HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜηνύματα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μηνύματα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ:Για την επέτειο και τα σύγχρονα διδάγματα της Επανάστασης του 1821

Η φετινή επέτειος της αστικής εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 και της έναρξης της διαδικασίας συγκρότησης του αστικού κράτους στην Ελλάδα βρίσκει το λαό και τη χώρα να πλήττονται από έναν «ιδιαίτερο» κίνδυνο, την πανδημία του κορονοϊού.

Ως αποτέλεσμα, αναστάλθηκαν οι όποιες συνηθισμένες δραστηριότητες – σχολικός εορτασμός, παρελάσεις κ.λπ. – αλλά και εκείνες που είχαν δρομολογηθεί εκ μέρους του κράτους για την προϋπάντηση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Το ΚΚΕ είχε προετοιμάσει τη δική του πολύμορφη ιδεολογική – πολιτική παρέμβαση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα συμπεράσματα που προωθούσε η αστική εξουσία ως διαχρονικά για όλους και όλες, ανεξάρτητα από κοινωνική – ταξική θέση, ανεξάρτητα από την πάροδο σχεδόν 200 χρόνων αστικής εξουσίας. Κι αυτό στο όνομα της «εθνικής ενότητας» ή και ενός κοσμοπολιτισμού που θα αναβαθμίσει τη θέση του ελληνικού αστικού κράτους στην ευρύτερη περιφέρεια, στην ΕΕ και παγκόσμια.
Το ΚΚΕ επιφυλάσσεται για μια πλούσια ιδεολογική – πολιτική – ιστορική – πολιτιστική παρέμβαση που θα διαδίδει πλατιά τα συμπεράσματα από την Επανάσταση του 1821, αυτά που αφορούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά μεσαία στρώματα, τους μαθητές και φοιτητές των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, τους ριζοσπάστες εκπαιδευτικούς, επιστήμονες ιστορικούς και γενικά διανοούμενους.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους – μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους -, τους συνταξιούχους, τους νέους, με ψυχραιμία και θάρρος να κρατήσουν το μόνο διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει και από την Επανάσταση του 1821: Τίποτα δεν καταργείται, όσο σάπιο κι αν είναι, χωρίς την ταξική πάλη.
Άλλωστε η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας, και στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μια αδυναμία της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, όπως είναι η πανδημία μιας ασθένειας, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού. Εκδηλώνεται και τώρα η άλυτη αντίφαση: Από τη μια να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα (αναπνευστική και όποια άλλη υποστήριξη στις ΜΕΘ) να αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο ζωής την εξέλιξη της νόσου, από την άλλη να υπάρχει τραγική έλλειψη σε αυτές ακριβώς τις δυνατότητες, δηλαδή να υπάρχουν υποδομές (νοσοκομεία, ΜΕΘ κ.λπ.), μέσα (αναπνευστήρες, ακόμα και μάσκες, φόρμες κ.λπ.). Κυρίως, όμως, να μην αξιοποιείται με σταθερή εργασιακή σχέση και μέσα προστασίας το επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό, και επομένως να μην εξελίσσεται επιστημονικά, μια να βγαίνει στην ανεργία, μια να ψάχνει για δουλειά.
Δεν είναι τυχαίες αυτές οι ελλείψεις, και οι δυσλειτουργίες του δημόσιου συστήματος υγείας. Είναι αποτέλεσμα των κρατικών, ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την Υγεία με τα μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους, δηλαδή οι δομές της δημόσιας υγείας να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, σαν μαγαζιά, με τους ασθενείς- πελάτες, και όχι να παρέχουν απρόσκοπτα υπηρεσίες υγείας με βάση τις τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες του 21ου αιώνα σε όλο το λαό.
Η επικινδυνότητα της πανδημίας δεν πρέπει να επισκιάζει τις κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για παλιά και νέα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα:
Είναι οι τεράστιες συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και δεν αντιμετωπίζονται με κάποια έκτακτα επιδόματα. Καθημερινά αποκαλύπτονται και νέα περιστατικά απολύσεων, μη πληρωμής εργαζομένων, που ακόμα κι αν έχουν συγκυριακά αντικειμενική βάση, εκδηλώνουν τα όρια της καπιταλιστικής παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας στο σύνολό της. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να επαγρυπνούν, να μην επιτρέψουν διάφορα αντεργατικά μέτρα (όπως μέτρα «ευελιξίας», εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση εργασίας από το σπίτι, απαγορεύσεις συνάθροισης, μέτρα καταστολής ενάντια στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση κ.λπ.) να παγιωθούν σε βάρος τους.
Είναι οι αλλεπάλληλες καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, και πάλι λόγω έλλειψης ανάλογης κρατικής και όχι απλά της μίας ή της άλλης κυβερνητικής μέριμνας.
Είναι οι συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, το πρόβλημα των εγκλωβισμένων προσφύγων.
Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για την ταξική αφύπνιση, για τη μαχητική στάση ζωής απέναντι στην ανάγκη του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των σύγχρονων και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.
Το βασικό συμπέρασμα όλων των επαναστάσεων της Ιστορίας, μαζί και της Ελληνικής του 1821, για τις απαιτούμενες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανατροπές είναι: Τίποτα δεν αλλάζει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

