HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜας έμεινε το βάθρο! – Τι θ’ απογίνουμε χωρίς τους Ρώσους

Μας έμεινε το βάθρο! – Τι θ’ απογίνουμε χωρίς τους Ρώσους

Όλα ήταν έτοιμα και για τη φετινή υποδοχή του Ρωσικού Στόλου. Με πρώτο και καλύτερο το πάρκο δίπλα στο ΤΑΟΛ. Την τρίτη που περάσαμε από κει, το βάθρο πάνω στο οποίο θα τοποθετούνταν η προτομή του Ουσακώφ, ήταν έτοιμο και μάλιστα αρκετά καλόγουστο. Ο χώρος του πάρκου πεντακάθαρος και περιποιημένος. Οι κολώνες φρεσκοβαμμένες. Υπήρχε τόση τάξη, περιποίηση και καθαριότητα, που αν για μια στιγμή ξεχνιόσουν, κάλλιστα, θα μπορούσες να φανταστείς, ότι βρισκόσουν σε πάρκο κάποιας χώρας της Ευρώπης!

IMG_3270

Και ξαφνικά μαθαίνουμε πως οι εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν! Κρίμα τόση προσπάθεια και τρεχάματα να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των φίλων μας, να πάνε χαμένα! Πάντως αυτή η εξέλιξη είναι η καλύτερη για όλους και περισσότερο για τους Δημοτικούς άρχοντες. Τους βγάζει από πολύ δύσκολη θέση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα δυο τελευταία χρόνια, αυτή την εποχή, στα πλαίσια εκδηλώσεων που πραγματοποιούνταν και στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά υπό τον τίτλο «Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά», δεχόμαστε επίσκεψη φιλίας από Ρωσικό πολεμικό πλοίο. Η εκδήλωση περιλάμβανε συζητήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κέρκυρα και στόχο είχαν το διάλογο μεταξύ των λαών και την πολιτιστική ανταλλαγή. Σιγά – σιγά εκτός από την Κέρκυρα άρχισε να διευρύνεται το πεδίο των Ρώσων φίλων μας. Σειρά είχε η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και τελευταία η Λευκάδα. Η πολιτική που ακολουθούνταν από μεριάς των Ρώσων ήταν σχεδόν πανομοιότυπη σε όλα τα νησιά. Την πρώτη και τη δεύτερη χρονιά προσέφεραν «χορούς και τραγούδια» για να ακολουθήσει την επόμενη το στήσιμο της προτομής του Ουσακώφ. Η προτομή είναι η ίδια σε όλα τα νησιά αφού τη φροντίδα της έχουν οι ίδιοι οι Ρώσοι.

Ο Ουσακώφ ήταν ναύαρχος και παρότι από τη φύση της θέσης του πολέμησε και σκότωσε, εν τούτοις ανακηρύχτηκε άγιος από τη Ρωσική Εκκλησία. Πρόκειται, κατά τους ιστορικούς, για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Το στήσιμο δε της προτομής του, δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις στα υπόλοιπα νησιά από επιφανείς ιστορικούς, με κυριότερες αυτές του Δημήτρη Αρβανιτάκη. [δες εδώ]

Το αφήγημα των Ρώσων παρουσιάζει τον Ουσακώφ, μαζί με τον Τούρκο υποναύαρχο Καντίρ μπέη ελευθερωτή των Ιονίων Νήσων από τους άθεους Γάλους που κατείχαν τότε τα Επτάνησα. Η ιστορία όμως γραφει: «ο ενωμένος ρωσοτουρκικός στόλος από το φθινόπωρο του 1798 μέχρι το Φεβρουάριο του 1799 κατόρθωσε να εκδιώξει τους Γάλλους, να καταλάβει τα Επτάνησα και να επαναφέρει το παλαιό αριστοκρατικό καθεστώς. Αυτό έγινε τότε. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω. Διώχτηκαν οι δημοκρατικοί Γάλλοι και νέοι κυρίαρχοι έγιναν οι απολυταρχικοί Ρώσοι και Οθωμανοί Τούρκοι. Επομένως, από πουθενά δεν προκύπτει «απελευθέρωση».

Ήρθε η σειρά μας λοιπόν φέτος να στήσουμε την προτομή του Ουσακώφ. Την δέσμευση είχε αναλάβει πέρυσι τέτοια εποχή, η παρούσα δημοτική αρχή. Έτσι, χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το Λιμενικό ταμείο έκανε όλες τις προετοιμασίες. Κατά τον δήμαρχο δεν χρειάζεται απόφαση από το Δ.Σ. για στήσιμο προτομής. Κατ’ άλλους χρειάζεται, μια και το Λιμενικό ταμείο δεν μπορεί να παίρνει μόνο του πολιτικές αποφάσεις, αλλά να υλοποιεί αυτές του Δημοτικού συμβουλίου. (Ο χώρος που θα τοποθετηθεί η προτομή είναι δικαιοδοσίας του Λιμενικού ταμείου.)

Το στήσιμο μιας προτομής γενικότερα είναι μικρής σημασίας, ετσι όπως συνηθίζεται να γίνεται στο νησί μας. Δεν υπάρχει υπεύθυνο όργανο έξω από τους δημοτικούς συμβούλους που να αποφασίζει. Είναι αρκετή μια αίτηση συγγενών του οποιουδήποτε και η ανάλογη πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο.

Δεν γνωρίζουμε το λόγο της ματαίωσης των εκδηλώσεων και μάλιστα την τελευταία στιγμή. Πάντως δεν οφείλεται σε ιδεολογικές διαφορές των Δημοτικών αρχόντων μας με τον τρόπο που παρουσιάζει η ρωσική πλευρά την περίπτωση Ουσακώφ. Τα έχουν ξεπεράσει αυτά…

Οι εκδηλώσεις της «Ρωσικής Εβδομάδας» τα δυο προηγούμενα χρόνια υποστηρίχτηκαν οικονομικά από το Εμπορικό επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, τη Μαρίνα Λευκάδας και την Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων. Κανένας μας σ’ αυτό το νησί δεν θα είχε αντίρρηση για εκδηλώσεις που απώτερο στόχο έχουν την αύξηση του τουρισμού. Είναι όμως άλλο πράγμα αυτό και άλλο η παραχάραξη της ιστορίας στο όνομα αμφίβολων ωφελημάτων.

Κακά τα ψέματα, πουθενά οι ανδριάντες, οι επισκέψεις πολεμικών πλοίων, οι παρελάσεις, ακόμα οι αδελφοποιήσεις και οι επισκέψεις των Δημάρχων δεν φέρνουν τουρίστες. Αυτή τη δουλειά ξέρουν και την κάνουν καλά, μονό οι τουριστικοί πράκτορες. Όλα τ’ άλλα είναι φληναφήματα για να περνάει η ώρα.

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

Προηγουμενο αρθρο
Οι Πέρα Καβάλες
Επομενο αρθρο
Δημήτρης Καμμένος: Υπουργός για 12 ώρες

1 Σχόλιο

  1. Παϊσιος
    25 Σεπτεμβρίου 2015 at 18:40 — Απάντηση

    Να ταν ο μοναδικός μακελάρης που αγιοποιήθηκε. Έχουμε τέτοιους πάμπολλους. Από Κωσταντίνους σε Δημήτριους και δεν συμμαζεύεται.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.