HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚύριοι του Δήμου, δεν χρειάζεται κανένα Νομικό πλαίσιο για να εκφράσει κάποιος τη γνώμη του

Κύριοι του Δήμου, δεν χρειάζεται κανένα Νομικό πλαίσιο για να εκφράσει κάποιος τη γνώμη του

Ανατριχιαστικά πράγματα ακούστηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου. Θα τα σχολίαζα ούτως ή άλλως, αλλά στην προκειμένη περίπτωση με αφορούν άμεσα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος καθαριότητας κ. Στάθης Βλάχος αναρωτήθηκε ενώπιον του Δημοτικού συμβουλίου, αν πρέπει να υπάρχει Νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν οι δημότες και πολίτες να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους για θέματα που αφορούν το Δήμο!!

Ποιο πλαίσιο καθορίζει ποιοι και πως θα κάνουν ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα που έχουν να κάνουν με το Δήμο, αναρωτήθηκε.
Η εικόνα ότι το νησί μας [το καλοκαίρι] ήταν πλημμυρισμένο στα σκουπίδια μπορεί να έχει οικονομικό αντίχτυπο στον τουρισμό, απεφάνθη.

Μπορεί κάποιος που τελείωσε την εργασιακή του πορεία να αναλαμβάνει να διαμορφώνει την κοινή γνώμη, όταν η πολιτεία έχει σχολές δημοσιογραφίας, αναρωτήθηκε. Ζήτησε δε, σε ένα επόμενο συμβούλιο να ασχοληθεί με τους κανόνες γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να αντέξει τέτοια δημοσιεύματα.

Στη συνεχεία διάβασε τη δεύτερη παράγραφο από άρθρο μου στις 24 Νοεμβρίου. Δες [ΕΔΩ]

Μου πήρε πολλά χρόνια στη ζωή μου, να εμπεδώσω πως αυτοί που μιλούν συνεχώς για τη δημοκρατία, αυτοί που χρησιμοποιούν σε κάθε τους έκφραση το επίθετο δημοκρατικός (η,ο) είναι, δυστυχώς, αυτοί που την πιστεύουν λιγότερο.Δεν μπορούσα όμως σε καμία περίπτωση να φανταστώ ότι θα χρειαζόταν σήμερα να ορίσουμε τα αυτονόητα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αλλά και σε ολόκληρη την αρθρογραφία μου δεν γίνεται καμιά αναφορά στον κ. Βλάχο, ούτε προσωπική ούτε θεσμική ούτε σε καμία υπηρεσία του δήμου. Έτσι ο ίδιος στο ΔΣ με περισσή έλλειψη σεβασμού σε όσους τον άκουγαν, έκανε τους δικούς συνειρμούς, σταματώντας κάθε τόσο την ανάγνωση της παραγράφου, ώστε να εξηγήσει τι και ποιους, κατά την άποψή του εννοούσα (!) ώστε να κατευθύνει τη σκέψη τους. Όπως δήλωσε, δεν ενοχλήθηκε μόνο από το συγκεκριμένο δημοσίευμα. «Ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε» είπε. Ενοχλείται από κάθε κριτική, από κάθε διαφορετική άποψη και θεώρηση των πραγμάτων. Στη δική του κοσμοθεωρία δεν χρειάζονται. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο. Δεν ήταν μια άτυχη στιγμή ούτε για τον ίδιο ούτε για τον κ. Πολίτη, που με τις εκφράσεις του από δίπλα, έδειχνε να συμφωνεί και να υπερθεματίζει.

1) Ας εξηγήσουμε λοιπόν στον κ. εντεταλμένο, στο Δήμαρχο και σε κάθε ενδιαφερόμενο, ότι κάθε πολίτης – δημότης -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- είχε αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα είτε γραπτά είτε ηλεκτρονικά. Η λέξη δημοσιογράφος είναι σύνθετη από τις λέξεις δημόσιος και γράφω. Ο καθένας λοιπόν που δημοσιοποιεί αυτά που γράφει είναι δημοσιογράφος. Ο κλάδος, το επάγγελμα, το συνταξιοδοτικό, τα πολλά τρωκτικά που τσαλαβουτούν στα λασπόνερα της κάθε εξουσίας, είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι!

