HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜετωπική Δράση Λευκάδας για το 1ο τετράμηνο της νέας δημοτικής Αρχής

Μετωπική Δράση Λευκάδας για το 1ο τετράμηνο της νέας δημοτικής Αρχής

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

1ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Το πρώτο τετράμηνο της νέας Δημοτικής Αρχής ήταν αρκετό για να δείξει ή καλύτερα για να επιβεβαιώσει την πολιτική που θα ακολουθήσει στη διάρκεια της Δημοτικής περιόδου.
Πορεύτηκε λίγο πολύ, πάνω στην αναμενόμενη διαχειριστική λογική με βάση την κυβερνητική πολιτική. Με το καλημέρα είχαμε τη συνεργασία δύο παρατάξεων και την ανεπίσημη στήριξη του σχήματος από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Εφαρμογή ενός αντιδημοκρατικού νόμου ή λειτουργία με δημοκρατικά κριτήρια και με βάση τη λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε στις εκλογές της 26ης Μάη; Αυτές ήταν οι επιλογές και διάλεξαν το πρώτο.
Έτσι η δημοτική σύμπραξη του 27% κυβερνά βασισμένη σε ένα πραξικόπημα, αφού άλλη ήταν η λαϊκή ψήφος του Μαΐου. Βάδισε στην τυφλή εφαρμογή των κυβερνητικών επιδιώξεών, εφάρμοσε πιστά τον αντιδημοκρατικό νόμο του Αυγούστου της Νέας Δημοκρατίας και πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη λαϊκή ψήφο
Ανάλογη με την πολιτική που εφάρμοσε ήταν και η στάση της στις διαδικασίες και την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Άρχισε να λειτουργεί με fast track διαδικασίες, με μεγάλο αριθμό θεμάτων, χωρίς τήρηση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Θέματα με εισηγήσεις κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος για το 2020. Ένα θέμα που πάντα συζητούνταν μόνο του σε μια συνεδρίαση, ήρθε για συζήτηση μαζί με 30 άλλα θέματα και η εισήγηση – πρόταση της δημοτικής αρχής δόθηκε την ώρα της συνεδρίασης!!!!
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αυταρχισμό ακραίο, σε μία επίδειξη δύναμης και αντιδημοκρατικότητας, που πηγάζει από την ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δήμου με την πολιτική της κυβέρνησης.
Αυτές οι διαδικασίες χαρακτηρίζουν το σύνολο των συνεδριάσεων και δεν οφείλονται στην απειρία ή την προχειρότητα, αλλά στην σκοπιμότητα του αιφνιδιασμού για να περάσουν αποφάσεις χωρίς συζήτηση. Είχαμε θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και πολλά θέματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση ή από τους φορείς που ούτε θέλησαν να τα συζητήσουν με αποκορύφωμα την άρνηση του Δημάρχου (εκτελεστικό όργανο) να ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο (αποφασιστικό όργανο) αν θα συζητήσει ένα θέμα προ ημερήσιας διάταξης.

Τα βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν στις αποφάσεις τους μπορούμε να τα κατατάξουμε στους παρακάτω τομείς:
Ο ένας τομέας αφορά το θέμα της δημοτικής περιουσίας.
Με αφορμή την χρηματοδότηση του Θεάτρου ήρθε εκβιαστικά – αύριο λήγει η προθεσμία σήμερα ψηφίζουμε – πρόταση παραχώρησης της κυριότητας των κτιρίων (Πνευματικό Κέντρο και Θέατρο συνολικά 14 στρέμματα) στο δημόσιο τη στιγμή που το ιδιοκτησιακό βρισκόταν στα δικαστήρια. Ταυτόχρονα ο Δήμος σταματά τη δικαστική διεκδίκηση της ιδιοκτησίας του χώρου με αποτέλεσμα να υποβληθεί η πρόταση αλλά και να περάσει μόνιμα η ιδιοκτησία στο κράτος που έχει υποθηκεύσει κάθε δημόσια περιουσία και κτίριο απέναντι στους δανειστές. Δυστυχώς στον εκβιασμό υπέκυψαν πολλές παρατάξεις.
Πρόσφατα ήρθε η παραχώρηση του θεάτρου για 50 χρόνια στο δήμο. Αυτό το κατόρθωμα πέτυχαν που προκαθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την τύχη των υπολοίπων κτισμάτων σχόλια γυμναστήριο κλειστό και ανοιχτό από το Πνευματικό Κέντρο μέχρι την Αγία Μαρίνα.
Παράλληλα συνεχίστηκε η λειτουργία υπηρεσιών με ανάθεση σε ιδιώτες και αυτό θα συνεχιστεί λόγω κυβερνητικής γραμμής και θα ακολουθήσουν και άλλες όπως αποδέχτηκε η πλειοψηφία του δημ. Συμβ. μετά τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση σε νερό-σκουπίδια-παραλίες-δημόσιοι χώροι-ηλεκτροφωτισμός

Ο άλλος τομέας αφορά την συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος τόσο με το θέμα των σκουπιδιών την ανεπαρκή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και την συνεχιζόμενη καταστροφή των δύο ιχθυοτροφείων.
Στο οξυμένο πρόβλημα των σκουπιδιών, μετά από πολλές περιπλανήσεις από Γιάννενα έως Κοζάνη δόθηκε μία προσωρινή λύση με τη σύσταση συνδέσμου με το δήμο Ανακτορίου Βόνιτσας. Η λύση που δόθηκε με την σύσταση ΦΟΣΔΑ μεταξύ των τριών Δήμων ( Βόνιτσα-Λευκάδα – Μεγανήσι) και την υπογραφή σύμβασης για μεταφορά 12.000 τόνων σκουπιδιών για ένα χρόνο στην πράξη λειτουργεί σαν βαλβίδα εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης. Με βάση όσα ακούγονται για την καταλληλότητα και επάρκεια του ΧΥΤΑ της Παλαίρου, κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι η σύμβαση θα ανανεωθεί και με ποιους όρους, αφού στον ένα χρόνο θα έχουμε άλλους 22.000 τόνους.

