HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΛόγος και μουσική με πρωταγωνιστές τους μαθητές

Λόγος και μουσική με πρωταγωνιστές τους μαθητές

Γράφει η Ευαγγελία Κούρτη
Φωτογραφίες: Μουσικό Σχολείο Λευκάδας

Ο μουσικός πολιτισμός της Λευκάδας βρήκε την τέλεια έκφρασή του στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας και το 2ο Γυμνάσιο (σε δύο κατάμεστες παραστάσεις) την Κυριακή 21η Δεκεμβρίου.

Η συνεργασία των δύο σχολείων μας επεφύλαξε μια ξεχωριστή βραδιά με δυναμική παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας, τόσο στο θεατρικό μέρος όσο και στο μουσικό, αφού η Μπαντίνα δεν αποδεικνύεται απλώς ένα φυτώριο νέων παιδιών στη μουσική παιδεία αλλά ένα αξιόλογο μουσικό σύνολο, ηχητικά και στυλιστικά εφάμιλλο ανάλογων μουσικών συνόλων της χώρας μας.

DSC_0586

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου μέσα από τα ξεχωριστά παραμύθια _ στα οποία αποτυπώνονται μύθοι και θρύλοι άλλων λαών και πολιτισμών _ μας μετέφεραν το μήνυμα των Χριστουγέννων, με όσους στοχασμούς αυτό υποβάλλει για τη σύγχρονη πραγματικότητα στην οποία ζούμε και η οποία κάθε άλλο παρά ευνοεί την τέχνη και τους δημιουργούς της.

Τη θεατρική αφήγηση κάθε παραμυθιού (πολύ καλά δουλεμένη από τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου) συμπλήρωνε η μελωδική πανδαισία από τα κάλαντα της κάθε χώρας, που οι μικροί μουσικοί, υπό την καθοδήγηση του εξαιρετικού μαέστρου τους κ. Έκτορα Μερκούρη, εκτέλεσαν με άψογη τεχνική και πρώιμο _ για την ηλικία τους _μουσικό ταμπεραμέντο.

Λόγος και μουσική λοιπόν σε ένα ταξίδι αρμονίας και φαντασίας, πέρα από σύνορα, όπου η μουσική σαν πανανθρώπινη γλώσσα αιχμαλωτίζει αισθήσεις, δημιουργεί έντονα και πηγαία συναισθήματα, εξαγνίζει και θεραπεύει.

«Αυτό που είδατε ήταν απλώς ένα μάθημα, αυτό κάνουμε καθημερινά με τα παιδιά, αυτό είναι το μάθημά μας» είπε ο κ. Μερκούρης παίρνοντας το λόγο και θέλοντας να μετριάσει τις εντυπώσεις από την «υπερβολική», όπως τη χαρακτήρισε, προσφώνηση του κ. Άγγελου Βλάχου.

Νομίζω ότι αυτό το «καθημερινό μάθημα» του κ. Μερκούρη είναι που τον εξυψώνει σε αληθινό Δάσκαλο-Καλλιτέχνη, που εμπνέει τους μαθητές του και τους ωθεί στη δημιουργικότητα, μακριά από τη ρουτίνα και την όποια φθορά επιφέρει ο στείρος διδακτισμός.

Η αισθητική αξία της παράστασης πράγματι υποδηλώνει το ήθος και τις αξίες που ένα τέτοιο σύνολο χρειάζεται για να λειτουργήσει: ομαδικό πνεύμα, ευγενής άμιλλα, συνεργασία, αλληλοσεβασμός είναι ορισμένες από αυτές που θέτουν τις βάσεις για στέρεες προσωπικότητες στην κοινωνία του αύριο.
Ως εκ τούτου, θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στους μαθητές και των δύο σχολείων και βέβαια στο Μουσικό Σχολείο, αφού οι εκδηλώσεις του αποτελούν πλέον ξεχωριστά πολιτιστικά γεγονότα και μόνο ερασιτεχνικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις λοιπόν προβάλλει ολοκάθαρα η ανάγκη για ολόπλευρη και ουσιαστική στήριξη -οικονομική και ηθική- από την πλευρά της πολιτείας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια ολοκληρωμένης παιδείας που προσφέρουν αυτού του είδους τα σχολεία.

Προηγουμενο αρθρο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αυθεντική ταϋλανδέζικη βραδιά
Επομενο αρθρο
Πορεία των έργων διάνοιξης του διαύλου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.