HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜέσα από τούνελ θα διασχίζουμε το Φρύνι πολύ σύντομα!

Μέσα από τούνελ θα διασχίζουμε το Φρύνι πολύ σύντομα!

Πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός θα αλλάξει τη μοίρα της Λευκάδας

Είναι γνωστή η αγάπη των Ελβετών για τη φύση και το περιβάλλον. Τα δέντρα τους είναι σχεδόν… ιερά. Οι δρόμοι που οδηγούν στα γνωστά θέρετρα, οι περισσότεροι είναι στενοί από την άρνηση τους να αλλοιώσουν και να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον. Αξιώθηκα να ταξιδέψω στην Ελβετία πριν από μερικά χρόνια σε ένα 10ημερο ταξίδι.

Οι Ελβετοί δυσανασχετούσαν, όπως μάθαμε, από τα καυσαέρια των μεγάλων αυτοκινήτων που διασχίζουν τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Αν δεν υπήρχαν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, ήταν ικανοί να κλείσουν τα σύνορά τους στις εμπορικές μεταφορές! Τότε πληροφορηθήκαμε για πρώτη φορά για δυο σημαντικά έργα που χρόνια πριν σχεδίασαν και εκτελούσαν για την απομάκρυνση των μεγάλων και ρυπογόνων αυτοκινήτων από τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Ήδη το 2016 εγκαινιάστηκε και λειτουργεί το πρώτο έργο. Πρόκειται για την σιδηροδρομική σήραγγα του Σεν-Γκοτάρ, την μακρύτερη στον κόσμο, μήκους 57 χιλιομέτρων, που θα αναδιαμορφώσει τον χάρτη των μεταφορών στον άξονα Βορρά-Νότου της Ευρώπης, οι εργασίες της οποίας διήρκεσαν 17 χρόνια.

Το επόμενο μεγάλο και φιλόδοξο σχέδιο της Ελβετίας, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, είναι ένα τεράστιο τούνελ. Θα εισέρχονται τα αυτοκίνητα, θα σβήνουν τις μηχανές και σε ελάχιστο χρόνο θα διασχίζουν τη χώρα χωρίς να κινούνται!

Πρόκειται για ένα μοναδικής σύλληψης και εκτέλεσης πρωτοποριακό έργο, ένα θαύμα της Μηχανικής που θα φέρει τα πάνω κάτω στις μεταφορές της γηραιάς Ηπείρου.

Θυμηθείτε πρόσφατα τον πρωθυπουργό που μετέβη στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και χρειάστηκε να διασχίσει κάποια χιλιόμετρα με τα πόδια, λόγω του χιονιού και του μποτιλιαρίσματος που επικράτησε. Μεταξύ αυτών που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στο Νταβός ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΜΕΔΙ κύριος Δέδες.

Αυτό το ταξίδι, όπως θα σας πληροφορήσουμε κατά αποκλειστικότητα σήμερα, θα αλλάξει τη μοίρα του νησιού μας. Σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο ανδριάντας του κυρίου Δέδε θα κοσμεί τη Λευκάδα!

Η ελληνική αποστολή καλομαθημένη στις κούρσες, δυσανασχέτησε με τους «χαζούς» Ελβετούς που δεν φαρδαίνουν τους δρόμους και αφήνουν τους ηγέτες του κόσμου -άκουσον άκουσον- να χρησιμοποιούν που και που, τα πόδια τους! Και καθώς δεν φημίζονται για ταξιδεμένοι, πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά το πρωτοποριακό έργο του οικολογικού τούνελ που κατασκευάζει η Ελβετία.

Ο κύριος Δέδες σαν μηχανικός που είναι, ζήτησε και ενημερώθηκε πληρέστερα για το έργο. Εντυπωσιάστηκε με το τρομερό εγχείρημα τόσο πολύ, που για καιρό τον απασχολούσε η ιδέα.

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, νωρίς το πρωί, όταν ο δήμαρχος Λευκάδας βρέθηκε στο γραφείο του κ. Δέδε και του εξέθεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με τις κατολισθήσεις στο νταμάρι της Απόλπαινας, το μυαλό του Γενικού έκανε ένα τρομερό άλμα! Δες εδώ

(Η κυβέρνηση τελευταία κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η ιδέα της καθαρής εξόδου απομακρύνεται. Μη έχοντας λοιπόν άρτο να μοιράσει άρχισε να προσφέρει μπόλικο θέαμα. Σκάνδαλα, δίκες και άλλα πολλά που θα παρακολουθούμε όλο και πιο συχνά μέχρι τις εκλογές. Η δική μας περίπτωση αγγίζει ακριβώς το… θέαμα.)

