HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΚώστας Αραβανής: Μερικές παρατηρήσεις για τη λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Αρχής

Κώστας Αραβανής: Μερικές παρατηρήσεις για τη λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Αρχής

ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Μερικές παρατηρήσεις

Αναφορικά με την τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής, στη Δημοτική Συνέλευση, θα ήθελα να κάνω μερικές σημαντικές επισημάνσεις αλλά και να αποκατασταθεί η αλήθεια για ορισμένα σημαντικά θέματα, πιστεύοντας ότι είναι υποχρέωσή μου απέναντι στους συμπολίτες μου, και να θυμίσω τα εξής:

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

«Η ασφυκτική πίεση, από τα χρέη των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών μέχρι το 2011, ήταν περίπου 11 εκατ. €, οι δε οφειλές των δημοτών προς το Δήμο, έφθαναν τα 5 εκατ. € και πλέον.
Μπροστά σ’αυτό το αδιέξοδο να κλείσουμε ή να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, επιλέξαμε το δεύτερο.

Βάλαμε σε τάξη το ταμείο του Δήμου, βεβαιώναμε οφειλές, εισπράτταμε με κάθε δυνατό τρόπο και συνειδητά και υπεύθυνα προσπαθήσαμε να πείσουμε τους δημότες,ότι είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε τάξη στο Δήμο. Αυτό είχε γίνει συνείδηση σε όλους και στήριξαν τη προσπάθεια.

Αντιπαρατεθήκαμε με τη λογική αυτών που παρότρυναν στο «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ,γιατί αυτό θα απέβαινε εις βάρος των Δημοτών και εις βάρος του Δήμου.

Τα έσοδα από διακανονισμούς αυξήθηκαν, τα πάντα βεβαιώνονταν και γίνονταν διακανονισμοί ,που δυστυχώς κάποιοι δεν τους ψήφιζαν τότε.

Στη θητεία μας ,δεν δημιουργήσαμε καινούργια χρέη ,αυτά που έμειναν ως ανεξόφλητα λόγω συνέχισης έργων και δημοπρασιών, ήταν εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό και εξασφαλισμένες οι πιστώσεις τους.

Από τα αδιάθετα υπόλοιπα του Καλάμου και του Καστού ύψους 2.4 εκατ. €, τα οποία ήρθαν στο κοινό ταμείο, από τη διάθεση της μισής ΣΑΤΑ τα δύο πρώτα χρόνια και με διάθεση μέρος των εσόδων από τη ΜΑΡΙΝΑ ,περιορίσαμε τις ανεξόφλητές υποχρεώσεις στα 7.7 εκατ. €. σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τα παραστατικά της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Οι δικαστικές αποφάσεις, οι δεσμεύσεις και οι απειλές ήταν στην καθημερινή ημερήσια διάταξη.

Η πρώτη μας επιλογή ήταν να στείλουμε τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έγκριση χρηματοδότησης . Το Υπ. Εσωτερικών ενέκρινε για το Δήμο Λευκάδας μόνο το ποσό των 1.8.εκατ .€, με την ταυτόχρονη υπαγωγή του Δήμου σε σκληρή μνημονιακή επιτήρηση, κράτηση του ποσού σε μηνιαίες δόσεις για εξόφληση και αυστηρή παρέμβαση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο οποίος για να εγκριθεί προϋπέθετε να είναι ισοσκελισμένος , με την ένταξη όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πως όμως θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν μόνο για τις οφειλές θα μας έδιναν λιγότερο από 2 εκατ.€ ;Ποιούς θα εξοφλούσαμε; Πώς θα ισοσκέλιζε ο προϋπολογισμός και πώς θα αποφεύγονταν η χρεοκοπία;

Ταυτόχρονα, με νόμο, το κράτος έδωσε τη δυνατότητα το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (Τράπεζα της Αυτοδιοίκησης) να δανειοδοτήσει τους Δήμους με πολύ καλούς όρους. Υποβάλαμε πρόταση και εγκρίθηκε όλο το ποσό των οφειλών 7.7 εκατ. € και έγινε ανάληψη περίπου 5.5 εκατ. € ξεπληρώνοντας όλους, δίνοντας χρήματα στην τοπική αγορά και δίνοντας επίσης οριστική λύση στην ασφυκτική πίεση, για χρεοκοπία του Δήμου.

