HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚύριε αντιδήμαρχε, δεν είναι μόνο τα τραπεζοκαθίσματα το πρόβλημα αυτής της πόλης

Κύριε αντιδήμαρχε, δεν είναι μόνο τα τραπεζοκαθίσματα το πρόβλημα αυτής της πόλης

Με χαρά και ικανοποίηση οι πολίτες δέχτηκαν την πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου για τη σωστή χρήση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας.

Έστω κι αν αυτή την εποχή η νέα δημοτική αρχή δεν θα χρειαστεί να πάρει μέτρα –το πρόβλημα οξύνεται τους καλοκαιρινούς μήνες- είναι μια κάποια πρόοδος και μόνο η διαπίστωσή του. Εδώ που έχουμε φτάσει η αναφορά και μόνο του προβλήματος είναι επιτυχία. Μέχρι τώρα η συζήτηση του θέματος, θεωρείτο παραξενιά μερικών ιδιότροπων δημοτών.

Αν κατάλαβα καλά, στην ανακοίνωση θίγεται μόνο το θέμα της τήρησης των όρων χορήγησης αδειών τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους.

Αυτό όμως είναι μέρος του προβλήματος του νησιού και ειδικότερα της πόλης μας. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να λιθοβολήσουμε τους καταστηματάρχες, πριν αντιμετωπίσουμε το θέμα των συνθηκών διαβίωσης των ντόπιων και των επισκεπτών του νησιού μας σφαιρικά, και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η άναρχη κατάληψη δημόσιων χώρων τους καλοκαιρινούς μήνες είναι συνέπεια και απόρροια της αδιαφορίας των αρχών, σε συνδυασμό με τη δική μας έλλειψη σεβασμού του δημοσίου χώρου και των δικαιωμάτων του συνόλου των δημοτών, που εκδηλώνεται όλο το χρόνο. Όταν δεν τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες τους 9 μήνες το χρόνο, δεν μπορείς να τους επιβάλεις τους 3 καλοκαιρινούς μήνες. Το πρόβλημα τότε οξύνεται λόγω της πληθυσμιακής αύξησης. Είναι όμως υπαρκτό όλο το χρόνο.

Έχει να κάνει και με τον τρόπο που εμείς συνηθίσαμε να αντιμετωπίζουμε το δημόσιο χώρο, παίρνοντας μαθήματα τις περισσότερες φορές από τους διοικούντες.

Οι δυο κεντρικοί δρόμοι –είσοδοι της πόλης- η Άγγελου Σικελιανού και Δ. Γολέμη, δίνουν τη χειρότερη εικόνα στον επισκέπτη και δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στον ντόπιο κάτοικο, όλο το χρόνο. Έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Σε ότι αφορά την Ανατολική παραλία τα αυτοκίνητα σταθμεύουν σε διπλές και τριπλές σειρές με αποτέλεσμα να δεινοπαθεί όποιος θέλει να τους διασχίσει.

Η δε Άγγελου Σικελιανού -ο δρόμος δίπλα από το κανάλι- είναι απροσπέλαστος για τους κατοίκους του νησιού χειμώνα καλοκαίρι. Το καλοκαίρι υπάρχουν τα τραπεζοκαθίσματα και τον υπόλοιπο χρόνο τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Αλλά και η υπόλοιπη πόλη, ακόμα και τα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης, όπου υπάρχει αδειανός χώρος, πλατεία, περίβολος εκκλησίας, «κάνουν χρέη» χώρου στάθμευσης. Στην παλιά πόλη το θέμα δεν είναι μόνο αισθητικής, δεν είναι έλλειψη χώρου για να κινηθεί κάποιος, αλλά μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο όταν κλείνονται στενά δρομάκια. (αδυναμία προσέγγισης σε ασθενοφόρα –πυροσβεστική). Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι, να έβγαιναν τις πρωινές ώρες έξω από τα γραφεία τους, ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος

Αν λοιπόν η νέα δημοτική αρχή έχει την πρόθεση, να παραχωρήσει τους δημόσιους και κοινοχρήστους χώρους σε όλους τους δημότες, πρέπει να ξεκινήσει από τώρα, επιβάλλοντας κανόνες, οι οποίοι θα τηρούνται όλο το χρόνο, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις. Έχει λοιπόν «απέναντι» της τους δημότες και τους «επιχειρηματίες του τουρισμού».

