HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚόνιτσα – σαν πίνακας ζωγραφικής!

Κόνιτσα – σαν πίνακας ζωγραφικής!

1

Γεφύρι της Κλειδωνιάς ή του Βοϊδομάτη

Το μονότοξο αυτό γεφύρι με τη μακρόστενη καμάρα χτίστηκε το 1853. Βρίσκεται στο χωριό Κλειδωνιά, εκεί που τελειώνει η χαράδρα του Βίκου και είναι πολύ κοντά στην Κόνιτσα.

Γεφυρώνει τον ποταμό Βοϊδομάτη, γεγονός που του έδωσε και τη δεύτερη ονομασία του. Στα παλιά χρόνια, οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν για να μετακινηθούν από την Κόνιτσα στο Δυτικό Ζαγόρι. Το γεφύρι αυτό είναι ιδιαίτερα φημισμένο για τη μαγευτική φυσική του τοποθεσία και την απολαυστική θέα του Βοϊδομάτη που θα θαυμάσετε από την καμάρα του.

2

Ο ποταμός Βοϊδομάτης με τα πεντακάθαρα παγωμένα νερά του πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντάει τον ποταμό Αώο στον κάμπο της Κόνιτσας. Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Έτσι είναι ένα από τα λίγα ποτάμια που το νερό τους είναι πόσιμο, επομένως όποιος διψάσει μετά από έναν περίπατο στις όχθες του δεν έχει παρά να σκύψει στο ποτάμι και να ξεδιψάσει.

3

Τα γαλάζια νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία 4C όλο το χρόνο, αλλά σίγουρα αξίζει σαν εμπειρία να τολμήσετε μια βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια κι αφού το έχετε προηγουμένως σκεφτεί καλά! Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια που υπάρχουν στις όχθες του, τα οποία είναι γεμάτα από πλατάνια, καρυδιές και κάθε είδους δέντρα και βότανα και να απολαύσετε την πρωτόγνωρη φυσική ομορφιά και το τοπίο που σε κάποια σημεία συμπληρώνεται και από πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια.

4

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τις αντοχές σας κάνοντας την επιλογή σας ανάμεσα στα πολλά extreme sports που σας προσφέρει ο Βοϊδομάτης, όπως rafting, canoe, kayak, αλλά και πεζοπορίες και ιππασία.

Γέφυρα Αώου ή Κόνιτσας

Χαρακτηριστικό του ξακουστού αυτού γεφυριού, που χτίστηκε το 1870 από τον Πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη, είναι το μοναδικό τεράστιο τόξο του που ίσως είναι και το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

5

Το άνοιγμα του είναι 40 μέτρα και το ύψος του 20 μέτρα. Η τοποθεσία που βρίσκεται είναι μαγευτική με τον Αώο ποταμό να ρέει κάτω από την καμάρα του και το φαράγγι του Αώου να εντυπωσιάζει με την απίστευτη φυσική ομορφιά του.
Το γεφύρι αυτό, που διατηρεί ακόμα κάτω από την καμάρα του το καμπανάκι που προειδοποιούσε για τους ισχυρούς ανέμους που καθιστούσαν επικίνδυνη τη διάβαση, είναι ένα αληθινό έργο τέχνης και ενώνει κατά ένα μαγικό τρόπο τον ανθρώπινο πολιτισμό με την άγρια φύση.

Το 1913 που έφευγαν οι Τούρκοι από την Κόνιτσα επιχείρησαν να το ανατινάξουν, αλλά δεν τα κατάφεραν κι έτσι το γεφύρι της Κόνιτσας στέκει στη θέση του καμαρωτό, για να μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε την ομορφιά του.

Η Ήπειρος, η Κόνιτσα, ο Βοϊδομάτης και τα πέτρινα γεφύρια είναι σαν πίνακας ζωγραφικής. Σίγουρα όταν ο Θεός έφτιαχνε τον παράδεισο είχε στο μυαλό του αυτόν τον μαγικό τόπο.

Μάνθα Τσικουδή

Πηγή: www.thesecretgreece.gr

Προηγουμενο αρθρο
Κι έχει στο μέτωπο το φως
Επομενο αρθρο
Στο «Χάραμα» έκοψε την πίτα του ο Ορφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.