HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΜάρω Βαμβουνάκη: Να βρίσκεις νόημα και ενδιαφέρον στο ελάχιστο

Μάρω Βαμβουνάκη: Να βρίσκεις νόημα και ενδιαφέρον στο ελάχιστο

«Αξίζει η ζωή και το πέρασμά σου απ’ τον κόσμο, όταν είσαι σε θέση να ανακαλύπτεις τις κρυμμένες αξίες στα ελάχιστα» λέει η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη στο βιβλίο της «Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα».

Τι συγκλονιστική κουβέντα!

2

Αξίζει η ζωή γιατί κάθε ταξίδι μέσα στο χρόνο, μας μεταμορφώνει, μας απλώνει καινούργιες δυνατότητες, μας δίνει καινούργια φτερά, να πετάξουμε ψηλότερα, να έχουμε μια άλλη θέα των πραγμάτων, να βρίσκουμε τα σπουδαία στα ελάχιστα και να αντλεί η ψυχή φρεσκάδα και ανανέωση.

Γιατί η ζωή είναι ποταμός, που κυλά και κάθε στιγμή σε αφήνει σε καινούργιες όχθες. Η ζωή είναι ροή, αλλαγή, μεταμόρφωση, εξέλιξη.

Φτάνει “να σεβόμαστε και να υπολογίζουμε τη δυνατότητα της στιγμής, της ευκαιρίας για ελευθερία και για ευτυχία, γιατί μέσα σε μια στιγμή έρχονται οι μεγάλες εκπλήξεις” και κάθε στιγμή είναι και μια μετάβαση, μια άλλη χροιά ύπαρξης, η αρχή μιας καινούργιας πορείας.

Από το βιβλίο της συγγραφέως Μάρως Βαμβουνάκη “Μια μεγάλη καρδιά γεμίζει με ελάχιστα, το ενδιαφέρον κείμενο που ακολουθεί:

Στην αλλαγή βρίσκουν τα πράγματα ανάπαυση

5Πάντα με σαγήνευε η ιδέα ενός μυθιστορήματος που ο ιστορικός χρόνος του να απλώνεται σε μόνο μια μέρα, σε ένα εικοσιτετράωρο. Το ξέρω καλά πως μέσα σε μια μέρα μας και μόνο μπορεί να φυλάσσεται η αιωνιότητα, σαν σπόρος έστω. Γιατί δε μεταφέρουμε αποκλειστικά το τώρα μας στο τώρα, αλλά σαν κιβωτός η ψυχή, η ζωή, πορεύεται κάθε λεπτό φορτωμένη μνήμες, εμπειρίες δικές μας, εμπειρίες και μνήμες προγόνων, φαντασία, σκέψεις και σχέδια που φτερουγίζουν, πετούν και υπερβαίνουν το εδώ και τώρα, εκείνο που στενόκαρδα μετράει το ρολόι.

Κινούμαστε, χειρονομούμε, ενεργούμε, επηρεασμένοι από συνειρμούς, αναδρομές, ζωές άλλων και δυναμικά απωθημένα. Οι συνεχείς πληροφορίες μας βαφτίζουν σε νέες οπτικές, σε άλλες προοπτικές, ακόμη και τη μνήμη επηρεάζουν. Οι εξηγήσεις του τι είμαι, του τι είναι, μας λούζουν ποταμός, ποταμός που ρέει και δεν μπορούμε να μπούμε δυό φορές στο ίδιο ποτάμι, κι άλλωστε στην αλλαγή βρίσκουν τα πράγματα ανάπαυση, όπως πιστεύει ο σκοτεινός Ηράκλειτος.

Η σκέψη μου μπορεί να περικλείει ιστορίες και συναισθήματα δεκαετιών πριν, αιώνων πριν, εξιστορήσεις και αναφορές πλήθους. Μια μέρα είναι εμπειρία εξαιρετικά εκτεταμένη και χρονικά. Και σε πλάτος και σε βάθος είναι αβυσσαλέα. Είναι φορές που, όταν τη νύχτα κουρασμένη, γεμάτη, ήρεμη ή φορτισμένη, επιστρέφω στον γνώριμο και φιλικότερο εαυτό μου, αναλογίζομαι πότε ακριβώς ήταν το σημερινό πρωινό που ξύπνησα και άρχισα τούτη τη μέρα; Και μου φαίνεται τότε πως ο χρόνος πηγαίνει πολύ πίσω, πολύ μακριά. Λες και το πρωινό μου ξύπνημα ανάγεται σε ένα απώτατο παρελθόν και από τότε συνέβησαν πολλά, αισθάνθηκα πολλά, άλλαξα πολύ. Λες και ήμουν τότε, που σήμερα ξύπνησα, άλλη, προτού τα γεγονότα που ακολούθησαν, τα καινούργια που άκουσα, που έμαθα, που έπαθα, που διάβασα, που συλλογίστηκα, με έχουν ήδη μεταμορφώσει. Είναι ανάγκη να είμαστε μέχρι το τέλος, μέχρι το θάνατο, πλάσματα σε εξέλιξη.

