HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΜε άλογα και καβαλάρηδες η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο Μαραντοχώρι

Με άλογα και καβαλάρηδες η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στο Μαραντοχώρι

Πανηγυρίζει σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μαρντοχώρι. Το πρωί πλήθος πιστών παρακολούθησαν την εορταστική δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.

Η λιτάνευση της εικόνας έγινε πάνω στα άλογα σύμφωνα με την παράδοση.

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο Μαραντοχώρι της νότιας Λευκάδας. Μαρτυρίες γι’ αυτό απαντώνται από τα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αι. Αν και δεν ήταν μεγάλο, υπήρξε πλουσιότατο και με πολλά κτήματα.

Ο αρχικά μικρός, κατάγραφος ναός επεκτάθηκε, ανακαινίσθηκε και αγιογραφήθηκε εκ νέου το 1715, όπως μαρτυρεί επιγραφή στην αγιογραφημένη κόγχη της Προσκομιδής.

Το 1922 ο ναός του έγινε τόπος απομόνωσης ατόμων που είχαν προσβληθεί από την λοιμική ασθένεια της ευλογιάς, γι’ αυτό και μετά την επιδημία σφυροκόπησαν τους τοίχους και τους ασβέστωσαν, για απολύμανση. Γι’ αυτό λίγες από τις τοιχογραφίες σώζονται σήμερα.

Σώζεται επίσης τμήμα του ξυλόγλυπτου τέμπλου, από τα μέσα του 18ου αι., καθώς και εξαιρετικής τέχνης δεσποτικές εικόνες από τον 17ο αι.

Σήμερα λειτουργείται τακτικά. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου.

Προηγουμενο αρθρο
Η Μονή Φανερωμένης για την ενθρόνιση του Καθηγούμενου Νικηφόρου Ασπρογέρακα
Επομενο αρθρο
Πρωτομαγιά στους Σκάρους από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Νικιάνας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.