HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜε λαμπρότητα ο εορτασμός των Φώτων στη Λευκάδα (Φωτό + βίντεο)

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Φώτων στη Λευκάδα (Φωτό + βίντεο)

Με τσουχτερό κρύο, καταγάλανο ουρανό και λαμπερό ήλιο, έγινε σήμερα στην πόλη της Λευκάδας ο καθιερωμένος εορτασμός των Φώτων.

O εορτασμός ξεκίνησε από τη Μητρόπολη, όπου παρουσία των Αρχών του νησιού εψάλη ο Αγιασμός. Στη συνέχεια η πομπή συνοδεία της Φιλαρμονικής έφτασε στο λιμάνι της Λευκάδας, όπου από χτες είχε στηθεί ειδική εξέδρα, για την τελετή κατάδυσης του Σταυρού.

Έξι νεαροί φέτος αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βούτηξαν στη θάλασσα για να ανασύρουν το Σταυρό.
Παρά το κρύο, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο λιμάνι της Λευκάδας. Την εορταστική ατμόσφαιρα συμπλήρωσαν φέτος αρκετά πλεούμενα –περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά- που βρέθηκαν στο λιμάνι μπροστά από την εξέδρα που έγινε η κατάδυση του Σταυρού. Το παρόν έδωσε επίσης και σκάφος του Λιμενικού. Όμορφες εικόνες μας χάρισε ο Ναυτικός Όμιλος, με τα σκάφη του να πλέουν στο λιμάνι σε όμορφους σχηματισμούς.

Τηρήθηκε επίσης το έθιμο της κατάδυσης των πορτοκαλιών κατά τη διάρκεια του αγιασμού των υδάτων. Οι πιστοί βουτούν τα πορτοκάλια στο νερό μετά την τρίτη κατάδυση του Σταυρού, αφού προηγουμένως πετάξουν στη θάλασσα τα πορτοκάλια της προηγούμενης χρονιάς. Το έθιμο θέλει τα πορτοκάλια να διατηρούνται αναλλοίωτα όλο το χρόνο.

Το έθιμο όπως έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο μας [κοίτα εδώ] κρατάει τις ρίζες του πιθανόν στην Ενετοκρατία. Τότε ο Αγιασμός των υδάτων γινόταν στη Μεγάλη Βρύση, όπου ήταν το υδραγωγείο της πόλης. Σε όλη τη γύρω περιοχή βρίσκονταν τα περιβόλια των αρχόντων που ήταν γεμάτα από πορτοκάλια αυτή την εποχή. Αυτοί πιθανόν καθιέρωσαν και το έθιμο της εμβάπτισης των πορτοκαλιών.

Ακολουθούν 75 φωτογραφίες και ένα ερασιτεχνικό βίντεο.

Προηγουμενο αρθρο
Το «Ποτάμι» σήμερα στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Καταγγελία ΚΚΕ για την επίθεση στους εργαζόμενους των διοδίων του Ακτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.