HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα: στον απόηχο των κλειστών τραπεζών

Λευκάδα: στον απόηχο των κλειστών τραπεζών

Μικρές ήταν οι ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών χτες το πρωί κατά μήκος της κεντρικής αγοράς της Λευκάδας, τουλάχιστον στη μικρή βόλτα που έκανα. Αργότερα όπως άκουσα τελείωσαν τα χρήματα σε αυτό της Εθνικής, ενώ το μηχάνημα της Τράπεζας Πειραιώς στο Δημαρχείο δεν είχε χρήματα καμιά μέρα. Τα 60 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται 50 όταν τελειώσουν τα χαρτονομίσματα των 20.

Δεν θα ξεχάσω το «φθόνο» που είδα ζωγραφισμένο στα μάτια της κυρίας που περίμενε πίσω μου, μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς, όταν είδε τον τουρίστα μπροστά στα μάτια μας, να έχει «σηκώσει» με την κάρτα του δυο ολόκληρα πενηντάρικα! Με την ίδια άνεση η κυρία που ήταν μαζί του, πήρε παρακαλώ 3 ολόκληρα πενηντάρικα!

Κατά σύμπτωση είδα το ζευγάρι λίγο αργότερα σε κατάστημα της αγοράς να ψωνίζει. Στα καταστήματα υπάρχει ένα μικρό ψιλομπέρδεμα με το ποιες συναλλαγές μπορεί να γίνουν με πιστωτικές κάρτες. Έτσι οι κάρτες αναλήψεων από τους λογαριασμούς μας, που μέχρι χτες μπορούσαμε να κάνουμε ψώνια και να χρεώνεται άμεσα ο λογαριασμός μας, στις μέρες μας είναι άχρηστες. Αντίθετα οι πιστωτικές κάρτες δουλεύουν ακόμα μια χαρά. Όπως διάβασα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η Visa εκκαθαρίζει τις συναλλαγές την επόμενη μέρα και πιστώνει τους λογαριασμούς των εμπόρων.

IMG_2382

Ένα φλέγον θέμα επίσης είναι κατά πόσο οι κλειστές τράπεζες επηρεάζουν τον τουρισμό στο νησί μας. Με δηλώσεις τους οι επικεφαλής των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαμονής στη Λευκάδα, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους. Η κατάσταση θα επηρεάσει περισσότερο τους Έλληνες τουρίστες. Πολλές χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Πολωνία και Σουηδία εξέδωσαν οδηγίες στους πολίτες τους που βρίσκονται ή θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα να έχουν επιπλέον μετρητά για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

Εκείνο όμως που κυριαρχούσε τόσο στα πηγαδάκια του κόσμου που γίνονταν στα όρθια, όσα και στις συζητήσεις των καφέ, ήταν η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Δεν χρειαζόταν να στήσει αυτί κάποιος. Τέτοιες συζητήσεις είναι πάντοτε ζωηρές. Ξεκινώντας από τον Άγιο Μηνά και φτάνοντας στην παραλία, είχε τη δυνατότητα -όποιος ήθελε- να πάρει γεύσεις, προβληματισμού, φανατισμού, ανοησίας και γιατί όχι, σοφίας. Και βεβαίως αυτό που μας χαρακτηρίζει ως λαό, είναι η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία γινόμαστε όλοι, οικονομολόγοι, σεισμολόγοι, γιατροί, δικηγόροι κ.λ.π. κατά περίπτωση.

IMG_2379

Ο Χρήστος Μάλφας με πολύ χιούμορ και σκωπτική διάθεση έγραψε σήμερα για τον «πόλεμο» μεταξύ «Ελλήνων» και «προδοτών» που μαίνεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν και τα καλά τους. Όλοι και όλες αίφνης έγιναν ειδήμονες περιωπής. Οι οικονομικοπολιτικοκοινωνικές αναλύσεις δίνουν και παίρνουν με ταχύτητα φωτός και αναρτώνται στα ΜΚ δικτύωσης. Τι έχουν δει τα μάτια μου από οικονομολόγους της συμφοράς και δεν έχασα ακόμη αμφιβληστροειδή, ένας θεός ξέρει. Τύφλα να έχουν οι Νομπελίστες της Οξφόρδης και του Καίμπριτζ μπροστά στην ανάλυση της κυρά Κατίνας που άφησε άβαφη ρίζα, για να κάνει την ανάρτησή της στο fb. Ή του κυρίου Μήτσου που συντάσσει οικονομοπολιτική ανάγνωση για το fb περισπούδαστη που θα συζητηθεί στο καφενείο και θα μαζέψει τα δεκάδες likes.»

Προηγουμενο αρθρο
Μανόλη Αναγνωστάκη, «Ἡ ἀπόφαση»
Επομενο αρθρο
Ομορφιές στην Κάτω Βρύση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.