Και τη λήψη των ληξιπρόθεσμων και τη λήψη του δανείου, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε και γι’αυτό εγκρίθηκαν και οι δύο τρόποι χρηματοδότησης.

Επιλέξαμε όμως, το δάνειο με πολύ συμφέροντες όρους ,γιατί τα ληξιπρόθεσμα δεν ικανοποιούσαν τις ανάγκες των προηγούμενων χρεών ούτε κατά 30%, έπρεπε σύμφωνα με τις εγκυκλίους και οδηγίες να μας παρακρατούνται μηνιαία, δε θα μπορούσαμε να έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό και θα οδηγούσαμε το Δήμο σε σκληρή επιτήρηση.

Αν γίνονταν μόνο «εξορθολογισμός των δαπανών» και λέγαμε με κατηγορηματικό τρόπο όχι και δεν παίρναμε το δάνειο (δεν το ψήφισε τότε, η σημερινή Δημοτική Αρχή αρ.αποφ. 311, 17 Σεπτ.2012) σήμερα σε ποια οικονομική θέση θα ήταν ο Δήμος;

Αλήθεια, αν από την αρχή το ποσό των 1.8 εκ.€ των ληξιπρόθεσμων ήταν δώρο ποιος δεν θα το δεχόταν;
Τέλος, ενώ τα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα χρέη για τα οποία ζητήθηκε το δάνειο ήταν 7.7 εκατ. €, εκταμιεύτηκε μόνο το ποσό των 5.5 εκατ. € γιατί μέχρι να εγκριθεί ύστερα από πιέσεις και δικαστικές αποφάσεις μέρος των 7.7 εκατ. πληρώθηκε από τα έσοδα του Δήμου και κάποια δεν πληρώθηκαν γιατί δεν είχαν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

ΥΔΡΕΥΣΗ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Για την ύδρευση-αποχέτευση, αν και έχουν περάσει 2,5 χρόνια-η μισή περίπου δημοτική περίοδος-δεν έγινε καμιά αναφορά για την οριστική λύση. Ακόμη μας κρατάνε σαν επτασφράγιστο μυστικό, «τον άλλο δρόμο» για τη λύση του προβλήματος, την οποία ως αντιπολίτευση αντιπρότειναν στη πρότασή μας , για συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ (σημειώνουμε ότι η ΕΥΔΑΠ τότε, ήταν κρατική, μέχρι τον τελευταίο μνημονιακό νόμο της κυβέρνησης Τσίπρα που πέρασε στο Υπερταμείο).

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Για τα απορρίμματα οφείλω να τονίσω ότι οι αποφάσεις του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου είχαν στηριχτεί από τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Όταν παραδώσαμε τη διοίκηση του Δήμου, οι ΧΑΔΑ κατά 85% είχαν αποκατασταθεί, είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί οι δύο ΣΜΑ (Σταθμοί Μεταφόρτωσης), είχαν παραδοθεί οι νταλίκες ,οι πρέσσες και τα κοντέινερ. Είχε βγει και η απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης με 6 εκατ.€ για τον δεματοποιητή και το εργοστάσιο επεξεργασίας μέσα στη θητεία μας(Ιούλιος 2014).Επίσης στο Διαπεριφερειακό Σχεδιασμό είχε καθοριστεί ως θέση για ΧΥΤΑ η Ζαβέρδα .

