HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΛευκάδα 1965 – Μικροί και μεγάλοι εν δράσει

Λευκάδα 1965 – Μικροί και μεγάλοι εν δράσει

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Καφεκοπτείο του Αραβανή, κοντά στον Άγιο Μηνά, στεγαζόταν από το 1955 μέχρι το 1970 το συνεργείο – μηχανουργείο του Σπύρου Πετρόπουλου.

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 1965 και το συνεργείο είναι γεμάτο κόσμο. Πιτσιρικάδες, νεαροί, μεγάλοι άνδρες, μάστοροι, τεχνίτες, μαθητάδες, και πελάτες, πλαισιώνουν τη φωτογραφία. Ο χώρος δείχνει επιβλητικός, μοιάζει με τεράστιο εργοστάσιο.

Το μηχανουργείο έκανε κάθε είδους μηχανουργική εργασία. Δεν ήταν τόσα πολλά τα αυτοκίνητα εκείνη την εποχή για να χρειάζονταν επισκευές, αλλά οι μηχανές ήταν πολύτιμες και ακριβές. Κι ένας καλός τεχνίτης μπορούσε να κάνει θαύματα. Όχι μόνο οι μηχανές αλλά και όλα τα εξαρτήματα του αυτοκινήτου δεν αντικαθίσταντο σε περίπτωση βλάβης, αλλά επισκευάζονταν με γνώσεις και υπομονή.

Εικονίζονται: Ανέστης Κρητικός, Άγγελος Κοψιδάς (Λούντρος), Πάνος Φίλιππας (Κοτσόλος) , Σπύρος Μάγγος, Σπύρος Καλαφάτης, Γράψας από Εξάνθεια, Σταύρος Κοψιδάς (Μπανάνας), Πάνος Πολίτης (Ντάιντας), Δημήτρης Πετρόπουλος, Χρηστάκης Κοψιδάς (Μπραΐμης).
Εικονίζονται: Ανέστης Κρητικός, Άγγελος Κοψιδάς (Λούντρος), Πάνος Φίλιππας (Κοτσόλος) , Σπύρος Μάγγος, Σπύρος Καλαφάτης, Γράψας από Εξάνθεια, Σταύρος Κοψιδάς (Μπανάνας), Πάνος Πολίτης (Ντάιντας), Δημήτρης Πετρόπουλος, Χρηστάκης Κοψιδάς (Μπραΐμης).

Ένα συνεργείο σε ένα τόσο κεντρικό σημείο της πόλης αποτελούσε όπως ήταν φυσικό και το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής. Άλλος σταματούσε για ένα χαιρετισμό, δυο κουβέντες στο πόδι. Ακόμα, συζητήσεις για τα συμβαίνοντα στη μικρή μας πόλη αλλα και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας.

Για τους νεαρούς εικονιζόμενους ήταν παιχνίδι και μάθηση ταυτόχρονα να παρακολουθούν τους μεγαλύτερους τεχνίτες. Ο γιος του ιδιοκτήτη Δημήτρης Πετρόπουλος (είναι ο μικρότερος που εικονίζεται μπροστά) δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετική δουλειά έχοντας τέτοια βιώματα!

Τον ευχαριστούμε για την παραχώρηση της φωτογραφίας η οποία βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο γραφείο του στο συνεργείο.

Προηγουμενο αρθρο
Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Λευκάδας: Γιατί δεν απαντούν στα ερωτήματα;
Επομενο αρθρο
Ο Δημοσθένης Λιακόπουλος διορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών

2 Σχόλια

  1. ΣΠΥΡΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
    23 Ιανουαρίου 2024 at 11:19 — Απάντηση

    Τίμιοι και ωραίοι άνθρωποι με το γέλιο το αστείο το καλαμπουρι χάθηκαν δυστηχως δεν θα ξαναυπαρξουν.

  2. km
    31 Ιανουαρίου 2017 at 08:46 — Απάντηση

    O Σπύρος Πετρόπουλος εκτός του ότι ήταν φοβερός μάστορας, εργολάβος ήταν και εξαιρετικός άνθρωπος ! Σπάνιος χαρακτήρας. Όμως είχε και ένα άλλο χάρισμα … έκανε πολύ καλά τον Καραγκιόζη !!! Η χαρά μου ήταν τέτοια που ανέμενα, μικρός τότε, να με πάρει μαζί του ο αγαπημένος μου Παππούς ή ο Θείος. “δεν μου λες μωρέ παιδί μου..” κ.α. πολλά !!! Να είσαι καλά μωρέ “νεόπτωχε” !! ¨(;-))

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.