HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΛαϊκή συνέλευση στο Δράγανο

Λαϊκή συνέλευση στο Δράγανο

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 09/2 στο Δράγανο η συνέλευση των κατοίκων της ΝΔ Λευκάδας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θεόδωρου Χαλικιά και του Δήμαρχου Λευκάδας Κων/νου Δρακονταειδή.

Ελάχιστα καινούργια πράγματα ακούστηκαν από τους υπεύθυνους.  Διαπιστώθηκε όμως απ’ όλες τις πλευρές ότι υπάρχουν καλές προθέσεις. Τώρα κατά πόσο οι καλές προθέσεις είναι αρκετές για να λυθούν τόσο σοβαρά προβλήματα αυτό είναι προς διερεύνηση.

Επίσης οι κάτοικοι διαπίστωσαν πως με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα θα δυσκολευτούν να βρουν άκρη, αφού η επίλυση των προβλημάτων τριχοτομήθηκε!

Έτσι, εκτός από τον Δήμο και την Περιφέρεια, μπήκαν στη μέση και τα υπουργεία που θα κλιθούν να εκτελέσουν τα δυσκολότερα, αλλά σημαντικότερα από άποψη ενδιαφέροντος για τους κατοίκους, έργα, δηλαδή τις προσβάσεις στις παραλίες προς τον Γιαλό και τους Εγκρεμνούς.

Χτες επίσης έγινε φανερό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι η πρωτοφανής απραξία για την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός, δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη πολιτική που ασκείται κεντρικά σε όλους τους τομείς. Η προσπάθεια που αμέσως μετά τους σεισμούς καταβλήθηκε, κυρίως από τη μεριά της Δημοτικής αρχής, για την διάχυση των ευθυνών, στόχευε στη δική της μικρότερη φθορά, Η γραφειοκρατία έγινε ξαφνικά ο από μηχανής θεός που μας βγάζει από τη δύσκολη θέση. Το γνωστό μοτίβο εμείς και η κεντρική εξουσία, παίζει ακόμα καλά.

DSCN2094

Μετά από τρεις μήνες και μάλιστα χειμώνα, οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πάρει κοντέινερς για την άμεση στέγασή τους. Όταν αυτό το απλό, το αυτονόητο, που γίνεται από τις πρώτες μέρες, δεν έχει λυθεί ακόμα, μπορεί κανένας να φανταστεί ότι αυτή η εξουσία όπως ασκείται τοπικά και κεντρικά (είναι το ίδιο) είναι σε θέση και μάλιστα σύντομα, να κατασκευάσει προσβάσεις στις παραλίες;

Οι σεισμόπληκτοι είχαν χτες το βράδυ απέναντί τους όλη την τοπική εξουσία που ήταν υποχρεωμένη να τους δώσει απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα. Αντί αυτού άκουσαν το Δήμαρχο να τους λέει πως φταίει η κεντρική εξουσία. Μα και ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν είναι ιδεολογικά κομμάτια αυτής της κεντρικής εξουσίας; Για τα κοντέινερς δεν φταίμε εμείς, αλλά η ΥΑΣ, είπε… θα πληρώσουμε αν μας στείλουν λεφτά… θα ξέρουμε όταν εκδοθεί το ΦΕΚ… την πρόσβαση προς τους Εγκρεμνούς θα αναλάβει το Υπουργείο!

Δυο εξουσίες λοιπόν χτες το απόγευμα έκαναν την εμφάνισή τους στο Δράγανο! Η καλή και ψυχοπονιάρα τοπική και η κακή, αργοκίνητη, ανάλγητη και γραφειοκρατική του κέντρου.!