Θα μπορούσε οι αποφάσεις και οι διαδικασίες διόμιση χρόνια τώρα να ήταν πιο γρήγορες –σήμερα να λειτουργεί ο δεματοποιητής, να έχει αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ 100% και σε λίγο να αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

ΙΒΑΡΙΑ

Τέλος για τη διαχείριση των ιβαριών χαίρομαι που υιοθετείται μια γενναία πρόταση για δημοπράτηση-αξιοποίηση (εφόσον και οι όροι είναι υπέρ του δημοτικού συμφέροντος), θα άξιζε όμως να ανατρέξουμε στις συζητήσεις που έγιναν στη θητεία μας και τις προτάσεις της ως τότε αντιπολίτευσης και σημερινής Δημοτικής Αρχής για τον τρόπο αξιοποίησης.
Είναι βέβαια άλλο πράγμα να διοικείς και άλλο να αντιπολιτεύεσαι. Όταν όμως είσαι στα πρόθυρα να αναλάβεις, πρέπει να είσαι προσεκτικός, γιατί αυτά που έλεγες θα σε κυνηγούν και θα σε εκθέτουν.

Κώστας Α. Αραβανής πρώην Δήμαρχος

Προηγουμενο αρθρο
Η ΠΑΝ-ΙΟΝΙΑ επιχειρησιακή άσκηση σεισμού ξεκίνησε
Επομενο αρθρο
Σχεδόν διπλάσιο το κόστος στα διόδια Ελευσίνας-Πατρών από τον Απρίλιο

2 Σχόλια

  1. θοδωρής Αραβανής
    14 Δεκεμβρίου 2016 at 16:23 — Απάντηση

    Ο Κώστας Αραβανής υπήρξε όσο μπορούσε επιτυχημένος αιρετός άρχοντας στην Νήσο και απ τους λαμβανόμενους υπόψιν στα Συλλογικά Αυτοδιοικητικά όργανα της χώρας.
    Το αν ο ίδιος δεν ήθελε και δεν θέλει να αναφερθεί στην σημασιολόγηση που έδιναν στα προτάγμστσ του συνάδελφοί του αιρετοί , δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογούνταν η παρουσία του και οι προτάσεις του και το έργο του στην αυτοδιοικητική λριτουργική της χώρας.
    Και οι πσρεμβάσεις του στα υπουργεία και σε άλλους φορείς και οργανισμούς για την υποστήριξη και την υλοποίηση τελικά θεμάτων που αφορούσαν την Λευκάδα , πάντα μέσα στο πλαίσιο ή και παραπέρα απ αυτό όπου μπορούσε , και μέσα σε ένα φάσμα ιδεολογοπολιτικής ένδυσης του ρόλου του ώς σιρετός, είναι και το υπόλοιμα ακόμα και σήμερα στην κρατικοδιοικητική συνέχεια της χώρας στον χώρο της απαραίτητης συνεργασίας αυτοδιοικητικών δομών και κεντρικής κρατικής εξουσίσς.
    Μπορεί να εισφέρει ο Κώστας Αραβανής στις παραπέρα στα χρόνια αυτοδιοικητικές αρχές του νομού και ευρύτερα της περιφέρειας , με την εμπειρία του κσι βιωμένη γνώση πλέον.Και αυτό και θα πρέπει να το εκμεταλευτεί δημιουργικά οι σπό δώ η κάθε φορά πρωκύπτουσα Δημαρχιακή και περιφερειακή αρχή. Και σίγουρα αυτή η σωρευμένη εμπειρία του δεν θα λανθάνει και κσθε φορά ώς επίκληση αν σπαιτείται ,στα συλλογικά όργανα των αιρετών ( Κεδκε αλλά και της κρατικής περιφερειακής οργάνωσης) , για τα οποία η θεσμική οργανωτική συνέχεια κσι γνώση είναι απαραίτητο στοιχείο.

  2. OΥΔΕΤΕΡΟΣ
    14 Δεκεμβρίου 2016 at 12:16 — Απάντηση

    Φίλτατε, έπρεπε να το αναμένεις το … μπουρινάκι, πως τη δική τους ανεπάρκεια θα την φόρτωναν σε σένα! Γιατί τώρα έχει περάσει …ικανός χρόνος απ’ τα …σαλιαρίσματά σας, και τα σταυρωτά φιλιά και τα συγχαρητήρια …δια την επιτυχίαν …μας!!!
    Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, λοιπόν, για να αρχίσεις να εισπράττεις τα επίχειρα της τακτικής που ακολούθησες το 2014 και στο τέλος απαξιωμένοι και οι δυό σας θα ψάχνετε κατά που πέφτουν τα … ιβάρια!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.