς, το Κουντρί, η θέα προς την ευρύτερη περιοχή είναι μοναδική, ειδικά όταν συνδυάζεται με τα υπέροχα δημιουργήματα των σύννεφων στον ουρανό, σε αποζημιώνει με τον καλύτερο τρόπο.

Μοναδικά και τα ευρήματα στα πέτρινα καλυβάκια που βρίσκονται στο ύψωμα και χρησιμοποιούνται σαν αγροτικές αποθήκες. Ένα παλιό πλαστήρι, ένα σκονισμένο κοφίνι, η σκουριασμένη κλειδαριά στην σαπισμένη ξύλινη πόρτα της καλύβας, ένα μικρό βαρελάκι κρεμασμένο στην ξύλινη πόρτα. Όλα παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και μας γεμίζουν νοσταλγία και συγκίνηση.

114115

116

Φτάσαμε στα ” Νικολαράτα”. Η γειτονιά λίγο πιο κάτω από το πρώην δημαρχείο της Καρυάς. Περιοχή όπου κατοικούσαν κατά βάση όσοι Καρσάνοι έχουν το παρωνύμιο “Νικολάρας” – Κατωπόδης. Όμορφη γειτονιά με πολλά σπίτια με μικρές αυλές, δυστυχώς αρκετά από τα οποία δεν κατοικούνται.

117

121

122

123

125

Πιο κάτω βρίσκονται τα ¨Σταυρακάτα¨, οι γειτονιά όσων έχουν το επίθετο Σταύρακας. Τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν προ εκατονταετίας. Πέτρινα, διώροφα με μεγάλες αυλές, στα περισσότερα από αυτά κατοικούσαν πολυάριθμες οικογένειες.

130

131

133

135

137

Πηγή: karyalefkadas.blogspot.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Πανλευκάδιος για πρώτη φορά στον τελικό κυπέλου
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: Το διαμάντι του Ιονίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.