HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΜελομακάρονα και κουραμπιέδες λόγω των ημερών

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες λόγω των ημερών

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά ελληνικά γλυκίσματα των Χριστουγέννων. Και παρά το γεγονός ότι τους κουραμπιέδες τους απολαμβάνουμε λίγο-πολύ όλο τον χρόνο, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου.

Από που προέκυψε αυτή η παράδοση, όμως; Γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα; Από που πήραν το όνομα τους τα μελομακάρονα;

Στην πραγματικότητα τα μελομακάρονα δεν έχουν καμία σχέση με …μακαρόνια, αν και η ετυμολογική ρίζα των δύο λέξεων είναι κοινή.

Και οι δύο λέξεις προέρχεται από τη μακαρία, που δεν είναι τίποτε άλλο από το φαγητό (παλιότερα ζυμαρικό) που προσφέρεται στις κηδείες για χάρη του μακαρίτη. Επίσης η λέξη μακαρία χρησιμοποιείται και για ένα είδος άρτου ή πίτας που πρόσφεραν για την ανάπαυση της ψυχής του νεκρού, γνωστό και ως ψυχόπιτα.

Στο γλύκισμα αυτό αργότερα προστέθηκε και σιρόπι με βάση το μέλι και κάπως έτσι προέκυψε το γνωστό μελομακάρονο.

Γιατί φτιάχνουμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα

1254

Αναφέρεται ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου.Ότι δηλαδή πολύ απλά τα Χριστούγεννα αντικατέστησαν κατά κάποιο τρόπο τη λατρεία του ήλιου με αυτή του Χριστού ως Θεανθρώπου.

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή και τα μελομακάρονα είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη γιορτή του Ήλιου!

Βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα γλυκά αυτά είχαν την ίδια μορφή με τα σημερινά μελομακάρονα, παρά μόνο ότι αποτελούνταν από τις ίδιες πρώτες ύλες (αλεύρι, μέλι, καρύδια ή άλλοι ξηροί καρποί).

Κάπως έτσι το γλυκό αυτό πέρασε και στις μέρες μας και έγινε κατά κάποιον τρόπο συνώνυμο με τα Χριστούγεννα!

700

Κουραμπιές: Το όνομα του στα τούρκικα σημαίνει ξηρό μπισκότο (kurabiye), αλλά έχει αραβικές ρίζες. Αποτελεί ένα από τα πατροπαράδοτα γλυκά των Χριστουγέννων. Φτιάχνεται παραδοσιακά με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και φυσικά άχνη ζάχαρη, ώστε να θυμίζει χιονισμένο βουνό. Ο κουραμπιές συγκριτικά με τα άλλα εορταστικά γλυκά, φαίνεται να υστερεί σε διατροφική αξία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο βούτυρο, το οποίο περιέχει τα βλαβερά για τον οργανισμό μας κορεσμένα λιπαρά. Βέβαια, εάν θέλετε να φτιάξετε μία πιο υγιεινή εκδοχή του γλυκού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη. Συνήθως, ένας κουραμπιές αποδίδει περίπου 240 θερμίδες. αλλά αυτό εξαρτάται και από τη συνταγή που χρησιμοποιείται σε κάθε περίπτωση.

Πηγές: www.nutrimed.gr,achaianews.gr

Προηγουμενο αρθρο
Ο Anton, η ΣΤΑΖΙ και 12.000 σελίδες γεμάτες «καρφιά»
Επομενο αρθρο
Η χειροτονία σε Διάκο & Ιερέα - Εφημέριος Σύβρου 1926 -1933

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.