Έχει τον τρόπο να πείσει τους επιχειρηματίες πως η δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης στους ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες, είναι πρωτίστως προς το δικό τους, στενά οικονομικό συμφέρον. Μια σοβαρή επιχείρηση που επενδύει χρήματα στον τουρισμό, πρέπει να ενδιαφέρεται όχι για την αεριτζίδικη κονόμα της χρονιάς, αλλά για την μακροχρόνια απόδοση των κεφαλαίων της. Μια πόλη γεμάτη σκουπίδια, αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα, που είναι προσανατολισμένη στην εποχιακή αρπαχτή, δεν προσελκύει ποιοτικό τουρισμό. Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Επομένως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες πρώτοι πρέπει να φροντίζουν για την ευταξία, προς το δικό τους συμφέρον.

Οι πολίτες από την άλλη, και παραδειγματίζονται και εκπαιδεύονται. Φτάνει να γίνει φανερή μια σοβαρή προσπάθεια με συνέπεια και συνέχεια.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Βιβλιοπωλείο Τσιρίμπαση - Διαδρομή τριών αιώνων
Επομενο αρθρο
Δωρεάν ίντερνετ σε 304 δήμους – Ανάμεσα τους και η Λευκάδα

2 Σχόλια

  1. ΔΗΜΟΤΗΣ
    20 Οκτωβρίου 2014 at 10:05 — Απάντηση

    Σωστά τα λέει το άρθρο. Η Λευκάδα, όπως και όλη η Ελλάδα, είναι ένα τρελλοκομείο. Ενώ όλοι (φασίστες, δεξιοί, κεντρώοι, αριστεροί, ανάρχες) θέλουν τα πάντα να είναι δημόσια και μάχονται κάθε “ιδιωτικοποίηση”, στην πράξη τι κάνουν; “Ιδιωτικοποιούν” τα πάντα, ο καθένας όπου μπορεί και για την πάρτη του! Το πεζοδρόμιο, το δρόμο, το σοκάκι, τη παραλία, τις παροχές ύδρευσης, τις κολώνες της ΔΕΗ, και τους ναούς άμα λάχει! Δηλαδή, θέλουν να εφαρμόσουν ένα σύστημα, που θα το ονομάζαμε “καπιταλιστικός κουμμουνισμός” ή “κομμουνιστικός καπιταλισμός” ή “δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη”! Τι λέτε; “Περπατάει” μια τέτοια κατάσταση ή θα μας (απο)πάρει και θα μας (απο)σηκώσει;

  2. κωστας
    20 Οκτωβρίου 2014 at 01:50 — Απάντηση

    αψογη τοποθετηση αλλα εκτος απο το παρκαρισμα των αυτοκινητων οι καταληψη των στενων γινετε απο τεραστιες γλαστρες σε διπλες σειρες παρανομα χτισμενα παρτερια με φυτα εγκατελημενα στην τυχη τουςκαι δημιουργοντας την εντυπωση του καθε ιδιοκτητη οτι ο χωρος εξω απο το σπιτι του οτι ειναι ιδωτικος για να τον εχει παρκιν κηπο η οτι αλλο θελει αδιαφοροντας για του αλλους. .και στην καθημερινοτητα βεβαια τα ξερα φυλλα και τα χωματα να μεταφερονται απο πορτα σε πορτα οι δρομοι να ειναι απροσπελαστοι ειτε με τα ποδια η ποδηλατο και ολα αυτα για να λεμε οτι υπαρχει πρασινο με την αδιαφορεια τις καθε δημοτικης αρχης καλο το πρασινο αλλα οχι η υπερβολη

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.