HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛευκάδα: Φύγαμε για αξέχαστες διακοπές στο «στεριανό» νησί!

Λευκάδα: Φύγαμε για αξέχαστες διακοπές στο «στεριανό» νησί!

Ρεπορτάζ-Κείμενα: Ειρήνη Μιχαλούδη (emichaloudi@dousiscom.gr)
Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, Shutterstock

Τι σας έρχεται πρώτα στο νου όταν σας λένε για τη Λευκάδα; Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεµνοί, Κάθισµα… Παραλίες µε διάφανα νερά και ολόλευκες αµµουδιές δηλαδή, πάνω στις οποίες ονειρεύεστε να βυθίσετε τα γυµνά σας άκρα και να αφεθείτε στο καυτό χάδι του ήλιου.

Πάµε στοίχηµα πως το τέταρτο σε µέγεθος νησί του Ιονίου έχει πολλούς κρυµµένους άσσους εκτός από δαντελωτές ακτές που µυρίζουν καλοκαίρι; Έχει τοπικά φιλέµατα και γαστρονοµικές εκπλήξεις, µεγάλη ιστορία και κατακτητές (που έχει αφήσει πάµπολλα τα «σηµάδια» της), έχει ποιητικές ψυχές, καταπράσινα τοπία και χωριά πάνω σε φιδωτούς δρόµους, σπίτια µε θέα το Ιόνιο Πέλαγος, στενά σοκάκια µε µήκος δυόµιση γυναικείες δρασκελιές, κάστρα και ξωκλήσια, νησιά κροίσων, καταρράκτες και αµπέλια, αέρηδες για τους τολµηρούς, βίλες και κάµπινγκ, ξενοδοχεία, ταβερνάκια και γκουρµέ εστιατόρια.

Το Travelstyle.gr ταξίδεψε μέχρι τη Λευκάδα και επέστρεψε «φορτωμένο» με τον πλήρη οδηγό για να περάσετε αξέχαστες διακοπές στο νησί!

Must see – Αξιοθέατα στη Λευκάδα

Κάστρο Αγίας Μαύρας


Είναι το πρώτο αξιοθέατο που βλέπει ο επισκέπτης κατά την άφιξή του στη Λευκάδα. Στην είσοδο του νησιού, πλησίον της Αµµόγλωσσας, ορθώνεται το εντυπωσιακό αυτό µεσαιωνικό κτίσµα σε σχήµα ακανόνιστου επταγώνου που αποτελεί πρότυπο οχυρωµατικής τέχνης εκείνης της εποχής. Καταλαµβάνει έκταση 25.000 τ.µ. και πολιορκήθηκε συνολικά 12 φορές κατά τη διάρκεια των 7 αιώνων ύπαρξής του.

Διαθέτει τρεις αµυντικές γραµµές, επτά προµαχώνες και τρία εξωτερικά προτειχίσµατα. Το πρώτο περιτείχισµα, χτίστηκε στα 1300 από τον Ενετό ηγεµόνα Ιωάννη Ορσίνι που πήρε τη Λευκάδα ως προίκα… Το κάστρο πήρε το όνοµά του από τον ναό της Αγίας Μαύρας που χτίστηκε στο 1883 στην ανατολικό προµαχώνα.

Tip: Το κάστρο είναι ανοιχτό καθηµερινά εκτός Δευτέρας, 08:00-15:00.
Γενική είσοδος € 2. (Τ. 26450 26576)

Το «νησί του Σικελιανού»

Στην είσοδο του νησιού, υπάρχει ένα µέρος µοναδικό σχεδόν ποιητικό. Είναι το νησάκι του Αϊ Νικόλα που πήρε το όνοµά του από το µικρό ξωκλήσι που χτίστηκε στα ερείπια αρχαίου ναού αφιερωµένου στην Αφροδίτη. Αυτή η µικρή λωρίδα γης µε ρηχά νερά, απέραντη παραλία και αµµώδη ακτή αποτέλεσε τον παράδεισο του Άγγελου Σικελιανού, ο οποίος έζησε εδώ µαζί µε τη σύζυγο και τον γιο τους.

