HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜήπως η αδιαφορία μας, δείχνει συνενοχή;

Μήπως η αδιαφορία μας, δείχνει συνενοχή;

Σήμερα είχαμε ακόμα μια φωτιά στη χωματερή. Έχουμε χάσει πια το λογαριασμό στο μέτρημα. Σε κανέναν δεν κάνει εντύπωση. Το τοξικό νέφος έπνιξε για μια ακόμα φορά το νησί. Ευτυχώς γράφτηκε, ο αέρας έστειλε τα δηλητήρια στους από κει! Την προηγούμενη φορά είπαμε, ευτυχώς τα έστειλε στη Λυγιά. Από ευτυχώς σε ευτυχώς πάμε!

Δεν θα πέσουμε έξω αν ισχυριστούμε πως το θέμα της χωματερής δεν βρίσκεται ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες του νησιού.

Μας έχει απασχολήσει πολλές φορές η αδιαφορία και η απάθεια εμάς των πολιτών απέναντι στη χωματερή. Είναι μόλις δυο βήματα από την πόλη, αλλά λες και την κρύψαμε και μαζί την ξεχάσαμε. Θα γίνουμε δυσάρεστοι αλλά θα τολμήσουμε να πούμε πως σε ότι έχει να κάνει με τα σκουπίδια στρουθοκαμηλίζουμε. Δεν θέλουμε να τα ξέρουμε.

Καμαρώνουμε και κορδωνόμαστε για τις όμορφες παραλίες μας και για τις άλλες φυσικές ομορφιές του νησιού, σαν γνήσιοι νεοέλληνες που κατοικούμε σ’ έναν περιούσιο τόπο. Αλλά ξεχνάμε τα σκουπίδια που παράγουμε. Είναι το ένοχο μυστικό μας. Λέμε ότι λατρεύουμε το νησί μας, αλλά ξεχνάμε ότι η αδιαφορία μας το καταστρέφει.

Η χωματερή των Αλυκών της Λευκάδας είναι η πομπή του νησιού μας. Μη βιαστείτε να βρίσετε τους δημάρχους. Η ντροπή είναι όλη δική μας, εμάς των πολιτών. Την κρύψαμε και την ξεχάσαμε.

Θυμίστε μου έναν πνευματικό άνθρωπο του νησιού να εκστόμισε ένα κιχ για αυτή την ντροπή του νησιού μας.

Θυμίστε μου, ένα «πολιτιστικό» σωματείο η κάποιο φορέα που έβγαλε έστω μια ανακοίνωση.

Θυμίστε μου, πότε εμείς οι υπόλοιποι διαμαρτυρηθήκαμε γι’ αυτό το αίσχος. Αντίθετα έχουμε βγει και βγαίνουμε στους δρόμους για θέματα… από την Παλαιστίνη μέχρι το Τζιμπουτί.

Διατυμπανίζουμε πως διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εκφωνούμε δεκάρικους τα βράδια στο Ανοιχτό Θέατρο και αλλού για τον πολιτισμό του νησιού. Ούτε αυτοί που βγάζουν τους λόγους ντρέπονται ούτε εμείς που τους ακούμε εξαγριωνόμαστε. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας!

Πότε και ποιος επιτέλους θα βάλει την έννοια του πολιτισμού στις σωστές της διαστάσεις; Ποιος θα τολμήσει να μας πει πως, πολιτισμός είναι πάνω από όλα η αντιμετώπιση που έχουμε στα σκουπίδια μας. Πως δεν γίνεται το βράδυ να έχουμε μουσικές και παράτες και το απόγευμα φωτιές στη χωματερή. Δεν μας τιμάει σαν δημότες να εθελοτυφλούμε.

Όσο και να βρίσουμε τους αιρετούς μας δεν θα λιγοστέψουν οι δικές μας ευθύνες. Εξάλλου αυτοί, είναι οι δικές μας επιλογές, είναι ο καθρέφτης μας.

Τα σκουπίδια λένε πάντα την αλήθεια για ένα πολιτισμό. Είμαστε ένα νησί βουτηγμένο στα σκουπίδια και εμείς οι δημότες συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Γιαννουλάτου και το σχόλιο του: Για πολλοστή φορά…

2

3

4

5

6

7

8

9

Προηγουμενο αρθρο
Φαγάκια από τη θάλασσα – Μπουρδέτο από τον Κάλαμο
Επομενο αρθρο
Ταξίδι στο χρόνο: «Σελίδες ημερολογίου»

3 Σχόλια

  1. ΚΑΦΕΝΟΒΙΟΣ
    27 Ιουλίου 2016 at 09:15 — Απάντηση

    Συμφωνώ απόλυτα. Οι Δήμαρχοι και οι παρατρεχάμενοί τους ναι είναι οι πολιτικά υπεύθυνοι. Αλλά εμείς οι δημότες έχουμε τη ΔΙΚΗ μας τεράστια ευθύνη. Αν είμασταν καλύτεροι 1)δεν θα βγάναμε τέτοιους δημάρχους 2) θα τους παίρναμε στο κυνήγι όταν δεν μπορούσαν να λύσουν θέματα σαν τα σκουπίδια! Αλλά ασχολούμαστε με άλλα, πχ πώς θα διώξουμε τη Μέρκελ (!!!!!!), όταν δεν μπορούμε να “διώξουμε” τα σκουπίδια!