24-3-2020

Μήνυμα Δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες,
Για την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Παλιγγενεσίας εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά. Ζώντας πρωτόγνωρες και δύσκολες στιγμές, δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να εορτάσουμε και να εκκλησιαστούμε όλοι μαζί. Φέτος έχουμε εθνικό χρέος να προστατεύσουμε τους οικείους μας και όλους τους συνανθρώπους με την υπεύθυνη στάση μας, ώστε να μπορέσουμε να βγούμε αλώβητοι και νικητές από τη δοκιμασία που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Με πυξίδα την Πίστη στο Χριστιανισμό και τα ιδανικά των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του Ελληνικού Έθνους, διατηρούμε στις καρδιές μας άσβεστη την ελπίδα για το μέλλον. Εύχομαι όλοι μαζί, ενωμένοι, του χρόνου να μπορέσουμε να εορτάσουμε με τη μέγιστη λαμπρότητα την Επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του Έθνους μας από τον Οθωμανικό ζυγό. Χρόνια πολλά, Ελλάδα!

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Μήνυμα του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Αθανάσιου Καββαδά για την Επέτειο του 1821 – Αύριο υψώνουμε στα σπίτια μας την Ελληνική Σημαία

Συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Η φετινή επέτειος της μεγάλης εθνικής εξέγερσης του 1821 βρίσκει τη χώρα μας σε πόλεμο.
Σε έναν πόλεμο ιδιόμορφο, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, μια ασύμμετρη απειλή που εισβάλει ύπουλα, ενεργεί αθέατα, κλονίζει την κοινωνία και την οικονομία και, το χειρότερο, κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Όμως απέναντι σε αυτόν τον εχθρό δεν είμαστε ανοχύρωτοι:

Έχουμε τα παραδείγματα της Ιστορίας μας, που μας έχει διδάξει ότι αν με εθνική ομοψυχία, με ενότητα και θάρρος ορθώσουμε ανάστημα, μπορούμε να νικήσουμε – και θα νικήσουμε.

Οι σημερινοί ήρωες είναι διαφορετικοί, είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές μας και όλο το προσωπικό των νοσοκομείων μας που δίνει τη μάχη της πρώτης γραμμής, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες για να εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Είμαστε και όλοι εμείς, που θυσιάζουμε την προσωπική μας ελευθερία, που μένουμε σπίτι για το κοινό καλό, για την προστασία τη δική μας, αλλά και κάθε συνανθρώπου μας.

Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,
Πριν σχεδόν 200 χρόνια το Έθνος μας ενώθηκε στη Μεγάλη Εξέγερση, απέναντι σε έναν εχθρό φαινομενικά ανώτερο, μια τεράστια αυτοκρατορία που επί 400 χρόνια τυραννούσε τους Έλληνες Χριστιανούς.
Πολεμήσαμε και δείξαμε το δρόμο της Εθνικής Ανεξαρτησίας σε δεκάδες άλλα Έθνη, γίναμε το πρότυπο που αγαπήθηκε και υμνήθηκε, που γέννησε τη λέξη «Φιλέλληνας».

Σε ένα χρόνο από σήμερα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από το αλησμόνητο Έπος του ’21.
Δίνουμε σήμερα τον νικηφόρο αγώνα μας, με τη χάρη της Θεοτόκου, για να μη λείπει κανείς από την μεγάλη γιορτή.
Φέτος, δεν θα έχουμε τη χαρά να δούμε τα παιδιά μας να παρελαύνουν, όμως κανείς δεν θα γιορτάσει μόνος: ας υψώσουμε όλοι στα σπίτια μας την Ελληνική Σημαία, σε μια συμβολική κίνηση ενότητας, μνήμης και ελπίδας.