Εκκλησίες

Ο Ναός του Παντοκράτορα στην πόλη της Λευκάδας

Από το βλέµµα και τον φακό της κάµερας, δεν ξεφεύγει ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Λευκάδας, οι εκκλησίες και οι ναοί. Οι περισσότερες οικοδοµήθηκαν µεταξύ του 17ου και 18ου αιώνα και την εικονογράφησή τους επιµελήθηκαν εξαίρετοι αγιογράφοι. Κοινό χαρακτηριστικό τους ο ρυθµός τους -βασιλική χωρίς τρούλο µε αρχιτεκτονική επηρεασµένη από την εποχή της ενετοκρατίας, επτανησιακή εικονογράφηση και περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέµπλα. Από τους σηµαντικότερους είναι ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία, ο Ναός του Παντοκράτορα όπου στην πίσω πλευρά της εκκλησίας βρίσκεται ο τάφος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Ναός του Αγίου Δηµητρίου, των Αγίων Αναργύρων κ.α.

Ανεµόµυλοι στη Γύρα


Δεξιά από την πλωτή γέφυρα, στην είσοδο της Λευκάδας, εκτείνεται ένας δρόµος επτά περίπου χιλιοµέτρων που οδηγεί στην πόλη και που βρίσκεται και η τεράστια παραλία της Γύρας. Λίγο µετά τον οµώνυµο οικισµό, στο ακρωτήριο της Γυρόπετρας, ξεκινά η παραλία Μύλοι µε τους τέσσερις ανεµόµυλους, από τους δώδεκα που ήταν αρχικά. Η ιστορία τους χάνεται στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ενώ ο καθένας έχει το δικό του όνοµα (Μοσκοβάς, Μετζικόφ, Ορλόφ…). Ο τελευταίος ανεµόµυλος σταµάτησε να έχει χρηστική λειτουργία το 1954.

Οδός Ιωάννου Μελά

Η κεντρική περατζάδα της πόλης, εδώ που χτυπάει η καρδιά του νησιού. Ειδικά το καλοκαίρι, την περπατάει ένα πολύβουο και ολοζώντανο πλήθος από ντόπιους και επισκέπτες που δίνουν το ρυθµό αλλά και τον τόνο της τουριστικής κίνησης. Η Μελά που καταλήγει ως Γουλιέλµου Δαίρπφελδ, είναι για τους ντόπιους το «παζάρι» και η «αγορά», ο δρόµος µε τα εµπορικά καταστήµατα, τα εστιατόρια, τα hype cafes, τα τουριστικά πολύχρωµα µαγαζάκια, τα σπίτια µε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πόλης («ντυµένα» µε αντισεισµική προστασία), τις τράπεζες, τα καφενεία και εν ολίγοις ένα δηµοφιλές hot spot που δε κοιµάται ποτέ.

Μαρίνα

Το στολίδι του νησιού, από τις πιο σύγχρονες της Μεσογείου, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης. Τέθηκε σε λειτουργία το 2002 και έχει δυνατότητα ελλιµενισµού 620 σκαφών µε µέγιστο µήκος 45 µέτρα. Εκτός από ένα δηµοφιλές σηµείο για αγνάντεµα, διαθέτει υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις και έργα υποδοµής προς ικανοποίηση και των πιο απαιτητικών. Εντός των 70.000 τ.µ., βρίσκουν «καταφύγιο» υπηρεσίες και σωρεία εγκαταστάσεων όπως το Λιµενικό, ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, ιατρείο κ.α.

