HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΛευκάδα θυμάσαι; Της Μαριάνθης Βουκελάτου

Λευκάδα θυμάσαι; Της Μαριάνθης Βουκελάτου

Χθες το βράδυ, όπως κάθε βράδυ ανοιξιάτικο, γυρίζοντας απ’ τη δουλειά μύρισα νυχτολούλουδα και γιασεμιά. Αυτά τα πολύτιμα αρώματα με γύρισαν πίσω στην παιδική μου γειτονιά την αντίστοιχη μέρα (παραμονή Πρωτομαγιάς).

Τι να πρωτοθυμηθώ…! Όλοι οι Λευκαδίτες καταφθάνανε για να «πιάσουν το Μάη» μέχρι … της «Μηλιάς» και το πηγάδι του Φρυνιού! Τα γέλια και τα φαρομανητά απερίγραπτα! Ο Κώστας ο Καμινάρης με παρέα τους κανταδόρους και την κορνέτα του ξύπναγε και τους πιο υπναράδες! Τα μαντολίνα έπαιζαν πιο απαλή και ρομαντική μουσική με συνοδεία πάντα των κανταδόρων.

Το φάλτσο πολλές φορές γινόταν η αιτία για πολλά-πολλά…. κογιοναρίσματα (κοροϊδίες)! Ακουγόταν από όλων το στόμα: «Τον έπιασες μαρέ (ή μαρή) το Μάη;» και απάνταγαν: «Τον έπιασα, τον έπιασα!» ή «Τώρα, τώρα πάω να τον πιάσω»! Και χαχαχου τα γέλια…

Εμείς τα παιδιά τρέχαμε να βρούμε κωλοφωτιές (πυγολαμπίδες) και να τις τρίψουμε πάνω στα ρούχα μας για να γυαλίζουν (τέρατα ήμασταν τελικά)!

Ο δρόμος μας γεμάτος ΖΩΗ που κρατούσε μέχρι τις πρωινές ώρες. Τελικά ο δρόμος μου κάθε Πρωτομαγιά ήταν ο κύριος πρωταγωνιστής …!

Αυτό που χαίρομαι περισσότερο στους Λευκαδίτες είναι, που πάντα έβρισκαν και βρίσκουν τρόπους να επιβιώνουν, με χιούμορ και τραγούδι, σε όλες τις δυσκολίες της ζωής.

Καλό μήνα σε όλους μας, γεμάτο με όμορφα χρώματα και χαρές.

Προηγουμενο αρθρο
Το Πόρτο Κατσίκι ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές παραλίες που συναγωνίζονται την Καραϊβική!
Επομενο αρθρο
Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές του Δήμου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.