HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΛησμονιούνται τα Κούλμα στην Εγκλουβή;

Λησμονιούνται τα Κούλμα στην Εγκλουβή;

Κούλμα (Κούλουμα)

Του Μίμη Κούρτη

Κάτι τέτοιες μέρες σαν την σημερινή, οι αναμνήσεις μας ξεσηκώνουν και μας πετάνε μακριά, πιο μακριά, πιο ψηλά κι από τον αητό της Καθαρής Δευτέρας.

Μας θυμίζουν πως κάποτε είμαστε παιδιά, αλλά ότι ακόμα και σήμερα κρύβουμε το παιδί μέσα μας.

Λησμονιούνται τα Κούλμα στην Εγκλουβή; Όχι, ποτέ….

37

Αξημέρωτα της Καθαρής Δευτέρας, μετά το αυτοσχέδιο μασκάρεμα της Κυριακής, όλα τα παιδιά του χωριού, ξεκινούσαμε για τα κούλμα. Παίρναμε την καινόργια στράτα, με κοντινό προορισμό το Χαλιά ή τα Βάρια, συνήθως.

Ένα μελισσολόι με φωνές, τραγούδια, πειράγματα ξεχυνόταν, για να γιορτάσει όμορφα, με τα λιγοστά αλλά πεντανόστιμα εδέσματα: ψωμί ζυμωτό, χαλβάς, ταραμάς, ελιές και κανένα φρούτο αν βρισκόταν.

Άλλοι προορισμοί μας, οι μύλοι, ο Αη Λιάς, τα έργα (Αμερικάνικες βάσεις). Την ημέρα αυτή, οι Αμερικάνοι φαντάροι μας επέτρεπαν την είσοδο και έπαιζαν μαζί μας μπάλα (ποδόσφαιρο η μπάσκετ) και μας κερνούσαν εκείνες υπέροχες καραμέλες και τις γευστικότατες βυσσινάδες.

Και κυλούσε γρήγορα η μέρα, κι ούτε κούραση, ούτε γκρίνια. Μια ικανοποίηση και μια γαληνή στην ψυχή. Κι ας μην υπήρχε αητός, καλός ήταν κι ο χαρτοπόλεμος (σερπαντίνες). Μνήμες που αναγαλλιάζουν και συγκινουν.

39

(Οι φωτογραφίες με τα παιδιά είναι της Άννας Σταύρακα, και του Γιάννη Κοντογεώργη).

Προηγουμενο αρθρο
Με αφορμή ένα βιβλίο… στην αγάπη για το βιβλίο»
Επομενο αρθρο
Κούλουμα στην Καρυά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.