HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΚυριακή των Βαΐων,(2018), στην Κέρκυρα [Φωτό+βίντεο]

Κυριακή των Βαΐων,(2018), στην Κέρκυρα [Φωτό+βίντεο]

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων αρκετοί Λευκαδίτες ταξιδεύουν στην Κέρκυρα. Πρόκειται για μια ξεχωριστή μέρα για τους Κερκυραίους. Και για μας τους λάτρεις των Φιλαρμονικών αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.

Και φέτος, όπως γίνεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η Κέρκυρα ήταν πλημμυρισμένη κόσμο. Όσο μακριά μπορούσε να φτάσει η ματιά μας, βλέπαμε κράνη και μουσικά όργανα να απαστράπτουν στον ήλιο, σιρίτια και στολές μουσικών η μια καλύτερη από την άλλη ενώ τα λοφία των μουσικών κυμάτιζαν στο ελαφρύ αεράκι. Δεκαοκτώ Φιλαρμονικές παρήλασαν από μπροστά μας δυο φόρες, αφού διέσχισαν πολλά χιλιόμετρα κατά την λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα. Χορτάσαμε εικόνες και μουσική -καμαρώσαμε και ζηλέψαμε λίγο.

Κάθε χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, σε ένδειξη ανάμνησης και τιμής στον Άγιο Σπυρίδωνα, τελείται μεγάλη λιτανεία σε όλη την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και διαβάζεται δεητική ευχή στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά τείχη της πόλης και ο μη σωζόμενος σήμερα ναός του Αγίου Αθανασίου.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το 1630 με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη.

Τα βάγια που μοιράζονται στην Κέρκυρα διαφέρουν κατά πολύ από τα δικά μας. Αποτελούνται από φύλλα Φοίνικα ως επί το πλείστον, σε σχήμα Σταυρού. Ο φοίνικας είναι ταυτισμένος με το σημερινό τελετουργικό. Τον είδαμε να στολίζει τα κράνη και τα τύμπανα των μουσικών, καθώς και με ειδικό πλέξιμο να τα κρατούν  ιερείς κατά τη λιτανεία.

Το τελετουργικό που ακολουθείται κατά τη λιτανεία είναι το ίδιο κάθε χρόνο. Της θρησκευτικής πομπής προπορεύονται οι Φιλαρμονικές κατά σειρά ίδρυσης. Μετά από κάθε Φιλαρμονική ακολουθεί ένα Σχολείο. Μας εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τα Σχολεία. Θα έλεγε κάνεις πως οι μαθητές βάδιζαν στη λιτανεία «σαν έτοιμοι από καιρό». Με απόλυτη ακρίβεια και σοβαρότητα, χωρίς να χάνουν καθόλου την ανάλαφρη νεανική χροιά τους.

Αφού ολοκληρωθεί η λιτανεία οι φιλαρμονικές διασχίζουν μέρος του δρόμου μπροστά από το Λιστόν παιανίζοντας χαρούμενες μουσικές. Φέτος ακολουθήθηκε μια πρωτοτυπία, την οποία, όπως καταλάβαμε, επαίνεσαν ιδιαίτερα οι Κερκυραίοι.

Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της πασχαλινής περιόδου οι τρεις μπάντες των Φιλαρμονικών (οι Φιλαρμονικές: Καποδίστριας, Μάντζαρος και η Παλιά) ενωμένες σε ενιαίο μουσικό σώμα παρέλασαν παίζοντας το εμβατήριο «Κέρκυρα» του Νικολάου Φαναριώτη.

Το κτίριο της Παλιάς Φιλαρμονικής βρίσκεται στον κάθετο δρόμο που οδηγεί στο Λιστόν. Είναι ο δρόμος που ακολουθούσαν οι Μουσικές κατά την αποχώρησή τους. Η Παλιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1840. Είναι κατά δέκα μόνο χρόνια αρχαιότερη της δικής μας ΦΕΛ. Κατά την αποχώρηση τους αρκετές Φιλαρμονικές σταματούσαν μπροστά από το κτίριο της Παλιάς Φιλαρμονικής και με μέτωπο στην είσοδό του, τελούσαν «μουσική δέηση». Παιάνιζαν σε ένδειξη σεβασμού στην ιστορίας της πρώτης Φιλαρμονικής του νησιού!

Κατά τ’ άλλα η παλιά πόλη της Κέρκυρας είναι ξεχωριστή όπως πάντα. Από την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ξεκινούν τα γνωστά Πασχαλινά τελετουργικά της, που φτάνουν μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Προηγουμενο αρθρο
Καλό μήνα από τους Σφακιώτες
Επομενο αρθρο
Συλλυπητήρια βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.