HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΛέτε η ελπίδα να έρχεται από το Νυδρί;

Λέτε η ελπίδα να έρχεται από το Νυδρί;

Κι εκεί που νομίζεις πως το νησί μπήκε στον αστερισμό του «Μεγάλου Ύπνου» λόγω εποχής και τουρισμού, κάποιες σπίθες ελπίδας ορμώμενες από κει που δεν το περιμένεις, από το Νυδρί, κάνουν την εμφάνισή τους. Όποιος παρατηρεί τα δημόσια πράγματα θα πρέπει να σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια ένα καθαρό αεράκι άρχισε να φυσά στο Νυδρι.

Η ανάπλαση της παραλίας π.χ. δεν προέκυψε, δεν χαρίστηκε. Έγινε με σκληρή δουλειά και πολύ τρέξιμο κάποιων φωτισμένων κατοίκων που μπήκαν μπροστά και κίνησαν τα νήματα.

Τόσο ο Επαγγελματικός Σύλλογος της περιοχής όσο και ο Σύλλογος ο Νταίρπφελντ, μέσα από τις ανακοινώσεις τους μας ξαφνιάζουν ευχάριστα κάθε φορά, όχι μόνο για τις ενέργειες που δρομολόγησαν και υλοποίησαν, όσο, κυρίως, για το πνεύμα και το ήθος που εκπέμπεται μέσα από τα γραπτά τους.

Μη φανταστείτε πως πρόκειται για «ανατρεπτικές και επαναστατικές» ενέργειες. Αυτά που κυρίως με τις τελευταίες ανακοινώσεις τους κομίζουν, είναι απλά και αυτονόητα. Είναι όμως από τα πιο δύσκολα και τα συναντάμε τόσο σπάνια -σε εποχές που ο κάθε είδους λαϊκισμός και η μπουρδολογία σπάνε κόκαλα.

Δυο πρόσφατες ανακοινώσεις από τους συλλόγους του Νυδριού, έγιναν αφορμή για αυτές τις επισημάνσεις. Δες τις ανακοινώσεις εδώ και εδώ

Δεν θα σχολιάσουμε ούτε την αφορμή που έγινε η αιτία των ανακοινώσεων ούτε ποιος έχει δίκιο ή άδικο. Μας έκανε εντύπωση το πνεύμα που αντανακλούσαν και οι δυο ανακοινώσεις. Πράγματα πρωτόγνωρα και γιατί όχι πρωτάκουστα δημοσιοποιούνταν και σε ότι μας αφορά τα χαιρετίζουμε.

Παραθέτουμε κάποιες δικές μας επισημάνσεις από τις ανακοινώσεις:

-«Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η γενιά μέσα στην ασυνειδησία για την λεηλασία του δημόσιου χώρου και του δημόσιου αγαθού γενικότερα…..
-Η πλατεία είναι το μέρος που φτιάχτηκε από χρήματα φορολογούμενων και μιας ομάδας ανθρώπων και συλλόγων με σκοπό την καθαριότητα και τη ωραία εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η περιοχή του λιμανιού…
-Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύουμε και να σεβόμαστε αυτόν τον χώρο και να τον κρατούμε καθαρό…
-Κανείς δεν θα λεηλατεί δημόσιο αγαθό…
-Τα παιδιά θα παίζουν, αλλά δεν θα καταστρέφουν…»

Έχουν κατά πως φαίνεται τσαγανό οι κυρίες από το Νυδρί. Τολμούν να πηγαίνουν κόντρα σε ότι έχουμε συνηθίσει να παπαγαλίζουμε.

Δημόσιο αγαθό, χρήματα φορολογουμένων, λεηλασία του δημόσιου χώρου, είναι κάποιες από τις εκφράσεις -που επί τέλους- τοποθετούν στη σωστή τους διάσταση.

Όταν το να φροντίζεις τη χώρα σου, να προστατεύεις την κοινωνία σου και το δημόσιο αγαθό– θεωρείται «αντιδραστικό» και «φασιστικό»- ενώ το να καταστρέφεις και να βανδαλίζεις τη δημόσια περιουσία είναι «προοδευτικό».
-Όταν έχει φτάσει η καταστροφή του δημόσιου χώρου και αγαθού να αποτελεί παράσημο,
όταν ανοίγει πόρτες,
όταν δημιουργεί ήρωες, δημάρχους, βουλευτές, υπουργούς, αγωνιστές,

χρειάζεται μπόλικο θάρρος να προσπαθούν κάποιοι να πάνε κόντρα στο ρεύμα.

Δρόμοι, ιστορικά κτίρια, πάρκα, σχολεία -όσα χρόνια θυμόμαστε στην ενήλικη ζωή μας- καταστρέφονται στο όνομα «αγώνων» και ασυδοσίας -που την ονομάσαμε ελευθερία. Δημιούργησαν όχι μόνο «αγωνιστές» αλλά και μια στρεβλή νοοτροπία στους πολίτες για την δημόσια περιουσία, το δημόσιο αγαθό και το κοινό καλό.

Κι έρχεται το αεράκι από το Νυδρι να μας ταρακουνήσει και να μας θυμίσει τα αυτονόητα. Αυτά που κάθε πολίτης από την πρώτη του κοινωνικοποίηση στο δημοτικό σχολείο πρέπει να διδάσκεται και να πρωτομαθαίνει.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πως οι Σύλλογοι του Νυδριού όπως κι εμείς, αποτελούμε μειοψηφία. Κάθε όμως που ανοίγει μια χαραμάδα σε όφελος του ορθού λόγου, των απλών και αυτονόητων -μα τόσο άγνωστων και δύσκολων- κάθε που διαβλέπουμε ελπιδοφόρα μηνύματα και συμπεριφορές, τα χαιρετίζουμε και τα επαινούμε.

Προηγουμενο αρθρο
Ζήσε το καλοκαιρινό όνειρο στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Απόψε το σουρούπωμα στο Κάστρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.