Το κόστος για τον ένα χρόνο θα είναι 600.000 ευρώ (480.000 για την εναπόθεση των απορριμμάτων και 120.000 για τη μεταφορά τους) . Στην περίπτωση μεταφοράς και των 22.000 τόνων το κόστος το κόστος θα είναι 1.100.000 €

Στο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει αυτά τα ποσά, η δημοτική αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να διεκδικήσει από το κράτος έξτρα χρηματοδότηση και αυτό το κόστος θα πέσει στους δημότες, που υποφέρουν έτσι και αλλιώς από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της μόνιμης μνημονιακής και «μεταμνημονιακής» λιτότητας.

Έβγαζαν σπυράκια Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι όταν άκουγαν για διεκδίκηση από το κράτος. Όποιος πρότεινε κάτι του λέγανε «πες μας που θα βρούμε τα λεφτά».
Μετά την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να απαγορεύσει την διέλευση για τον απλό λαό και τους επαγγελματίες της περιοχής στην θάλασσα στο Σκορπιό, ήρθε και το ΣτΕ βάζοντας την βούλα της οριστικής ισχύος του μέτρου. Ο Δήμος Λευκάδας ούτε μιλιά.

Τα ιχθυοτροφεία με την πολιτική όλων των προηγούμενων Δημ αρχών αχρηστεύτηκαν.

Το κράτος της υποτέλειας τα πρόσφερε στο Υπερταμείο των δανειστών. Ήρθε και το ΣτΕ με αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό και έβαλε την ταφόπλακα. Τα σχέδια για την κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης που προωθούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – η πρώην και η σημερινή δημ. Αρχή, καθώς και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του έργου ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ με 500.000€ της απόφασης 485/2016 του δημοτικού συμβούλιου αποτελειώνουν τα ιχθυοτροφεία Η σημερινή συνεχίζει στην ίδια ρότα.

Στο κεφάλαιο απασχόληση και εργατικά δικαιώματα η δημοτική αρχή αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε διεκδίκηση εργαζομένων αυτό το είδαμε τόσο στο αίτημα των επτά συμβασιούχων που τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης και ήταν κάθετη στη μη συζήτηση του. Την ίδια απαξιωτική συμπεριφορά είχαν και απέναντι στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου (το μεγαλύτερο στην Λευκάδα), όταν ζήτησαν να συζητηθεί το άρθρο 179 που ανοίγει το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών

Μετά και το «θαύμα» του Αυγούστου που οι μειοψηφίες έγιναν πλειοψηφίες το άρθρο αυτό δίνει το «πράσινο φως» σε δημάρχους να παραχωρούν -χωρίς αιτιολόγηση- σε ιδιώτες υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και συντήρησης πρασίνου, με πλειοψηφίες, 5-7 συμβούλων. Σε κάθε περίπτωση θα τριπλασιαστούν ή και θα τετραπλασιαστούν τα δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη προς όφελος της κερδοφορίας των εργολάβων και θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τέλος αξιοσημείωτη είναι η τοποθέτηση συμβούλων τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας, όταν ρωτήθηκαν για το έργο ανάπλασης στον χώρο της πλατείας στον Άγιο Μηνά με ποιους όρους δουλεύουν οι εργαζόμενοι στο έργο (από το πρωί μέχρι το βράδυ) . «Δεν είναι δουλειά του Δήμου» είπαν μ’ ένα στόμα. Την ίδια άποψη και στάση θα κρατήσουν και σε όλες τις εργολαβίες του Δήμου.

Στα οξύτατα προβλήματα των υποδομών που η λύση τους θα επηρεάσει αποφασιστικά την ανάπτυξη του νησιού η δημοτική αρχή ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων. Αντί να διεκδικήσει τους πόρους και τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους, όχι φυσικά στο μακρινό μέλλον, προτιμά να διαχειρίζεται τα ψίχουλα που χορηγεί η κυβέρνηση για να μην τη δυσαρεστήσει. Έτσι όμως το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων, η έλλειψη του νερού, τα προβλήματα της αποχέτευσης, η διάβρωση των ακτών, το κυκλοφοριακό κλπ διαιωνίζονται και μαζί η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
Τα αιτήματα αυτά ο λαός της Λευκάδας θα τα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις του, αφού η λύση τους δεν παίρνει καμία αναβολή.

Χρειάζεται όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του νησιού και των συμπατριωτών μας. Μόνο έτσι θα έχει προοπτική και μέλλον ο τόπος μας.

ΛΕΥΚΑΔΑ 7/1/2020

Προηγουμενο αρθρο
Η φορολόγηση αναδρομικών συνταξιούχων έτους 2013
Επομενο αρθρο
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.