Σήμερα δε, είχαν προσκληθεί στο Διοικητήριο οι πρόεδροι των κοινοτήτων των περιοχών που επλήγησαν, για ενημέρωση σχετικά με τα έργα πρόσβασης στις παραλίες, από παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων! Είναι πραγματικά πρωτοφανής η μεθόδευση. Τι ενημέρωση θα κάνουν οι παράγοντες στους προέδρους, που δεν μπορούσε να την κάνει ο δήμαρχος χτες το βράδυ; Τι δουλειά έχουν οι παράγοντες του Υπουργείου με τους προέδρους; . Μήπως οι πρόεδροι των κοινοτήτων είναι σε θέση να συμβάλουν με τις …τεχνικές τους γνώσεις; Αστεία πράγματα για μικρά παιδιά…

Στην χτεσινοβραδινή συζήτηση επικράτησαν χαμηλοί τόνοι και ευπρέπεια. Ήταν μια πολιτισμένη εκδήλωση. Το λόγο έλαβαν εκτός από τους κατοίκους και πολλοί παριστάμενοι που εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την εξέλιξη της κατάστασης.

Στην μέχρι στιγμής τριχοτομημένη εξουσία φαίνεται, σε καλύτερη θέση να βρίσκεται η Περιφέρεια. Το έργο που καλείται να κάνει είναι πιο εύκολο. Το χρηματικό ποσό που της έχει διατεθεί είναι μεγάλο. Βεβαία στο ταμεία της περιφερείας μόνο 2 εκατομμύρια έχουν σταλεί από τα 15. Με την πορεία των εργασιών θα γίνεται και η εκταμίευση.

Στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας υπάγονται οι αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου, των λιμανιών, των σχολείων και των εκκλησιών. Όπως υποσχέθηκαν και ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπερειφερειάρχης τα έργα θα είναι έτοιμα μέχρι το καλοκαίρι.

DSCN2125

Εκτός από τις ορατές ζημιές του σεισμού τονίστηκε και η καταστροφή που υπέστησαν οι κάτοικοι των χωριών στην αγροτική παραγωγή καθώς και στην κτηνοτροφία. Αυτό όμως που δείχνει να τους ενδιαφέρει πρωτίστως, είναι αυτό που έδινε «ζωή» στην περιοχή τους μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Η πρόσβαση στις παραλίες Εγκρεμνοί και Γιαλός.

Επειδή δε από πολλές μεριές γίνεται σύγκριση της ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού στο σεισμό της Κεφαλονιάς με αυτόν της Λευκάδας, ανέφερε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, πως και στην Κεφαλονιά τα προβλήματα είναι ακόμα μεγάλα.

Μεγάλος και σημαντικός δρόμος της Κεφαλονιάς, ειπε, που την επισκευή του είχε αναλάβει το Υπουργείο -αυτό που θα αναλάβει και την πρόσβαση στις δικές μας παραλίες- ακόμα καρκινοβατεί. Γιατί και τα δικά μας έργα να μην έχουν την ίδια τύχη;

Ο Δήμος όπως δήλωσε ο Δήμαρχος έχει λάβει μόνο 100 χιλιάδες ευρώ και τους μισθούς για τους εκτάκτους που προσέλαβε με αφορμή το σεισμό.

Έτσι λοιπόν, με συνελεύσεις, με συζητήσεις, με καλές προθέσεις, ροκανίζεται ο χρόνος και αποσοβούνται οι αντιδράσεις των κατοίκων. Πολύ φοβόμαστε πως έχουνε μπλέξει άσχημα…. Μακάρι να διαψευστούμε… μακάρι. Είμαστε εδώ και θα είμαστε οι πρώτοι που θα προβάλουμε και θα επαινέσουμε ό,τι μας διαψεύσει.

Προηγουμενο αρθρο
Εγκαίνια μόνιμης Έκθεσης φωτογραφιών Berger
Επομενο αρθρο
Συζήτηση Κανονισμού Αδειών Χρήσης και Λειτουργίας Μουσικής

1 Σχόλιο

  1. σεισμοπαθης
    11 Φεβρουαρίου 2016 at 09:49 — Απάντηση

    πολυ κουβέντα βρε παιδια και μονο κουβεντα.
    Σας έκαναν σαν τα μουτρα τους. Κουβεντες, επιτροπές, συνελεύσεις, θεωρίες, ψηφίσματα, ανακοινώσεις και από πράξεις και έργα τίποτα. Έχει πλέον αλλάξει η έννοια της πράξης. Εννοείται πλέον ως συζήτηση , κουβέντα, αιτήματα και διεκδίκηση……………

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.