2) Ας έρθουμε τώρα στο δημοσίευμα. Προσωπική μου άποψη είναι πως στο θέμα της καθαριότητας υπάρχει συνευθύνη, δημοτών και Δήμου. Όσοι με διαβάζουν το γνωρίζουν. Σπανίως ψέγω μόνο το Δήμο σε θέματα καθαριότητας. Το περασμένο καλοκαίρι με την κοσμοπλημμύρα στο νησί μας, είδα τα περισσότερα σκουπίδια από κάθε άλλη χρονιά. Είχα γράψει τότε μάλιστα, πως, όσο η ποιότητα των τουριστών πέφτει, τόσο ανεβαίνει ο όγκος των σκουπιδιών.

Ο κ. Βλάχος προκλητικά δυο φόρες είχε δηλώσει στο ΔΣ πως η εικόνα του νησιού το καλοκαίρι στον τομέα της καθαριότητας, ήταν πολύ καλή! Πρώτη φορά ήταν στο τέλος Αυγούστου. Είχα γράψει τότε προφητικά: «Αν όμως ο αντιδήμαρχος έχει αυτή την εικόνα, τότε μάλλον χρειάζεται να ορίσουμε από την αρχή τις έννοιες, κακός, μέτριος, καλός, πολύ καλός…. Με αυτή την τακτική επίσης, όσοι δεν βλέπουν την κατάσταση πολύ καλή, αυτόματα γίνονται κακοπροαίρετοι.» [ΕΔΩ]

Ποιος θα έλεγε κουβέντα, αν με τον πενταπλασιασμό του πληθυσμού που παρατηρείται το καλοκαίρι ο κ. Βλαχος έλεγε: κάναμε μεγάλη προσπάθεια, προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο ή κάτι παρόμοιο. Όταν όμως δηλώνει πως η εικόνα του νησιού το καλοκαίρι ήταν πολύ καλή, τότε προκαλεί και τον κοινό νου και τις… λέξεις.

Κοιτάξτε τις παρακάτω εικόνες και αποφασίστε μόνοι σας. Τι βλάπτει τον τουρισμό; Αυτοί οι τόνοι σκουπιδιών παρουσία πλήθους κόσμου που συγκεντρώθηκαν μόλις από τριγύρω ή το δικό μου δημοσίευμα; (συγκεντρώθηκαν από σύλλογο πολιτών) Και τι λογική είναι αυτή; Δυσφημίζεται το νησί με την ανάδειξη του προβλήματος -που αποσκοπεί στην επίλυσή του- και όχι με το ίδιο το πρόβλημα; Μα τι μας λένε; Κάνουν κακό στον τόπο τα δημοσιεύματα και όχι τα ίδια τα προβλήματα! Πρωτόγνωρες αριστερές και ολοκληρωτικές λογικές !

2-17

13-8

20-7

3) Ο καθένας που δημοσιοποιεί τις απόψεις του είναι υπεύθυνος για ό,τι γράφει. Αν  ηθελημένα δημιουργήσει ηθικό ή άλλο πρόβλημα στον οποιονδήποτε, αυτό, στην μέχρι σήμερα δημοκρατία μας, επιλύεται στη δικαιοσύνη. Από που και ως που νομιμοποιείται κάποιος να ζητά να ασχοληθεί το δημοτικό συμβούλιο, με το ποιοι δικαιούνται να μιλούν και ποιοι όχι. Και από πότε η κριτική, ή η έκφραση γνώμης, χρειάζεται δημοσιογραφική πιστοποίηση; Μήπως να κρατήσουμε και στη Λευκάδα 4 ιστοσελίδες για να μπορούμε να τις ελέγχουμε; Μήπως να φιμώσουμε όσα blogs δεν μας λιβανίζουν; Μήπως να κλείσουμε και το facebook; Να ορίσει λέει το ΔΣ κανόνες για το ποιοι θα μιλούν; Και τι προσόντα κατά τη γνώμη τους χρειάζεται να έχει κάποιος για να του επιτρέπεται να εκφραστεί; Ποιος θα τα ορίσει; Το κόμμα;

