HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜαύρο στον Μαυρογιαλούρο

Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο

Μας προσβάλουν, μας υποτιμούν, μας εμπαίζουν. Η διακίνηση ψηφοδελτίων είναι πολιτική – αυτοδιοικητική κατάντια! Χιλιάδες φακελάκια με σταυρωμένα ψηφοδέλτια ακυρώνουν την έννοια των εκλογών. Υποτίθεται ότι η ψήφος είναι μυστική, υποτίθεται ότι η ώρα της κάλπης είναι ιερή. Μαυρίστε όσους μας προσβάλλουν.

Είναι κατάντια αυτό που συμβαίνει. Τα φακελάκια με τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες είναι χιλιάδες… και είναι ντροπή. Στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, οι ίδιοι οι υποψήφιοι ακυρώνουν με τον τρόπο αυτό τις εκλογές. Θεωρούν τους πολίτες ηλιθίους. Τόσο απλά.

Και – συγνώμη αν γινόμαστε σκληροί – όσοι τα δέχονται, θα πρέπει να είναι.

Δόξα τω Θεώ, όσο αγράμματος κι αν είναι κάποιος, ένα σταυρό μπορεί να τον βάλει. Γιατί μας υποτιμούν τόσο πολύ; Γιατί μας ξεφτιλίζουν; Δημοκρατία το θεωρούν αυτό; Ελεύθερη βούληση; Υποτίθεται ότι η ψήφος είναι μυστική.

Υποτίθεται ότι η ώρα της κάλπης είναι ιερή. Υποτίθεται ότι οι πολίτες έχουμε κρίση, ότι εμείς αποφασίζουμε. Αυτό το έκτρωμα με τα φακελάκια θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Ούτε στη δεκαετία του ’70 ζούμε πια, ούτε στη δεκαετία του ’80. Ας το καταλάβουν οι υποψήφιοι κι ας σταματήσουν να μας προσβάλουν.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ως πολίτες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τέτοια πρακτική απ’ την πλευρά των παρατάξεων και των υποψηφίων, μια πρακτική που υποβιβάζει στα Τάρταρα της πολιτικής υποκρισίας και της απύθμενης κοροϊδίας κάθε έννοια ελεύθερης βούλησης.

Με οργανωμένα επιτελεία οι παρατάξεις σταυρώνουν και φακελώνουν ψηφοδέλτια (… θυμίζοντάς μας το γνωστό «σουξέ» του Τζ. Πανούση!!!), οι δε υποψήφιοι σύμβουλοι έχουν επιστρατεύσει συγγενείς και φίλους για να τα μοιράσουν πόρτα – πόρτα. Άλλοι τα στέλνουν και ταχυδρομικώς!

Ασέβεια και προσβολή

Πρόκειται για μια παλαιοκομματική αντίληψη, για μια παρωχημένη πρακτική που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί. Αυτή τη λογική, όμως, έχουν υιοθετήσει εκείνοι που θέλουν να εκπροσωπήσουν το νέο.

2 (2)Υποψήφιοι όλων των παρατάξεων έρχονται με τέτοιες (… και άλλες) πρακτικές σε ευθεία αντίθεση με τα όσα υποτίθεται ότι θέλουν και θεσμικά να εκφράσουν. Μη σεβόμενοι, όμως, την ίδια τη δημοκρατία, μη σεβόμενοι τους θεσμούς και τους πολίτες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ακυρώσουν στην πράξη αυτό που λένε ότι θέλουν να υπερασπιστούν.

Η αξιοπρέπεια των πολιτών δεν είναι θέμα που μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Θα ψηφίζαμε αυτόν που αντί για ψηφοδέλτια, φιέστες και προεκλογικό υλικό θα διέθετε ένα ποσό, συμβολικό έστω, σε ένα προνοιακό ίδρυμα ή σε ένα φιλανθρωπικό σωματείο. Και δεν είναι λαϊκισμός η άποψη αυτή.

Το γεγονός ότι σκέφτηκαν πάρα πολλοί, η πλειοψηφία, να μας δώσει έτοιμο το φακελάκι, δείχνοντάς μας ότι δεν είμαστε ικανοί να κρίνουμε, να επιλέξουμε, να αποφασίσουμε οι ίδιοι για ‘μας και για το μέλλον μας, συνιστά τεράστια προσβολή, που μόνο με έναν τρόπο μπορεί να απαντηθεί: Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο…

Φώτης Μπερίκος

Πηγή: agrinioreport.com

Προηγουμενο αρθρο
Ο Φίλανδρος στους 4ους Ιόνιους Αγώνες και Πρωτάθλημα Στίβου Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας
Επομενο αρθρο
Συνελήφθη ημεδαπός στη Λευκάδα, για κατοχή ενάλιων αρχαιοτήτων

1 Σχόλιο

  1. Άγγελος Σταγιάνος
    17 Μαΐου 2014 at 14:04 — Απάντηση

    … ”Κ Α Λ Α ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ”… (Αφού τους το επιτρέπουμε…!!!)

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.