HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΜήνυμα συμπαράστασης Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στους πέντε Έλληνες φοιτητές

Μήνυμα συμπαράστασης Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων στους πέντε Έλληνες φοιτητές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μήνυμα συμπαράστασης του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στους πέντε Έλληνες φοιτητές

Η συμμετοχή των πέντε Ελλήνων φοιτητών στην πορεία στο Μιλάνο της Ιταλίας αποπνέει μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο γείτονα λαό και διεκδίκησης για μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου 2016 το Συμβούλιο Εφετών θα συνεδριάσει για να αποφασίσει επί του αιτήματος των Ιταλικών Δικαστικών Αρχών για την έκδοση πέντε Ελλήνων φοιτητών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στα επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάτικης διαδήλωσης του 2015 στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Τονίζουμε ότι οι πέντε Έλληνες πολίτες δεν κατηγορούνται για βαριά αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, για τα οποία έχει μέχρι σήμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελεστεί το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, αλλά για πράξεις που είναι άμεσα συναρτώμενες με την άσκηση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την ενίσχυση της Δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι πέντε Έλληνες φοιτητές, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι είχαν τελεστεί, στην Ιταλία συνιστούν κακουργήματα και τιμωρούνται με ποινές πολυετούς κάθειρξης, ενώ βάσει του ελληνικού δικαίου αποτελούν πλημμελήματα.

Καλούμε το Συμβούλιο Εφετών να αποφασίσει με νομικά κριτήρια συνυπολογίζοντας κυριαρχικά την αρχή της αναλογικότητας και να αντισταθεί σε ενδεχόμενες πολιτικές πιέσεις (εσωτερικές ή ευρωπαϊκές), όπως εν προκειμένω αυτή της έκδοσης των πέντε φοιτητών, που αποσκοπούν στη χρησιμοποίηση του ποινικού δικαίου ως μέσου καταστολής της κοινωνικής συνάθροισης και διαμαρτυρίας. Διότι με βάση το κατηγορητήριο υποκρύπτεται φρονηματική δίωξη και αποκαλύπτεται πολιτική σκοπιμότητα.

Είναι βέβαιο ότι το αίτημα των ιταλικών αρχών για τη σύλληψη των πέντε Ελλήνων φοιτητών αναδύει ένα μήνυμα τρομοκρατίας και αποτροπής από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις, ιδιαίτερα στη νεολαία που καλείται να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης σε όλη της τη ζωή.

Τα ευρωεντάλματα σήμερα, έρχονται ως εποικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της καταστολής.

Προηγουμενο αρθρο
Η Ένωση Επτανησίων συμμετέχει στο «Φεστιβάλ Εθελοντισμού & Πολιτισμού Χωρίς Σύνορα»
Επομενο αρθρο
Ανακοίνωση από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.