Σε ντοκιμαντέρ ακούω πως τα μυρμήγκια δεν είναι ικανά μόνο για ακαταπόνητη εργασία. Όσο μεγαλώνουν αναλαμβάνουν δυσκολότερο έργο, βαρύτερες υποχρεώσεις, αφήνοντας στα νεότερα τα πιο εύκολα. Μπορούν να κάνουν θυσίες, πράξεις αλτρουισμού, αλληλεγγύης. Το λένε επιστήμονες αυτό. Να σεβόμαστε και να υπολογίζουμε τη δυνατότητα της στιγμής, τις ευκαιρίες για ελευθερία και για ευτυχία, γιατί μέσα σε μια στιγμή έρχονται οι μεγάλες εκπλήξεις. Νέος είναι όποιος παραμένει ανοιχτός στην έκπληξη, οι γέροι νομίζουν πως όλα τα ξέρουν, γι’ αυτό και δεν περιμένουν πιά τίποτα. Γεράματα όμως είναι μόνο τρόπος ζωής. Βαθμός εγωισμού.

Θυμάμαι πάλι το γνωστό απόσπασμα του Λιούις Κάρολ, όταν στη Χώρα των Θαυμάτων η κάμπια ρωτάει την Αλίκη: «Ποια είσαι;» Και εκείνη αποκρίνεται: «Δεν ξέρω, κύριε! Ξέρω τουλάχιστον πια ήμουν όταν ξύπνησα το πρωί, αλλά νομίζω πως έχω αλλάξει πολλές φορές από τότε».

Θυμάμαι επίσης μια όμορφη Γαλλίδα κυρία που γνώρισα στη Ρόδο και που όταν τη ρωτούσες: «Τι κάνετε;» εκείνη απαντούσε: «Τα ίδια! Ήσυχα…Όμως μέχρι το βράδυ θα γίνουν τρομερά πράγματα!»

6

Αξίζει η ζωή και το πέρασμά σου απ’ τον κόσμο, όταν είσαι σε θέση να ανακαλύπτεις τις κρυμμένες αξίες στα ελάχιστα ή να το πω καλύτερα, όταν τους δίνεις το ελεύθερο να σου αποκαλυφθούν. Η αλήθεια εξάλλου τείνει, απ’ την ίδια τη δυναμική της, την ίδια τη φύση της, να βγαίνει στο φως, το δικό μας βάρος πέφτει πάνω και την εμποδίζει στην τάση της, την πνίγει με τον βαρύ του ίσκιο. Λέγεται πως μυστικισμός είναι η αποκάλυψη της σημασίας μέσα στο μηδαμινό, να βρίσκεις νόημα και ενδιαφέρον στο ελάχιστο. Για την ποιητική ματιά στο τετριμμένο φωλιάζει η έκπληξη. Κι ο Θεός δεν είναι στη θύελλα, αλλά στην αύρα. Έτσι ανοίγονται τα μάτια της ψυχής στο πανόραμα της πλάσης, έτσι υπάρχουμε όντως και από φαντάσματα γινόμαστε οντότητες, από υπνοβάτες ξυπνάμε έξυπνοι, έτσι πληρούται το εσωτερικό κενό, η πρώτη και η μεγαλύτερη αιτία κατάθλιψης. Δεν έχει ακουστεί περισσότερο ρεαλιστική φράση από εκείνη που βεβαιώνει πως μέσα μας είναι η Κόλαση, μέσα μας και ο Παράδεισος. Τόσες άπειρες δυνατότητες απείρου που θησαυρίζουμε εντός μας είναι φυσικό να προκαλούν πνιγμό, να γίνονται άγχος εφόσον δε βγάλουν φτερά.

Αξίζει κανείς να διαβάζει και να ξαναδιαβάζει την ημέρα που πέρασε όταν πιά έχει βραδιάσει. Ίσως και να μην υπάρχει μελέτη περισσότερο εποικοδομητική, που να οδηγεί σε ωριμότητα και σοφία: να μελετά την ημέρα που πέρασε! Για να βεβαιωθεί και εμπειρικά, μέσα από τα δικά του γεγονότα, μέσα στο σπίτι του και στο πρόγραμμα της απρογραμμάτιστης ημέρας του, πως η απεραντοσύνη του χρόνου μετριέται κι αλλιώς, και πως τα κοινά περιστατικά ενός εικοσιτετραώρου μπορεί να μην είναι απλώς συμβάντα, αλλά θρύλοι.

Επιμέλεια: Ελένη Μ. Ματαράγκα

Προηγουμενο αρθρο
Το παιδί σου συμφέρει αμόρφωτο
Επομενο αρθρο
Το ταπεινό βλίτο;

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.