HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΛευκάδα: Παραλίες σαν ζωγραφιά

Λευκάδα: Παραλίες σαν ζωγραφιά

Επιμέλεια: Μαριάννα Κουρκούνη

Βρίσκεται στη νότια είσοδο του Αμβρακικού και μια ανάσα από τις απέναντι ηπειρωτικές ακτές. Η Λευκάδα, ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Ιονίου, είναι περικυκλωμένη από εικοσιτέσσερα νησάκια, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Σκορπιός του Ωνάση. Τα σημαντικά αξιοθέατα του τόπου, οι γραφικοί οικισμοί, η πυκνή βλάστηση, οι εντυπωσιακοί όρμοι με τα διάφανα νερά, μπόλικες εκπληκτικές παραλίες και πλούσια πολιτιστική παράδοση καλύπτουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι η πόλη της Λευκάδας, ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό ταμπλό που μοιάζει με ψαροκόκαλο και αποτελείται από όμορφα πλακόστρωτα, πλατείες και σπίτια με παραδοσιακό χρώμα και περίτεχνα καμπαναριά. Στην παραλιακή πεζοδρομημένη «πασαρέλα» θα ανακαλύψετε τα νεανικά στέκια και στα καφενεία της περιοχής Κουζούντελη με τα αιωνόβια πλατάνια και θα πιείτε φρεσκοκομμένο καφέ και σουμάδα από αρωματικά αμύγδαλα. Επιλογές για καφεδάκι και φαγητό δίνει και η κεντρική πλατεία όπου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα όπως επίσης και η αρχή της κεντρικής πεζοδρομημένης εμπορικής αρτηρίας, της οδού Μελά.

1001

Εάν θέλετε μπορείτε να εντάξετε στη βόλτα σας στάσεις στο φρούριο της Αγίας Μαύρας που στέκει στην είσοδό της από το 1300, στο πάρκο Μποσκέτο με τις προτομές λογίων του τόπου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Φωνογράφου-Παλιών Ενθυμημάτων, στη Δημόσια Bιβλιοθήκη, στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, στο Λαογραφικό Μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» κ.ά.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως η φύση έχει βάλει και τα δικά της συστατικά στη λευκαδίτικη «συνταγή». Η πόλη της Λευκάδας περιβάλλεται από τη λιμνοθάλασσα, έναν από τους πιο αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, ο οποίος προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar. Βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους ανεμόμυλους και ο Ελαιώνας, μια τοποθεσία πλημμυρισμένη από υπεραιωνόβιες ελιές.

Χαριτωμένοι οικισμοί και χωριά σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τις υπόλοιπες γνωστές και άγνωστες γωνιές του νησιού. Στον σύγχρονο παραθεριστικό οικισμό Καριώτες και συγκεκριμένα στη θέση «Σπασμένη Βρύση» λειτουργεί οργανωμένο κάμπινγκ όπως επίσης και στην πεντακάθαρη ακτή του Μικρού Γιαλού στον Πόρο, ένα λευκαδίτικο «μπαλκόνι» με θέα στα νησιά Ιθάκη, Κεφαλονιά, Αρκούδι και Οξιές. Το ψαροχώρι Nικιάνα απλώνεται στους πρόποδες του όρους Σκάρος, κοντά σε μια δασική έκταση από αιωνόβιες βαλανιδιές.

Το hot spot Νυδρί με την έντονη νυχτερινή ζωή και την υπερσύγχρονη μαρίνα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο στο νησί. Σπαρμένα στη θάλασσα απέναντί του είναι τα Πριγκηπονήσια (Μαδουρή, Χελώνη, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη), ενώ από το λιμάνι του ξεκινούν τα φέρυ με προορισμό το Μεγανήσι, την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Στερεά Ελλάδα. Το δραστήριο Νυδρί είναι ταυτόχρονα και ο ιδανικός προορισμός για θαλάσσια σπορ, καταδυτικές εμπειρίες, ιστιοπλοΐα, mountain bike κ.λπ. Εξορμώντας από το Νυδρί προς το χωριό Ράχη, το μονοπάτι μας βγάζει στο φαράγγι Δημοσαριού με τους μίνι καταρράκτες.

Ο πολύ ζωντανός οικισμός Βασιλική, ο παράδεισος των φανατικών του windsurf, συνδέεται με φέρυ με το Πόρτο Κατσίκι, την παραλία Αγιοφύλλι, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Εδώ θα βρούμε και φάρμες ιππασίας που οργανώνουν εκδρομές με άλογα στη φύση. Το ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά φημίζεται για τα παραδοσιακά «καρσάνικα» κεντήματα και η Εγκλουβή για τα πεντανόστιμα όσπριά της και την σπάνια ποικιλία σταφυλιού, το βερτζαμί.

1002

Το περίγραμμα της Λευκάδας στολίζουν δεκάδες καρποσταλικές παραλίες: πολυπληθείς μπιτάτες αμμουδιές, ακτές που ξαπλώνουν στη σκιά κατακόρυφων βράχων, ανεμοδαρμένες ανοιχές παραλίες όπου η δράση και η αδρεναλίνη θα χτυπήσουν «κόκκινο» και θάλασσες σε βαθύ γαλαζοπράσινο χρώμα. Οι κορυφαίες λευκαδίτικες πλαζ είναι το εντυπωσιακό Πόρτο Κατσίκι, οι εξωτικοί Εγκρεμνοί, το αχανές Κάθισμα, ο δημοφιλής Γιαλός, οι ήπιων τόνων Μύλοι, ο κεφάτος Άη-Γιάννης, το κοσμοπολίτικο Νυδρί, το γραφικό αγκυροβόλι Σύβοτα, ο Μικρός Γιαλός και ο όρμος της Βασιλικής. Αξέχαστε βουτιές, όμως, θα κάνετε και στο γειτονικό καταπράσινο Μεγανήσι, στον πευκόφυτο Κάλαμο, στον Καστό με τα λιόδεντρα κ.λπ.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Προηγουμενο αρθρο
Εκλογές Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Επομενο αρθρο
Equal Society: Διαθέσιμες θέσεις εργασίας από 11/06 έως 17/06/2014 στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.