HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΛευκαδίτικο πανηγύρι προς τιμή της Φανερωμενης από τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης

Λευκαδίτικο πανηγύρι προς τιμή της Φανερωμενης από τον Σύλλογο Λευκαδίων Ηλιούπολης

40ο ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΕΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ.

Για άλλη μια φορά φέτος ( 40η ) τιμήσαμε την προστάτιδα του νησιού μας την Παναγία την Πεφανερωμένη. Το γεγονός αυτό έγινε με τον τρόπο που πρέπει για την Κυρά μας, αλλά και όπως αρμόζει στις αρχές και στις παραδόσεις του Συλλόγου μας. Θρησκευτική ευλάβεια, πίστη στην παράδοση, ευπρέπεια και σεβασμός στον άνθρωπο, ήταν οι άξονες στους οποίους κινηθήκαμε.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες συμπολιτών μας όλα αυτά φάνηκαν από την προετοιμασία του πανηγυριού. “ Τα πανό σας ξεχώριζαν” μας είπαν πολλοί. “Οι ανακοινώσεις σας έδειχναν ποιότητα” είπαν κάποιοι άλλοι.
Έτσι λοιπόν στις 19.00 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, του οποίου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Πεφανερωμένη, άρχισε ο εσπερινός.

Η στολισμένη εικόνα της Πεφανερωμένης συνοδεύεται όπως της πρέπει: Τρεις νέοι Λευκαδίτες και τρεις νέες Λευκαδίτισσες με παραδοσιακές φορεσιές, αψηφώντας τον καύσωνα, ως σύγχρονοι κούροι και κόρες συνοδεύουν την Κυρά. Παρόντες στον Εσπερινό το Δ. Σ. Του συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ευάγγελο Γεωργάκη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο “Νέστορας” του συλλόγου κ. Σπύρος Γαζής και πλήθος κόσμου. Ο ναός έχει έντονο άρωμα Λευκάδας.

Ακολούθησε Αρτοκλασία και περιφορά της εικόνας. Τη συνοδεύει η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είναι άριστα προετοιμασμένη γι αυτό το σκοπό. Φτάσαμε μέχρι την οδό Ίωνος και επιστρέψαμε.

Πριν από την απόλυση ο π. Ιωακείμ μετέφερε τις πατρικές ευχές του μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. κ. Θεοφίλου.

Κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους. Ανέφερε ότι σήμερα γιορτάζει ο ιερός βράχος της κυράς Φανερωμένης, στον οποίο δεσπόζει το μοναστήρι που είναι σύμβολο της Λευκάδας. Αυτήν την Παναγία τιμάμε σήμερα στην Ηλιούπολη.

Από το 1970 που λειτούργησε ο ναός, οι Λευκαδίτες της Ηλιούπολης και των γύρω δήμων γιορτάζουν τη Φανερωμένη. Οι πρώτοι Λευκαδίτες φέροντας μαζί τους το θρησκευτικό τους συναίσθημα βοήθησαν αποφασιστικά στο χτίσιμο της Αγίας Παρασκευής, της οποίας όπως ήδη αναφέρθηκε, το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στη Φανερωμένη μας. Αυτό είναι για εμάς το σύμβολο του λευκαδίτικου ιδεώδους. Αυτό τιμάμε στο σημερινό μας πανηγύρι στο οποίο είστε καλεσμένοι όλοι. Ύστερα απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στο θρησκευτικό μέρος του πανηγυριού και ευχήθηκε η Χάρη της Παναγίας να συντροφεύει όλους.

Η συνέχεια δόθηκε στο χώρο του γλεντιού, στον υπαίθριο χώρο του Συλλόγου με παραδοσιακό πανηγύρι από την έξοχη ορχήστρα του Αποστόλη Βαγγελάκη. Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε, όπως κάθε φορά.

Όπως ήταν φυσικό ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Γεωργάκης καλωσόρισε του πανηγυριώτες στο 40ο μας πανηγύρι. Εμπνευστές του ήταν οι πρώτοι Λευκάδιοι που ήρθαν στην κ. Ηλιούπολη κυρίως μετά το σεισμό του 1948. Η λευκαδίτικη παρακαταθήκη ήταν η πίστη στην οικογένεια και τη Φανερωμένη, η οποία είναι πηγή λαϊκού θρησκευτικού συναισθήματος, αλλά και σημείο αναφοράς κάθε Λευκαδίτη.

Είναι το αρχαιότερο πανηγύρι της Ηλιούπολης (από το 1976) και το αγκάλιασε όλη η πόλη, ιδιαίτερα η κάτω Ηλιούπολη αφού είναι το μέρος όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Λευκαδίτες.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από το Δήμο, και εγκρίθηκε, η πλατεία της Αγίας Παρασκευής να μετονομαστεί σε πλατεία Λευκαδίων. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους πατέρες μας.

Το πανηγύρι μας είναι μια μεγάλη γιορτή μετά το Πάσχα με νου και συναίσθημα στη Λευκάδα.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο πρέσβης της Παλαιστίνης κ. Μαρουάν Τουμπάσι, ο Λευκάδιος δήμαρχος του Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου της Εγκλουβής κ. Χαράλαμπος Κοντογεώργος, ο πρόεδρος του συλλόγου Βουρνικιωτών “ο Άι Γιάννης Στο Ροδάκι” κ. Ευστάθιος Θεοχάρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. κ. Χρήστος Κοκοτίνης, Τάσος Ευσταθίου, Δημήτρης Ασβεστάς, Γιώργος Αντύπας, Αγγελική Δουβή, Γιάννης Πούλος, Στάθης Ψυρόπουλος, και αρκετοί εκπρόσωποι από φορείς και συλλόγους της Ηλιούπολης τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Ακόμα θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς για την προσφορά τους αλλά κυρίως στον απλό Λευκαδίτη, που είναι η ψυχή του Συλλόγου.

Το γλέντι άρχισε με το χορευτικό του Συλλόγου, και συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι μέχρι αργά. Με τάξη, αγάπη και με έντονο φιλικό πνεύμα εξυπηρετήθηκαν όλοι οι πανηγυριώτες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ακούσαμε μόνο καλά σχόλια. Μετά το τέλος του μείναμε αρκετοί που μέσα σε οικογενειακή ατμόσφαιρα τακτοποιήσαμε το χώρο.

Τελειώνοντας προσθέτουμε ότι ζήσαμε μια βραδιά με έντονο άρωμα Λευκάδας και ελπίζουμε του χρόνου να δώσουμε το παρόν και πάλι στο πανηγύρι μας για να τιμήσουμε την Κυρά μας και να βιώσουμε μια λευκαδίτικη βραδιά.

Όλα αυτά τα οφείλουμε στα μέλη του Δ. Σ. και στους πολλούς εθελοντές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά κάθε ηλικίας, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν αναδεικνύοντας το λευκαδίτικο ιδεώδες της φιλοξενίας και του πανηγυριού. Δεν αναφέρουμε τα ονόματά τους, διότι (ευτυχώς) ήταν πολλοί και σίγουρα θα αδικήσουμε κάποιους. Απλά τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε!

Χρόνια πολλά σε όλους!

Προηγουμενο αρθρο
Οι καταρράκτες στο Νυδρί που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη
Επομενο αρθρο
Δείτε την Πέμπτη το βράδυ «60' Λευκάδα» – Το τρέιλερ της εκπομπής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.