Παραλιακός δρόµος Άγγελου Σικελιανού

Περνώντας την ξύλινη γέφυρα που οδηγεί στην πόλη της Λευκάδας, το παραλιακό κοµµάτι που εκτείνεται αριστερά και δεξιά µέχρι τη Μαρίνα, είναι η άτυπη περιοχή της Παραλίας. Ένα ολοζώντανο κοµµάτι που σφύζει από καφέ, µπαρ και χώρους εστίασης όπως η Μαργαρίτα (Τ. 26450 22232) ένα από τα πιο γνωστά και καλά εστιατόρια µε πλούσιο µενού στο οποίο φιγουράρουν γκουρµέ προτάσεις, καλοµαγειρεµένα πιάτα και φρεσκα θαλασσινά – ένα γευστικό δώρο µε αδιάκοπη θέα στην παραλία της Λευκάδας.

Λιµνοθάλασσα

Εκατέρωθεν της γέφυρας που ενώνει τη Λευκάδα µε την Ακαρνανία, βρίσκεται ένας από τους αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου. Με ιδιαίτερη οικολογική αξία καθώς είναι χαρακτηρισµένος από τη συνθήκη RAMSAR ως υδροβιότοπος διεθνούς σηµασίας. Ιδιαίτερου κάλλους, η λιµνοθάλασσα στην πόλη της Λευκάδας παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον ως µεταναστευτικός σταθµός πουλιών. Εδώ συναντά κανείς πολλά και σπάνια είδη πτηνών, όπως πελεκάνους, φλαµίνγκος, κύκνους, ερωδιούς, καληµάνες, είδη γλάρων και χηνών. Η λιµνοθάλασσα, αποτελεί επίσης και κατοικία για ποικίλα ψάρια ενώ εντός της υπάρχει το ιβάρι, ιχθυοκαλλιέργειες µε παραδοσιακές καλαµωτές εκεί όπου ζουν τα ψάρια.

Η Γαστρονομία της Λευκάδας

Ευλογηµένος τόπος η Ελλάδα, ευλογηµένα τα χώµατά της σαν µια ακµαία µήτρα γυναίκας που θρέφει στα σπλάχνα της ολάκερη τη φύση. Εγκυµονεί σπόρους που έθρεψαν γενιές και γενιές και συνεχίζει ακούραστη να µοιράζει τους καρπούς της. Μια υπέροχη και καρπερή «µήτρα» είναι και η γη της Λευκάδας, µε προϊόντα που αλλάζουν ανάλογα µε τις εποχές και καταναλώνονται απευθείας έτσι όπως τα «συσκεύασε» η πλάση ή και αυτά που πείραξε, ανέµειξε, πειραµατίστηκε και µεταποίησε το ανθρώπινο χέρι.

Μέλι από θυµάρι που φυτρώνει στο Αθάνι, λάδι από τις «χρυσές» υπεραιωνόβιες ελιές, αυγοτάραχο από το ιβάρι της λιµνοθάλασσας, περίφηµο κρασί από τα αµπέλια του νησιού- οι τοπικές ποικιλίες Βαρδέα και Βερτζαµί καλλιεργούνται µόνο εδώ-, παστέλια και µαντολάτα, σουµάδα (από πικραµύγδαλο), εξαιρετικό λικέρ Ροζολί, φυσικά το περίφηµο σαλάµι και λουκάνικο και η ξακουστή φακή της Εγκλουβής. Γλυκιά λαδόπιτα και λευκαδίτικα λαδοκούλουρα που θα βρείτε στους φούρνους και τα ντόπια νοικοκυριά, σοφιγάδο µε µοσχάρι και κυδώνια, πιάτα από υλικά και πρώτες ύλες απείραχτες, όπως πρέπει να είναι.