«Άφησε κατά μέρος το πλακοσπεπές τούνελ για την Απόλπαινα» είπε στο δήμαρχο. «Το νησί σου έχει από άκρη σε άκρη πρόβλημα με τις κατολισθήσεις. Θα σε κατηγορήσουν για φαραωνικά έργα, αν ξοδέψεις τόσα χρήματα σε ένα μόνο σημείο. Θα κατασκευάσουμε», συνέχισε, «ένα τούνελ στα πρότυπα της Ελβετίας. Θα ξεκινά από την Αγία Αικατερίνη και θα καταλήγει σχεδόν στο μοναστήρι της Φανερωμένης. Θα εισέρχονται τα αυτοκίνητα και μέσα σε δευτερόλεπτα, με σβηστή μηχανή, θα βρίσκονται έξω από του Ράπτη

Να μην ξεχάσω να υπενθυμίσω, ότι ο Γενικός ήταν απόλυτα ενημερωμένος για την πάσχουσα περιοχή του Φρυνίου. Ήξερε μέχρι και την χοιρότρυπα!

Ο δήμαρχος τα έχασε, για πλακοσκεπές πήγαινε και του βγήκε Σαν Μόριτζ!

Και για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε πως τα κίνητρα του κυρίου Γενικού δεν είναι μόνο το προεκλογικό θέαμα. Η ενημέρωση για το οικολογικό τούνελ που κατασκευάζει η Ελβετία, τον άγγιζε και επιστημονικά! Σκέφτηκε πως θα ήθελε στη θητεία του να το δει και στην Ελλάδα, έστω και σε μικρογραφία. Και επειδή άλλη θητεία δεν προβλέπεται να έχει, προτίθεται να το βάλει γρήγορα μπροστά στο Φρύνι, αψηφώντας το όποιο κοστος. Έξαλλου στο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχαν καλές σχέσεις με την αριθμητική και τον ορθολογισμό.

Ο δήμαρχος ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ. Αυτό όχι μόνο του εξασφαλίζει την επανεκλογή, αλλά του ανοίγει φτερά για ακόμα μεγαλύτερα. Τι δηλαδή, καλύτερος είναι ο Θανάσης; Ζήτησε από τον κύριο Δέδε να μην γίνει ακόμα καμία ανακοίνωση. Να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να σερβιριστεί και σαν τεράστιο έργο αλλά και σαν οικολογική επιλογή.

Τώρα, όσον αφορά τους πολίτες της Λευκάδας, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα πως θα το σερβίρουν. Οι πολίτες, εδω και χρόνια, κινούμαστε στον αστερισμό της παροιμίας: «ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φα΄το»! Πράγμα που εξυπηρετεί αφάνταστα τους κρατούντες.

Γίνεται νομίζω κατανοητό, ότι αυτό το έργο θα αλλάξει την τύχη του νησιού και όχι άδικα! Όσοι έχουν επισκεφτεί το Πλανητάριο, ή το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και έχουν «ταξιδέψει» στην Ακρόπολη, στην αρχαία Ολυμπία και στο Διάστημα μέσα στους θαλάμους της εικονικής πραγματικότητας, μπορούν να φανταστούν καλύτερα, πόσο συγκλονιστική εμπειρία θα είναι να διασχίζουν μέσω τούνελ το Φρύνι!

Ευχόμαστε καλή πρωταπριλιά.

Προηγουμενο αρθρο
Τ΄ Αη Χαράλαμπου η παλιά γειτονιά
Επομενο αρθρο
Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Στέλιος Σκλαβενίτης

1 Σχόλιο

  1. αμελιαζ
    1 Απριλίου 2018 at 08:55 — Απάντηση

    Τελειο!!!!!
    Καλο μηνα Βιολετα!!
    Παντως δεν απεχει και πολυ απο την πραγματικοτητα της στασιμοτητας ενος…μπαζωματος στην απολπαινα!!!
    Αυτα τα πες-ξαναπες-θα δειξει-ελα μωρε…δεν μπανα….τα λαμογια ,να ξερεις οτι σιγουρα ειναι στο καθημερινο λεξιλογιο τους οταν πινουν καφε το πρωι…!!!
    Ο δρομος ειναι και θα παραμεινει κλειστος. Αυτο εχει σημασια!! Και τα ζωα καθονται και λιαζονται(ολοι μας) σαν τα μοσχαρια.
    Εχω τρελαθει. Μα ουτε ενα μπαζωμα(προσωρινο δεν μπορει να τελειωσει με γρηγορους ρυθμους σ ετουτο τον τοπο??
    Και τοτε ας φτιαξουμε ενα αγαλμα (οποιου επιθυμει ο αναπληρωτης συντονιστης του συριζα ) εκει στην πλατεια της Απολπαινας (πουπε κι ο Σημιτης),χωρις να ξερει τι λεει….Χαχα

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.