4) Μπορεί κάποιος που τελείωσε την εργασιακή του πορεία να αναλαμβάνει να διαμορφώνει την κοινή γνώμη, αναρωτιέται ο κ. Βλάχος, συμπληρώνοντας  σ΄ αυτό το σημείο το παραλήρημα του άλλου εντεταλμένου κ. Πολίτη, που στις προσωπικές του αναρτήσεις και στο μένος του απέναντι σε όσους δεν γουστάρει από τα ΜΜΕ, τους ανεβοκατεβάζει υποτιμητικά συνταξιούχους. (Είναι το σημείο που ενώνονται οι δυο άκρες του μακαρονιού όταν βράσει!) Τι να πεις για τέτοιες διατυπώσεις, παρά ότι είναι μια ξεδιάντροπη μορφή ρατσισμού και ανθρωποφαγίας χωρίς προηγούμενο. Στον Καιάδα λοιπόν οι συνταξιούχοι επειδή τελείωσαν τον εργασιακό τους βίο.

5) Να ορίσει λέει το ΔΣ κανόνες για το ποιοι θα μιλούν! Αυτή είναι η δουλειά του Δ.Σ, να φιμώνει απόψεις και όχι να λύνει προβλήματα; Το επόμενο βήμα θα είναι να θέσουν κανόνες στο σχολιασμό στο facebook και στα σχόλια κάτω από αναρτήσεις στο facebook! Όταν οι ίδιοι οι εντεταλμένοι και αντιδήμαρχοι έχει τύχει να ενημερώνουν πρώτα από facebook και μετά από επίσημες ανακοινώσεις!

Όταν οι ίδιοι διατηρούσαν αντίστοιχα blogs ατομικά και κομματικά, όταν, όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση εξέδιδαν πύρινα άρθρα με επιθέσεις σε κομματικούς αντιπάλους ποια μέσα χρησιμοποιούσαν; Τα ίδια που τώρα κατηγορούν. Αυτά τα μη πιστοποιημένα με τους μη σπουδαγμένους δημοσιογράφους.

Όσο για τα περί διατεταγμένης υπηρεσίας που ανέφερε ο δήμαρχος, προσωπικά με αφήνουν αδιάφορη. Ο ίδιος εκτελώντας μια ζωή διατεταγμένη κομματική υπηρεσία τα γνωρίζει από πρώτο χέρι. Εγώ όχι.

Έχω ακούσει πολλές ανοησίες στο ΔΣ όσο καιρό το παρακολουθώ. Ειλικρινά, θα μου πάρει πολύ καιρό να το χωνέψω, πως θα έφταναν μέχρι εκεί.

Αυτές τις μέρες με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο διάβασα αποσπάσματα από το σύνταγμα της Κούβας.«Το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και η ελευθεροτυπία πρέπει να συμμορφώνονται με τους σκοπούς της σοσιαλιστικής κοινωνίας». Άρθρο 53. Όχι δεν είναι καθόλου άσχετο με τα παραπάνω. Και ο Όργουελ είναι επίσης πολύ επίκαιρος στους καιρούς που ζούμε.

…………………..

«Κάθε παρέκκλιση από την επίσημη και καθαγιασμένη γραμμή θα καταπνίγεται στη γένεσή της.

Θα πρέπει κανείς με τον καιρό να παραιτηθεί από το δικαίωμα να βλέπει αυτά που φαίνονται, να διαπιστώνει αυτά που συμβαίνουν, να κρίνει με βάση τα δεδομένα που διαθέτει και, προ πάντων, να λέει «έξω από τα δόντια» αυτά που πιστεύει.

Σταδιακά θα μετατραπούμε σε μια κοινωνία αγελαίων μαζανθρώπων, προς μια πειθαρχημένη κοινωνία, όπου τα άτομα, όπως στους πίνακες του Γαΐτη, θα είναι όλα ίδια, ομοιόμορφα ντυμένα, χωρίς πρόσωπο, μάτια ή στόμα, και, βέβαια, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να δημιουργήσουν προσκόμματα στην εξουσία.»