Μουσεία στη Λευκάδα

Το πνευματικό κέντρο όπου στεγάζεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Μουσείο Φωνογράφου & Λαϊκών Ενθυµηµάτων
Κων. Καλκάνη 12, Τ. 26450 21088, M.6997 493010

Ιδρύθηκε το 1980 έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία στο κέντρο της Λευκάδας. Στις αίθουσές του, οι ροµαντικοί νοσταλγοί του παρελθόντος θα βρουν αντικείµενα όπως φωνογράφους, παλιούς δίσκους, γκραβούρες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, σπαθιά, µαχαίρα και όπλα, διακοσµητικά, εργαλεία, κεντήµατα και µια µεγάλη ποικιλία από θησαυρούς.
Info: Ανοιχτό από Μάρτιο έως Οκτώβριο, καθηµερινά 10:00-14:00 & 19:00-00:00. Δωρεάν είσοδος.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας
Αγγ. Σικελιανού & Ν. Σβορώνου (πνευµατικό κέντρο), Τ. 26450 21635

Οι πολιτιστικοί θησαυροί που παρουσιάζουν την µακραίωνη εξέλιξη του νησιού, φυλάσσονται στους χώρους του µουσείου. Στις προθήκες του εκτίθενται αντικείµενα από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο (200.000 π.Χ. – 35.000 π.Χ.) έως τους χρόνους της ύστερης ρωµαιοκρατίας (4ος αιώνας µ.Χ.).
Info: Καθηµερινά εκτός Δευτέρας 08:00-14:45, Εισιτήρια: κανονικό €2, µειωµένο €1.

Μουσείο Άγγελου Σικελιανού
Κύπρου 1, Τ. 26453 01837

Ένας από τους µεγάλους Έλληνες ποιητές, ο Άγγλος Σικελιανός, γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1884. Η οικία του ανακαινίστηκε και διαµορφώθηκε ώστε να στεγάσει το οµώνυµο µουσείο, που εγκαινιάστηκε το 2017. Τα ενθυµήµατα ταξιδεύουν τον επισκέπτη στη ζωή του ποιητή και στο έργο του µέσα από µια πρωτοποριακή µουσειακή προσέγγιση. Ανάµεσα στα εκθέµατα, είναι και σπάνιες εκδόσεις, χειρόγραφα και ηχογραφηµένες απαγγελίες µε τη φωνή του.
Info: Καθηµερινά Δευτ.-Παρ. 09:00-15:00, Δωρεάν είσοδος, sikelianosmuseum.gr

Περισσότερα Μουσεία:
Λαογραφικό Μουσείο Λευκαδίτικου κεντήµατος «Μαρία Κουτσοχέρω» µε κεντήµατα µε την περίφηµη «καρσάνικη βελονιά». (Καρυά, Τ. 26450 41590)
Εκκλησιαστικό Μουσείο Ι.Μ. Φανερωµένης µε κειµήλια του µοναστηριού και εκθέµατα τοπικής εκκλησιαστικής τέχνης. (Φρύνη Λευκάδας, Τ. 26450 21105)
Συλλογή παραδοσιακής τέχνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ µε παραδοσιακές φορεσιές από όλο τον κόσµο, στο πνευµατικό κέντρο.
Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν αφιερωµένο στον εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας που γεννήθηκε στη Λευκάδα. (Πνευµατικό Κέντρο)
Μουσείο Ελιάς «Fabbrica» σε ελαιοτριβείο που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισµού. (Σύρβος, Τ. 26450 39447)
Θαλασσινό Μουσείο Καστού αφιερωµένο στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Μοναδικό έκθεµα αποτελεί ο σκελετός της πτεροφάλαινας Balaenoptera physalus που ξεβράστηκε το 1979 στον Καστό. (M. 6979 700200)

Εξορμήσεις

Εκδροµή στα «Πριγκηπονήσια»

