HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜε την άμμο παίχτηκε ένα πινγκ πονγκ

Με την άμμο παίχτηκε ένα πινγκ πονγκ

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαλικιάς, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί (5/11) μαζί με το Δήμαρχο στο κτίριο του Διοικητηρίου με θέμα την άμμο.

Ο κύριος Χαλικιάς μας ανέφερε μια σειρά εγγράφων των εμπλεκόμενων με το έργο της διάνοιξης του διαύλου φορέων. Όχι μόνο η σειρά των γεγονότων αλλά και η αίσθηση που αποκομίσαμε όλοι οι πολίτες από την τραγελαφική κατάσταση που παρακολουθούμε να διαδραματίζεται τον τελευταίο χρόνο είναι, ότι το έργο αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα. Τις συνέπειες αυτής της προχειρότητας και της ενδεχόμενης κόντρας μεταξύ των φορέων, τις βλέπουμε όλοι μας κάθε μέρα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην παραλία του Κάστρου και στη Γυράπετρα με την εναπόθεση της άμμου. Συνέπειες που είναι περιβαλλοντικές, οικονομικές, αλλά και πρόκληση του κοινού νου.

Όταν ξεκίνησε το έργο της διάνοιξης του διαύλου δεν είχε προβλεφθεί που θα εναποτεθεί ένα από τα βασικότερα συστατικά του έργου, η άμμος. Τα περισσότερα από τα προβλήματα που ακολούθησαν έχουν αυτή την αιτία. Οι ενέργειες που έγιναν και οι αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν του τύπου: βλέποντας και κάνοντας.

Ένα μικρό παράδειγμα: Η σύμβαση του έργου διάνοιξης του διαύλου υπογράφηκε τον 9/2013. Ήταν γνωστό πολλούς μήνες νωρίτερα ότι από το έργο θα προέκυπταν 200.000 κυβικά άμμου (αρχικές προβλέψεις). Αρκετούς μήνες πριν, τον Απρίλη του 2013 έγινε μια μελέτη που διαπίστωνε σημαντική διάβρωση στην παραλία του Αη Γιάννη. Τον ίδιο μήνα, στις 16/4/2013 η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ζητά από το Δήμο σύνταξη ακτογραφικής μελέτης ώστε να δοθεί αδειοδότηση για μεταφορά άμμου στον Αη Γιάννη. Ο Δήμος δεν μπήκε στον κόπο για κάτι τέτοιο και έστειλε ότι βρήκε πρόχειρο, με αποτέλεσμα να επιστραφεί ο φάκελος! Η περιβόητη ακτογραφική μελέτη από τον 4/2013 τελικά έγινε από την νέα Δημοτική αρχή!

Είναι σημαντικό ακόμα αυτό που ανέφερε ο Δήμαρχος: ότι ο Δήμος δεν είχε ζητήσει επίσημα να παραμένει η άμμος στη Λευκάδα!

Δεν έγιναν επίσης τα τελευταία 2 χρόνια εν όψει του έργου της διάνοιξης, ούτε μελέτες αλλά ούτε είχαν προβλεφθεί έργα και κονδύλια, ώστε η άμμος αφού επιστραφεί στις διαβρωμένες παραλίες, να μπορέσει να παραμείνει.

Μετά την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου πήρε το λόγο ο προηγούμενος ανιπεριφερειάρχης κ. Βερύκιος για να μας αναφέρει, τις δυσκολίες, την εμπλοκή των υπηρεσιών και των αρμοδίων, τη γραφειοκρατία των φορέων, κ.λ.π. στο έργο της διάνοιξης του διαύλου.

