HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΛευκάδα: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των απορριμμάτων»

Λευκάδα: «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των απορριμμάτων»

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης-κυριολεκτικά και επίσημα-βρίσκεται η Λευκάδα, με αφορμή την αντικειμενική αδυναμία που υπάρχει, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, πολύ περισσότερο, εν μέσω τουριστικής περιόδου, όπου και αυξάνονται σημαντικά οι παραγόμενες ποσότητες.

Όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Δρακονταειδής, ο υφιστάμενος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων, που βρίσκεται, μάλιστα, κοντά στην πόλη, είναι ακατάλληλος και προ πολλού κορεσμένος, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την εικόνα του νησιού και ως εκ τούτου είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την εφαρμογή στην πράξη ενός μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης, συγχρόνων προδιαγραφών, βάσει και της σχετικής νομοθεσίας, που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

«Μέχρι, όμως, να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, πρέπει να διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα και επειδή δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, τύπου Πύργου ή και άλλων περιοχών, προσπαθούμε να δρομολογήσουμε τη μεταφορά συγκεκριμένων ποσοτήτων απορριμμάτων της Λευκάδας για 2,5 περίπου χρόνια και με τις ανάλογες επιβαρύνσεις, (κόστος μεταφοράς και καταβολή τέλους ταφής) σε γειτονικούς νομούς της Ηπείρου ή και της Αιτωλοακαρνανίας», τόνισε ο κ.Δρακονταειδής. «Πρόκειται για διαδικασία που δεν είναι δεδομένη ούτε εύκολη, από τη στιγμή, που και οι περιοχές, στις οποίες απευθυνόμαστε δεν έχουν λύσει τα προβλήματά τους και δικαιολογημένα ζητούν να υπάρξουν οι απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας για αυτές, αφού θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω επιβάρυνση, σε συνδυασμό με την προϋπόθεση που θέτουν για την επίλυση και των δικών τους ζητημάτων στη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε ο δήμαρχος Λευκάδας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως, «επειδή για παράδειγμα στην Ήπειρο είναι πιο προχωρημένος και μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων, ευελπιστούμε ότι τελικά θα βρούμε την προσωρινή λύση για μεταφορά μέρους των απορριμμάτων της Λευκάδας σε συνεργασία τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές, τους φορείς και τις υπηρεσίες, σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, αλλά και σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο».

Τέλος, επισήμανε ότι «σαν δήμος παρά την έλλειψη πόρων, υποδομών και έμψυχου δυναμικού, παίρνουμε μέτρα για να κυλήσει όσο ομαλότερα μπορούμε, η τρέχουσα περίοδος σε σχέση με το μείζον θέμα των απορριμμάτων, που η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, είναι η μόνη λύση, η οποία δεν σηκώνει άλλη αναβολή».

Πηγή: www.ert.gr

Προηγουμενο αρθρο
Οι Νανάδες της Ζωής μου!
Επομενο αρθρο
Θεία Θεά η Μορφή Σου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.