Πανοραμική θέα στο Νυδρί και τα Πριγκηπονήσια

Με ορµητήριο το Νυδρί (αλλά και τον Μύτικα) από όπου αναχωρούν πλοιάρια και καΐκια, η Λευκάδα διαθέτει περισσότερους πλωτούς παραδείσους, που αξίζει να επισκεφτείτε ή απλά να περιηγηθείτε. Είναι τα περίφηµα «Πριγκηπονήσια» που στέκουν το ένα κοντά στο άλλο και µοιράζονται γραφικά λιµανάκια, πευκόφυτες πλαγιές, γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές. Στο σύµπλεγµα, συµπεριλαµβάνονται τα νησιά Μεγανήσι, Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή, Χελώνη και Τσοκάρι. Τα Πριγκηπονήσια, ανήκουν στο σύµπλεγµα των Τηλεβοϊδων νήσων, που συµπεριλαµβάνονται τα νησιά Κάλαµος, Καστός, Αρκούδι και Άτοκος.

Σκορπιός

Το πιο διάσηµο από τα νησιά της Λευκάδας χάρη στην κοσµοπολίτικη ιστορία του. Κατάφυτο, ανυπέρβλητης οµορφιάς και νερά που σαγηνεύουν, υπήρξε ο επίγειος παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος το απέκτησε το 1963. Πλέον εκεί, βρίσκεται ο τάφος του εφοπλιστή, όπως και αυτοί του γιου του Αλέξανδρου και της κόρης του Χριστίνας. Το 2012 πέρασε στα χέρια του Ρώσου µεγιστάνα, Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ ως δώρο στην κόρη του.

Μεγανήσι

Το λιμάνι στο Μεγανήσι

Ένα από τα µεγαλύτερα νησιά της Λευκάδας, αποτελεί όαση για τις αισθήσεις. Στα 20 τετραγωνικά χιλιόµετρα γης, «στριµώχνεται» τόση οµορφιά όση µπορεί να…αντέξει το µάτι. Δαντελωτές ακτές, γαλαζοπράσινα νερά, παραδοσιακοί οικισµοί – το Μεγανήσι µοιράζει τους µόνιµους κατοίκους του σε τρία χωριά: Κατωµέρι, Σπαρτοχώρι και Βαθύ. Θέα που κόβει την ανάσα διαθέτει το Σπαρτοχώρι χτισµένο µέσα στο πράσινο, πάνω από το λιµάνι Σπηλιά. Ακολουθώντας µάλιστα ένα µονοπάτι, φτάνετε στην ανεξερεύνητη Σπηλιά του Κύκλωπα. Το παραδεισένιο νησί µε θέα τον Σκορπιό, διαθέτει άρτια καταλύµατα, ταβέρνες και ενοικιαζόµενα δωµάτια, beach bar και φυσικά φιλόξενους Μεγανησιώτες.

Tip: Γνωρίστε µε σκάφος τα «φιορδ» του Μεγανησίου µε τις ονειρικές παραλίες και τους γραφικούς ορµίσκους. Συνδέεται ακτοπλοϊκά µε το Νυδρί µε καθηµερινά δροµολόγια που διαρκούν περίπου 25 λεπτά.

Κάλαµος

Η θέα στον Κάλαμο από το χωριό Μύτικα

Το πιο πράσινο νησί της Ελλάδας, είναι ορεινό µε οργιώδη φύση, σµαραγδένια νερά και παραδοσιακούς οικισµούς. Σε κοντινή απόσταση από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, η πανέµορφη κουκίδα γης µαγεύει για το ατελείωτο πράσινο καθώς είναι γεµάτο µε όλων των ειδών τα φυτά: ελιές, πρίνοι, κουµαριές, ελιές, πεύκα που φυτρώνουν ανάµεσα στα βράχια και φτάνουν µέχρι τη θάλασσα…Η Κάλαµος επί Τουρκοκρατίας υπήρξε καταφύγιο -ορµητήριο αγωνιστών όπως οι Θ. Κολοκοτρώνης και Λ. Κατσώνης. Σήµερα οι λιγοστοί κάτοικοι που ζουν στους τέσσερις οικισµούς υποδέχονται τους επισκέπτες µε θέρµη και αγάπη.