Προηγουμενο αρθρο
Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου η ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑ άσκηση σεισμού «Λευκάδιος 2016»
Επομενο αρθρο
Χριστουγεννιάτικο Παζάρι διοργανώνουν «Οι Σκάροι»

4 Σχόλια

  1. Angie
    1 Δεκεμβρίου 2016 at 22:18 — Απάντηση

    χα χα χα …..

    το ανέκδοτο με τους λογαριασμούς του νερού το ξέρετε;

    να παραλαμβάνεις αδικαιολόγητα τρελό λογαριασμό νερού ντάλα μέρα μεσημέρι με καύσωνα, με κομμένο το νερό σε όλη την πόλη της Λευκάδας και να πηγαίνεις για μπάνιο εκτός νησιού σε σπίτια φίλων ή συγγενών;

  2. Στρουμφάκι
    1 Δεκεμβρίου 2016 at 18:49 — Απάντηση

    Θα το πω κι ας κοπώ. Κι ας κοπεί το σχόλιο εν προκειμένω.

    ‘Ολες αυτές οι βλακώδεις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, αντιδημάρχων, παρατρεχάμενων της παρούσας δημοτικής αρχής, χωρίς να το θέλω, αυτόματα, μου φέρνουν στο νου αυτό που λέει ο σοφός (κατά τ’ άλλα) ελληνικός λαός:

    “της κοντής ψ…ς της φταίνε οι τρίχες”

  3. Ανώνυμος
    1 Δεκεμβρίου 2016 at 14:51 — Απάντηση

    Όταν οι ίδιοι ως συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κρατικοδίαιτοι και ιδεολογικά κρατιστές αναλαμβάνουν δημοτικούς θώκους και μάλιστα ΈΜΜΙΣΘΟΥΣ……θέτουν ζήτημα αν ένας συνταξιούχος μπορεί απλά να διατηρεί ένα blog. Όταν οι ίδιοι συνταξιούχοι εφοριακοί, υπάλληλοι ταχυδρομείου και οδοντίατροι μας εκπροσωπούν δις στην Κίνα για προώθηση τουρισμού με έξοδα δικά μας. Εδώ απαιτείται κύριοι νομικό και ηθικό πλαίσιο. Αλλά για ποια ηθική μιλάμε. Άλλοι στη θέση τους αν μπαζωναν τον αποκαταστημενο χαδα καθ ύψος και μάλιστα με κρατικό χρήμα και με την πόλη μέσα στο τοξικό νέφος από την καύση δεν θα μπορούσαν να κοιμηθούν από ευθιξία. Κι αυτοί εδώ κομπαζουν, υμνούν τον Κάστρο και χορεύουν βαλς και καντριλιες τις απόκριες.

  4. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
    1 Δεκεμβρίου 2016 at 12:41 — Απάντηση

    Αυτή είναι η καινοφανής θεωρία της …για πρώτη φορά αριστερά!!! ότι δεν μας χαιδεύει τα αυτιά είναι αντιπολίτευση , είναι αντιδημοκρατικό, είναι κατάκριση, είναι παράκρουση, είναι… είναι.. ότι φαντασιώνονται!!! Ρε, από πότε η ελεύθερη έκφραση της γνώμης είναι όλα αυτά? Σε ποιό σχολειό τα σπουδάσατε? Έπειτα εσείς θα απονείμετε … πτυχία επαγγελματία και ερασιιτέχνη δημοσιογράφου? Τόσο μεγάαααααααααλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας? Ακόμη , εσείς δηλαδή που καρελοκενταυροκαθίσατε στα έδρανα του δημοσίου, νομιμοποιείστε να παριστάνετε και τους πολιτικούς και ένας συνταξιούχος δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του? Πρωτόφαντα πράματα μικρόνοιας και κακόνοιας σ’ ένα νησί που λάτρεψε την δημοκρατία και μάγεψε με το πανελεύθερο πνεύμα των μεγάλων ποιητών του. Αλλά ποιά σχέση μπορεί να έχουν τα σημερινά γκρουπούσκουλα που καθορίζουν την δημοκρατία ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ …ΔΟΣΕΙΣ, μ’ αυτούς τους τιτάνες του πνεύματος και της ελευθερολατρείας!!!!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.