HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛίρες Αγγλίας χρυσές, ολόχρυσες!

Λίρες Αγγλίας χρυσές, ολόχρυσες!

Όταν γενικά λέμε λίρα εννοούμε την Αγγλική χρυσή λίρα γιατί υπάρχει και η χάρτινη λίρα που είναι το επίσημο νόμισμα της Αγγλίας.

Αυτές που φωτογραφίσαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω μας τις παραχώρησε φίλος και τον ευχαριστούμε. Είναι οικογενειακά κειμήλια για τον ίδιο, δώρα στα παιδιά του από τους παππούδες τους, όταν ήταν μικρά.

Με την ευκαιρία αναφέρουμε κάποια στοιχεία που αντλήσαμε από το διαδίκτυο για τις χρυσές λίρες.

IMG_0374

Η χρυσή λίρα Αγγλίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σαν νόμισμα πολλούς αιώνες πριν. Το 1489 ο Ερρίκος VII έκοψε τις πρώτες λίρες. Ήταν ένα πολύ βαρύ νόμισμα για την εποχή, και αντιστοιχούσε σε 20 σελίνια. Κόπηκε πάλι κατά το τέλος της δυναστείας των Τυδώρ, το 1603. Το 1817 επανεμφανίστηκε σαν νόμισμα μιας ευρείας νομισματικής μεταρρύθμισης, και έκτοτε κυριάρχησε παγκοσμίως λόγω της επέκτασης της Μεγάλης Βρετανίας σε όλο τον κόσμο.

Από την εποχή εκείνη και μέχρι σήμερα η χρυσή αγγλική λίρα είναι ένα παγκόσμιο συναλλακτικό μέσο και ένα νόμισμα καταφυγής σε περιόδους αστάθειας και κρίσεων.

IMG_0378

Μέχρι σήμερα τυπώνονται από το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο. Αν και αλλάζουν οι βασιλείς και οι βασίλισσες που διαδέχονται το θρόνο, η χρυσή λίρα τυπώνεται προς τιμήν του εκάστοτε μέλους της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη χώρα.

Οι λίρες έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά: Κανονικό βάρος 7,988 γραμμάρια, η ανοχή είναι 0,0129 γραμμάρια (7,938 γρ.). Τίτλος χρυσού 916,66%. Δεν είναι γνήσιες οι λίρες που κόπηκαν από ανεπίσημα και μη εξουσιοδοτημένα νομισματοκοπεία (Ιταλική, Λιβανέζικη, Συριακή κ.λπ.).

Προηγουμενο αρθρο
Τέλος στη ζωή του έδωσε 82χρονος στην πόλη της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Στις Γειτονιές του Κόσμου - Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη

1 Σχόλιο

  1. παϊσιος
    24 Σεπτεμβρίου 2014 at 08:22 — Απάντηση

    Κυκλοφορεί (κυρίως στα νησιά του Αιγαίου) και η Αιγυπτιακή λίρα που σε αξία υπολείπονταν (και υπολείπεται) λίγο της Εγγλέζικης. Απο όσο ξέρω αυτό το νόμισμα σταμάτησε να κυκλοφορεί μετα τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο. Πάντως στα σεντούκια (των μπεζεβέγκιδων) τις βρίσκεις ακόμη. Ας είχαμε μερικές και ας ήταν και Αιγυπτιακές. Μόνο κάλπικες να μην είναι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.