HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα: Δέκα εννέα χρόνια από τον σεισμό του 2003

Λευκάδα: Δέκα εννέα χρόνια από τον σεισμό του 2003

Σαν σήμερα πριν από δέκα εννέα χρόνια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Λευκάδας και της Δυτικής Στερεάς και της Πρέβεζας, είχαν ξυπνήσει έντρομοι από το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 8:15 το πρωί. Ολόκληρα τα Ιόνια αλλά και η Δυτική Ελλάδα ταρακουνήθηκαν για τα καλά από τον πολύ ισχυρό σεισμό, που προκάλεσε ζημιές στο νησί αλλά και στους γειτονικούς δήμους της Πρέβεζας, της Παλαίρου και του Ανακτορίου (Βόνιτσα).

Λίγο μετά το αρχικό σοκ, κατά εκατοντάδες οι τουρίστες στο νησί άρχισαν να το εγκαταλείπουν μαζικά. Ουρές εκατοντάδων μέτρων υπήρχαν στην έξοδο της Λευκάδας, ενώ οι ισχυροί μετασεισμοί ενέτειναν το αίσθημα φόβου.

Σκηνές για τους σεισμόπληκτους, στο στάδιο της Λευκάδας (φωτο agriniopress.gr)
Σκηνές για τους σεισμόπληκτους, στο στάδιο της Λευκάδας (φωτο agriniopress.gr)

Η εφημερίδα «Καθημερινή» έγραφε στο εξώφυλλο την επόμενη μέρα «Aντεξε η Λευκάδα«. Δείτε τι έγραφε στο άρθρο της, στις 15 Αυγούστου του 2003:

Tο χτύπημα των 6,4 Pίχτερ – Eκτεταμένες υλικές ζημιές, εκκλήσεις προς τουρίστες, φόβοι ισχυρών μετασεισμών.

Πενήντα χρόνια από τον μεγάλο καταστρεπτικό σεισμό της Kεφαλονιάς, ο Eγκέλαδος ξαναχτύπησε χθες στις 8.15 το πρωί τη Λευκάδα με μια δόνηση έντασης 6,4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, τρομάζοντας τον πληθυσμό και τους παραθεριστές των Eπτανήσων και προκαλώντας ευτυχώς μικρές ζημιές και μικροτραυματισμούς σε περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων μόνο δύο σοβαρά.

Εκτεταμένες κατολισθήσεις στο δρόμο προς Αγιο Νικήτα (φωτο agriniopress.gr)
Εκτεταμένες κατολισθήσεις στο δρόμο προς Αγιο Νικήτα (φωτο agriniopress.gr)

H σεισμική δόνηση χαρακτηρίσθηκε σφοδρή από τους σεισμολόγους, σε μικρό εστιακό βάθος, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λευκάδας και αυτό ίσως το γεγονός, σε συνδυασμό με την αντισεισμική θωράκιση των νέων κτιρίων, περιόρισε τις καταστροφές. Oι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο δυτικό τμήμα του νησιού και ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο των περιοχών από τον Άγιο Nικήτα και το Kαλαμίτσι μέχρι το Πόρτο Kατσίκι έως το Nυδρί, όπου και οι ομορφότερες παραλίες, οι οποίες σχεδόν παραμορφώθηκαν από τις κατολισθήσεις και τις αποκολλήσεις βράχων.

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε παλαιές πετρόκτιστες κατοικίες στα Λαζαράτα, ενώ μια τριώροφη οικοδομή κατεστράφη ολοσχερώς στη Nεάπολη, λόγω της καθίζησης, που προκάλεσε κλίση στο κτίριο.

4

O σεισμός προκάλεσε πανικό στους τουρίστες και χθες το πρωί ήταν εμφανείς οι τάσεις φυγής στο λιμάνι, παρά τις εκκλήσεις των ξενοδόχων ότι τα κτίσματα είναι ανθεκτικά και δεν κινδυνεύουν. Tου μεγάλου σεισμού ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις, αν και οι επιστήμονες δεν ήσαν σε θέση να δώσουν ασφαλή απάντηση για τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας.

ην σεισμόπληκτη περιοχή επισκέπτεται ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, με τον εκπροσωπο τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλο (φωτο-agriniopress.gr)
Την σεισμόπληκτη περιοχή επισκέπτεται ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλο (φωτο-agriniopress.gr)

Διαβάστε ακόμα: Ο σεισμός της Λευκάδας στις 14 Αυγούστου 2003 σε άρθρο του BBC

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: Oι καλύτερες παραλίες της Μεσογείου σε ένα νησί!
Επομενο αρθρο
Βαρκαρόλα από τη Νέα χορωδία και την Αγιομαυρίτικη Παρέα (Φωτό + video)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.