HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΚ.Υγείας Βασιλικής:10 γιατροί παρανόμως αποσπασμένοι στο ΓΝ Λευκάδας

Κ.Υγείας Βασιλικής:10 γιατροί παρανόμως αποσπασμένοι στο ΓΝ Λευκάδας

Με δύο γενικούς γιατρούς και έναν οδοντίατρο από 13 στο σύνολο έχει μείνει το Κέντρο Υγείας Βασιλικής στην Λευκάδα αφού οι υπόλοιποι δέκα ‘’ είναι παρανόμως αποσπασμένοι στο Γενικό νοσοκομείο Λευκάδας’’ όπως καταγγέλλει στο LIFE2DAY o διευθυντής κύριος Χρήστος Αναγνωστόπουλος.

Το LIFE2DAY.GR κάνει καθημερινή έρευνα και παρουσιάζει την κατάσταση στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ) της Ελλάδας απ’ άκρη σ’ άκρη και σήμερα φτάνει στο Ιόνιο Πέλαγος παρουσιάζοντας το Κέντρο Υγείας Βασιλικής στην Λευκάδα.

Εκεί συνομιλήσαμε με τον διευθυντή του κύριο Χρήστο Αναγνωστόπουλο ο οποίος καταγγέλλει ως παράνομη την απόσπαση γιατρών από το Κέντρο Υγείας στο νοσοκομείο που έχει σαν αποτέλεσμα να μην βγαίνουν καν οι μισές εφημερίες του μήνα, ενώ στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκεται το νοσηλευτικό προσωπικό και οι οδηγοί ασθενοφόρων. Ακόμα οι τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.

Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής διαθέτει μόλις δύο γενικούς γιατρούς και έναν οδοντίατρο, με τους υπόλοιπους δέκα γιατρούς που διαθέτει να είναι παρανόμως αποσπασμένοι στο νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει LIFE2DAY o διευθυντής κύριος Χρήστος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ‘’ το Κέντρο Υγείας είναι ΠΕΔΥ και το νοσοκομείο είναι δευτεροβάθμιας περίθαλψης, συνεπώς είναι παράνομη η απόσπαση στο νοσοκομείο γιατρών από το κέντρο υγείας ‘’ Οι εφημερίες λοιπόν’’ δεν βγαίνουν ούτε κατά διάνοια’’ όπως μας λέει ο διευθυντής.

103

Μάλιστα δεν καλύπτεται ούτε καν ο μισός μήνας από εφημερίες στο Κέντρο. Συνεχίζει δε, λέγοντας πως κανονικά θα υπήρχε λύση για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου όμως αυτό είναι βολεμένο με τους γιατρούς που παίρνει από το κέντρο υγείας κι έτσι δεν αλλάζει κάτι εκεί. Βασικό αίτημα εξάλλου του Κέντρου είναι και η ύπαρξη ενός καρδιολόγου κάτι που φυσικά δεν περιμένουν να συμβεί ποτέ.

Το νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο αποτελείται από εφτά άτομα και οι βάρδιες τους βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία, αφού στην παρούσα φάση το κέντρο τους χρωστάει και ρεπό και άδειες. Εδώ είναι επιτακτική ανάγκη για τουλάχιστον δύο ακόμα άτομα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο ζήτημα αυτό. Πρόσφατα είχαν έρθει δύο νοσηλεύτριες μέσω ΕΣΠΑ που παρακολουθούσαν πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και σε εκείνη την περίοδο τονώθηκε λίγο η κατάσταση αφού δοθήκαν κάποια ρεπό και βγήκαν πιο άνετα ορισμένες βάρδιες.

Το Κέντρο Υγείας διαθέτει δύο οδηγούς οι οποίοι και καλύπτουν μόλις δέκα από τις εικοσιμία οχτάωρες βάρδιες κανονικά. Αυτό σημαίνει ότι μένουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες οι οποίες για να καλυφτούν εξ ολοκλήρου απαιτούνται σίγουρα πέντε άτομα, ήτοι επιπλέον τρία. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο την περίοδο του καλοκαιριού όπου οι απαιτήσεις και ο φόρτος εργασίας πολλαπλασιάζεται. Στο μεσοδιάστημα ωστόσο το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο μπορεί να έρθει ακόμα και από την Πρέβεζα κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως θα υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο κύριος Αναγνωστόπουλος αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν κατά διαστήματα ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στο κέντρο υγείας, όπως για παράδειγμα οι επίδεσμοι, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη πριν μερικούς μήνες όπου το πρόβλημα ήταν εντονότερο και οι γιατροί “αναγκάστηκαν να βγουν στην ζητιανιά” προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μεγάλη βοήθεια προσέφερε τότε γνωστή οικογένεια της περιοχής που έχει μεταναστεύσει στην Αμερική η οποία κάλυψε σημαντικές αγορές σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα που επέτρεψαν στο Κέντρο να μην μείνει εκτεθειμένο. Ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα, είχε γίνει μία μεγάλη παραγγελία αρκετό καιρό πριν που γλίτωσε το κέντρο από μεγάλο πρόβλημα αφού η παραγγελία αυτή του έδωσε μία μεγάλη παράταση ζωής.

104

Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως βασικό πρόβλημα είναι οι συνεχόμενες βλάβες των εκτυπωτών. Χαλασμένο είναι και ένα φωτοτυπικό, ενώ έχουν καεί και δύο οθόνες. Από την Υγειονομική Περιφέρεια τους ζητήθηκε να καταγράψουν τις βλάβες ωστόσο δεν υπήρξε καμία ενέργεια αφού οι συμβάσεις προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό κι έτσι τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά άμεσα είναι. Το θετικό είναι πως τα ιατρικά μηχανήματα είναι σε πλήρη λειτουργία αν και γίνεται λόγος για την ύπαρξη μίας φυγόκεντρου που είναι απαραίτητη στο κέντρο.

Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής δέχεται περισσότερα από διακόσια άτομα τον μήνα με άλλα 800 να αφορούν καθημερινές συνταγογραφήσεις. Αυτά σε ότι αφορά τις χειμερινές περιόδους, αφού το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται κυρίως εξαιτίας του τουρισμού στην περιοχή. Τα δέκα με είκοσι άτομα ανά ημέρα γίνονται σαράντα και πενήντα το καλοκαίρι. Ο πληθυσμός ευθύνης της περιοχής ξεπερνά τις είκοσι πέντε χιλιάδες μόνιμων κατοίκων, ενώ ο αριθμός αυτός το καλοκαίρι δεκαπλασιάζεται από επισκέπτες, τουρίστες και επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού!

Πηγή www.life2day.gr

Προηγουμενο αρθρο
Αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο φιλανθρωπικό αγώνα ποδοσφαίρου!
Επομενο αρθρο
Λευκάδα: Ας αφήσουμε τις εικόνες να «μιλήσουν» από μόνες τους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.