Καστός
Ένας επίγειος παράδεισος είναι και ο Καστός, µε έναν και µοναδικό οικισµό και ελάχιστους κατοίκους, περίπου 50, να κρατούν το νοικοκυριό τους σε γραφικά πέτρινα σπίτια χτισµένα γύρω από το λιµάνι. Το καλοκαίρι ο τόπος ζωηρεύει µε επισκέπτες που κατακλύζουν τα ταβερνάκια και τις µαγευτικές παραλίες µε τα ανεπανάληπτα νερά. Ο ψαρότοπος που κόβει την ανάσα, διαθέτει προσβάσιµες παραλίες, τη σπηλιά Φωκότρυπα, ξωκλήσια, ελαιώνα µε αιωνόβιες ελιές, ανεµόµυλους. Tip:Συνδέεται ακτοπλοϊκά µε καΐκι και µε την ακτή του Μύτικα.

Πως να πάτε στη Λευκάδα

Οδικώς: Η Λευκάδα είναι ένα νησί που, σε αντίθεση µε άλλα, δεν θα περάσετε ούτε ένα λεπτό πάνω σε καράβι, αλλά θα φτάσετε οδικώς µέσω της κινητής γέφυρας που τη συνδέει µε την Αιτωλοακαρνανία. Η πρόσβαση στο νησί έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ, χάρη στην ολοκλήρωση των έργων µεγάλων οδικών δικτύων όπως η Ιόνια Οδός και η Εγνατία, και η υποθαλάσσια γέφυρα του Ακτίου. Απέχει 370 χλµ. από την Αθήνα (περίπου 4, 30 ώρες) και 385χλµ. από τη Θεσσαλονίκη (περίπου 4 ώρες).

Αεροπορικώς: Σε απόσταση 17 χλµ. από τη Λευκάδα, βρίσκεται το αεροδρόµιο του Ακτίου από όπου εκτελούνται πτήσεις από την Αθήνα – κατά τους καλοκαιρινούς η σύνδεση είναι καθηµερινή. Η µεταφορά από το αεροδρόµιο στο νησί, γίνεται µε ενοικιαζόµενο αυτοκίνητο, ταξί και λεωφορεία. Η αεροπορική εταιρεία Sky Express, πραγµατοποιεί δροµολόγια από Άκτιο για Κύθηρα-Ζάκυνθο-Κεφαλονιά-Κέρκυρα και Σητεία (www.skyexpress.gr).

Με ΚΤΕΛ: Καθηµερινά εκτελούνται 5 δροµολόγια από/ προς την Αθήνα, µε τιµή εισιτηρίου τα € 36,80 και το ταξίδι διαρκεί περίπου 5 ώρες. Υπάρχουν επίσης δροµολόγια από/προς τη Θεσσαλονίκη, από/προς Ηγουµενίτσα, Πρέβεζα και Πάτρα.

Μέσω θαλάσσης: Δεν υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση µε τη Λευκάδα. Οι επισκέπτες µπορούν να εξυπηρετηθούν µέσω του λιµανιού της Ηγουµενίτσας και από εκεί να συνεχίσουν οδικώς. Από το Νυδρί και τη Βασιλική εκτελούνται καθηµερινά δροµολόγια µε φέρι-µποτ για Κεφαλονιά, Μεγανήσι και Ιθάκη. Οι εραστές της θάλασσας, προσεγγίζουν το νησί και µε τα σκάφη τους καθώς η Λευκάδα διαθέτει µια σύγχρονη Μαρίνα. Επίσης, µικρά τουριστικά σκάφη πραγµατοποιούν εκδροµές στα γύρω νησάκια και παραλίες.

Πηγή: www.travelstyle.gr

Προηγουμενο αρθρο
Όλες «10άρια»: Το νησί με τις 5 πιο ωραίες παραλίες στην Ελλάδα
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση Συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων για τους συμβασιούχους στα Νοσοκομεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.