HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜε τη λευκή «τσιμπέρα» της

Με τη λευκή «τσιμπέρα» της

Πάνε πολλά χρόνια -κοντά τριάντα- που η γυναίκα της φωτογραφίας, η καρσάνα Ουρανία Κατωπόδη, δεν βρίσκεται στη ζωή. Αυτή η πρόσφατα κακοτραβηγμένη από μένα φωτογραφία, (από άλλη φωτογραφία), προκάλεσε το ενδιαφέρον μου, για το μαντήλι που φορούσε η λυγερόκορμη Ουρανία. Το θυμάμαι καλά. Το φορούσαν όλες οι γυναίκες στα χωριό μου, όσες φορούσαν την παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά.

Ήταν κεφαλομάντηλο για το καλοκαίρι. Το χειμώνα οι μεγαλύτερες γυναίκες φορούσαν μαντήλια σκούρου χρώματος στο κεφάλι τους, συνήθως καφέ και κάποιες μαύρου χρώματος. Τα καθημερινά χειμωνιάτικα κεφαλομάντηλα τα λέγανε τσίπες.

Το λευκό καλοκαιρινό μαντήλι το λέγανε τσιμπέρα. Ήταν από μαλακό βαμβακερό ύφασμα, πολύ αραιό και από ότι μπορώ να φανταστώ ήταν δροσερό για τις καλοκαιρινές δουλείες και εξωτέρες των γυναικών του χωριού. Το έδεναν στο κεφάλι με τον ίδιο τρόπο που έδεναν και τα σκούρα μαντήλια.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας το κεφαλομάντηλο τον λένε τσεμπέρι. Στα χωριά της ορεινής Λευκάδας, από όσο θυμάμαι, το λέγαμε τσιμπέρα. Σε μας τα μικρά τότε, άρεσε η τσεμπέρα στα κεφάλια των μανάδων μας. Ήταν μεγάλη αντίθεση με τα σκούρα χρώματα του υπόλοιπου ντυσίματος και ήταν ταυτισμένη με το καλοκαίρι.

Προηγουμενο αρθρο
Σκέψεις για τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό της παραλίας της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ο Φραγκοράφτης Μήτσος Φίλιππας, Νιάουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.