Να με συμπαθάει η χάρη του, αλλά όλα αυτά που μας ανέφερε, είναι φυσικές διαδικασίες ενός έργου στην Ελλάδα. Ευτυχώς και υπάρχουν και οι φορείς και δεν αφήνουν τους πολιτικούς να εκτελούν τα έργα. Ευτυχώς που στο συγκεκριμένο έργο είχε λόγο η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η Αρχαιολογία, ευτυχώς που υπήρχαν και περιβαλλοντικοί όροι. Λέω ευτυχώς, γιατί αν αφήναμε τους πολιτικούς μπορεί να γκρέμιζαν και το Κάστρο για να περάσουν τα μεγάλα κότερα! Όλοι όμως οι φορείς, όλες οι παράμετροι που εμπλέχτηκαν στο έργο, ήταν γνωστοί εκ των προτέρων. Γιατί δεν είχαν διευθετηθεί όλα τα σημαντικά ζητήματα πριν την υπογραφή της σύμβασης;

Όπως ανάφερε ο Δήμαρχος βρισκόμαστε εν αναμονή της ΚΥΑ η οποία θα παραχωρεί τη χρήση της άμμου στη νησί. Αμέσως είμαστε έτοιμοι να μεταφερθεί άμμος κατ’ αρχή στον Αη Γιάννη. Ο Δήμαρχος εύχεται, αλλά δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει, αν το ερχόμενο καλοκαίρι θα έχουν εκλείψει οι σωροί της άμμου από τις παραλίες.

Το θέμα της άμμου σαν φυσικό φαινόμενο, δεν φαίνεται να μας έχει απασχολήσει σαν νησί. Σκοπεύουμε από την πλευρά μας, να επανέλθουμε με άρθρο που θα προβληματίσει και θα συζητηθεί. Το αναφέρω αυτή τη στιγμή, γιατί στη σημερινή συνέντευξη τύπου τέθηκαν ερωτήματα, αν θα μεταφερθεί άμμος στο Νυδρί, στη Λυγιά, στη Νικιάνα κ.α. Πιστεύω, ότι αν γνωρίζαμε πότε, πως, και που, δημιουργείται η άμμος και τι σκοπό εξυπηρετεί η ύπαρξή της, δεν θα έπρεπε να μπαίνουν τέτοια ερωτήματα.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Εγκατάσταση εργολαβίας στην οικία Άγγελου Σικελιανού
Επομενο αρθρο
Φιλολογία και ανθρωπισμός - Της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

2 Σχόλια

  1. κωστας
    7 Νοεμβρίου 2014 at 11:31 — Απάντηση

    αν βαλουμε την αμμο στον αι γιαννη η στην γυρα χωρις καμια αλλη επεμβαση η μελετη [π.χ.κυματοθραυστη] μεχρι το καλοκαιρι θα υπαρχει η θα εχει επιστρεψει παλι στην αμμογλωσα ξανα πληρωνοντας για την απομακρυνση του μηπως θα επρεπε να γινουν ποιο μονιμες επεμβασει παρα μονο ενθουσιασμου για να πουμε οτι κατι καναμε

  2. Άγγελος Σταγιάνος
    5 Νοεμβρίου 2014 at 20:00 — Απάντηση

    Τελικά ;;; .Για την ”ταμπακιέρα;” λύση- πρόταση έγινε; Σ Υ Γ Κ ΕΚ Ρ Ι Μ Ε ΝΗ ; Φτάνει πια, έγγραφα, εμπλεκόμενοι, μελέτες, αποφάσεις, αρμόδιοι, αναρμόδιοι ,γραφειοκρατία, υπηρεσίες, ανευθυνουπεύθυνοι… Αποτέλεσμα ΔΕΝ υπάρχει. Όταν περνάνε την γέφυρα(όλοι αυτοί), ερχόμενοι προς Λευκάδα, αυτό το κατφρόνιο το βλέπουν, ή κοιτάνε το ιβάρι; Για μπάνιο που πανε όλοι αυτοί; Ή μήπως δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα;
    Σε σακουλάκια να έβαζαν τον άμμο,λίγο λίγο και να τον δίναν στους τουρίστες, όλος ο πλανίτης θα ήξερε για τον άμμο της Λευκάδας. ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ. Ο Θεός μας έδωσε απλόχερα, αυτόν τον άμμο και μεις …τι κάνουμε; Περιμένουμε την ΚΥΑ και διάφορους άλλους να μας πουν…!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.