  2. Dimi
    24 Ιουλίου 2016 at 11:59 — Απάντηση

    Ευτυχώς που υπάρχει και δημοσιογραφία σαν τη δική σας. Μπράβο σας τα είπατε όλα ! το ποιός σας ακούει είναι φυσικά ένα άλλο μεγάλο θέμα αλλά κάποιος πρέπει να τα γράψει

  3. ΦΑΛΚΩΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
    24 Ιουλίου 2016 at 11:18 — Απάντηση

    ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ – ΑΡΘΡΟ 2009
    Καταπέλτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ανεξέλεγκτες χωματερές μεταξύ αυτών σε πρωτεύουσα θέση η χωματερή της Λευκάδας!

    Το αστρονομικό πρόστιμο των 16.728.000 ευρώ ημερησίως θα υποχρεωθεί να πληρώσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1 Ιανουαρίου 2009 ως τιμωρία για τις 492 ανεξέλεγκτες χωματερές που όπως υπολογίζεται θα λειτουργούν το τέλος του 2008 – ενώ σήμερα λειτουργούν 2047. Περίοπτη θέση ανάμεσα σε αυτές και η χωματερή της Λευκάδας. Η εγκληματική αδιαφορία και η έλλειψη οποιουδήποτε προγραμματισμού έχει δημιουργήσει αδιέξοδα που θα επιφέρουν πρόστιμα τα οποία κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα παρακρατήσει από τους Δήμους που ευθύνονται για το πρόβλημα – (Σύμφωνα με τα οσα δήλωσε ο υφυπουργός εσωτερικών Αθ. Νάκος).
    Εάν οι τοπικές κοινωνίες είχαν συνειδητοποιήσει τη δύναμη τους και τις προτεραιότητες της ίδιας της ύπαρξης τους, θα ασκούσαν καταλυτική επιρροή στους αντιπροσώπους τους στο Δήμο και στο Δήμαρχο και το Νομάρχη και θα έιχαν επιλύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα
    για την ίδια την υγεία μας και τη ζωή μας που είναι η ανεξέλεγκτη χωματερή μέσα στην ίδια τη θάλασσα που περικλείει κάθε μας δραστηριότητα. Τα χρήματα που απαιτούνται για τη σωστή επιλογή του χώρου, την κατασκευή, διαχείρηση και εναπόθεση των αποβλήτων είναι πολύ λιγότερα από τα πρόστιμα που θα μας επιβληθούν. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με σωστό σχεδιασμό πλησιάζεις τη λύση του προβλήματος, ενώ με παχιά λόγια και διαιώνιση του προβλήματος απλά η Λευκάδα και οι πολίτες της αυτοκτονούν καθημερινά με το πιό ακριβό δηλητήριο! Η έκληση διοξινών, βαρέων μετάλλων και κάθε είδους στερεών ή υγρών αποβλήτων που καταλήγουν απευθείας στη θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα την μόνιμη μόλυνση για εκατονταετηρίδες της θάλασσας μας από την οποία τρεφόμαστε, κολυμπάμε και διαφημίζουμε στην παγκόσμια τουριστική αγορά ως το μέγιστο λόγο να μας επισκεφθούν οι πολυπόθητοι τουρίστες που θα στηρίξουν την οικονομία του νησιού. Πέρα από τις προσωπικές πολιτικές ή οικονομικές φιλοδοξίες των ισχυρών του τόπου, αυτό που έχει αξία είναι η ίδια η ποιότητα ζωής του συνόλου των πολιτών της Λευκάδας. Με την ανεξέλεγκτη μόλυνση της θάλασσάς μας θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια η ώρα να πληρώσουμε το τίμημα με την καταστροφή της υγείας μας που δυστυχώς δεν αντισταθμίζεται με τα ευκαιριακά κέρδη που θα είναι σίγουρα ευκαιριακά έαν καταστρέφουμε τη θάλασσα και το περιβάλλον για το οποίο έρχονται όλοι οι τουρίστες. Ο καθημερινός αγώνας για τη μορφοποίηση της τσιμεντένιας μάζας που θα μας φυλακίσει όλους, δεν μας αφήνει να δούμε ότι η συλλογική καλυτέρευση της ποιότητας της δικής μας ζωής και των επόμενων γεννεών εξαρτάται από τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Τα ανεκτίμητα πράγματα στη ζωή μας είναι τα δημόσια πράγματα που είναι και δωρεάν -γι’ αυτό και δεν τα εκτιμούμε – όπως η θάλασσα, οι αμμουδιές, τα δάση μας που είναι και οι λόγοι της ύπαρξης τουριστικής προσέλευσης στον τόπο μας. Εαν τα διαφυλάξουμε θα πάρουμε το μερίδιο από το χρυσάφι που μας αναλογεί. Εαν συνεχίσουμε να τα μολύνουμε όπως τώρα, θα πάρουμε το μερίδιο της αρρώστιας τους που μας αναλογεί. Ένας βασικός λόγος της αδιαφορίας μας είναι οτι νομίζουμε οτι την οικονομική ζημιά και τα πρόστιμα τα πληρώνει κάποιος άλλος χωρίς να συνειδητοποιούμε οτι τα πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι! Όταν κάνεις ταμείο πρέπει εκτός από τα πρόσκαιρα κέρδη να υπολογίζεις και το τίμημα, που στην περίπτωσή μας είναι πάντα πολύ μεγαλύτερο από τα
    κέρδη!

    Γιάννης Φαλκώνης

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.