Χρόνια Πολλά, Με Υγεία για όλους

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου και το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού, δίνουν το στίγμα για την έκβαση του αγώνα που δίνει σήμερα η χώρα μας» – Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας για την Εθνική Εορτή

Με αφορμή τη μεγάλη εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 25η Μαρτίου, ημέρα κήρυξης της Επανάστασης του ’21 ενάντια στον βάναυσο τουρκικό ζυγό, που το εορτολόγιό μας έφερε να γιορτάζουμε μαζί με το χαρμόσυνο του Ευαγγελισμού, αποτελεί μοναδικό ορόσημο όχι μόνο στην Ελληνική αλλά την Παγκόσμια ιστορία.

Ο αγώνας του 1821, που οδήγησε στην Παλιγγενεσία του Έθνους, ήταν ενωτικός, και παρά τις όποιες έριδες, ήταν έργο όλων των Ελλήνων. Ήταν αγώνας απέναντι σε έναν εχθρό που έμοιαζε ανίκητος. Ήταν ένας ιερός και δίκαιος αγώνας ‘υπέρ βωμών και εστιών’.

Αποδίδουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές του ’21, που πολέμησαν και θυσίασαν τη ζωή τους και το βιός τους, για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας, την εθνική μας υπόσταση, την υπερηφάνεια μας, την ευημερία μας.

Ειδικά σήμερα, που η πατρίδα μας δίνει και πάλι κρίσιμες μάχες, απέναντι σε ασύμμετρες προκλήσεις στα σύνορά της και απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, αντλούμε δύναμη από τις θυσίες των προγόνων μας και χρήσιμα διδάγματα.

Η ακύρωση, λόγω κορωνοϊού, των φετινών παρελάσεων και εκδηλώσεων τιμής, δεν ακυρώνουν τη μνήμη μας και δεν κάμπτουν το σθένος μας.

Χρέος και καθήκον όλων μας, σήμερα, είναι να κάνουμε τις δικές μας θυσίες ώστε να διαφυλάξουμε όλα αυτά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας, ώστε να διατηρήσουμε την Πατρίδα μας υγιή, ακέραιη, ανεξάρτητη και ελεύθερη.

Ας αφήσουμε λοιπόν το ‘εγώ’ και ας κοιτάξουμε το ‘εμείς’. Ας διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας. Και ενωμένοι θα ξεπεράσουμε και τις νέες αντιξοότητες.

Χρόνια Πολλά σε όλους!».

ΕΛΜΕ Λευκάδας

Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι Αληθές.
Δ. Σολωμός

Καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση 200 ετών από την εκδήλωση της Ελληνικής Επανάστασης διαπιστώνουμε πως το 1821 παραμένει ένα συμβάν ανοιχτό σε διερεύνηση που δύσκολα εντάσσεται σε εκ των προτέρων αποκρυσταλλωμένα θεωρητικά ερμηνευτικά σχήματα. Για να αντιληφθούμε όσο το δυνατόν πληρέστερα το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της πολυδιάστατης Ελληνικής Επανάστασης θα πρέπει μάλλον να στρέψουμε το βλέμμα μας στους υλικούς όρους και τον ιδεολογικό ορίζοντα των προεπαναστατικών ελληνικών κοινοτήτων εντός και εκτός Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ελληνική Επανάσταση είχε εθνικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Το βάρος του Αγώνα το σήκωσαν κυρίως αγροτικοί πληθυσμοί ενώ το ιδεολογικό υπόβαθρο προσδιορίστηκε, μέσω των διαφωτιστών διανοουμένων, από μία υποτυπώδη αστική τάξη που ασχολούταν με το εμπόριο.

Η Επανάσταση του 1821 αμφισβήτησε τη «νομιμότητα» της εποχής, όπως αυτή εκφραζόταν από την Ιερή Συμμαχία, προκάλεσε το πρώτο ρήγμα στο παρηκμασμένο οικοδόμημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οδήγησε στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.

Το νεοϊδρυθέν, μικρό σε έκταση, ελληνικό κράτος δεν ανταποκρινόταν στους πόθους των επαναστατών, που προσδοκούσαν τη δημιουργία μιας ευνομούμενης συνταγματικής πολιτείας με φιλελεύθερους θεσμούς. Οι Μεγάλες Δυνάμεις επέβαλαν μονάρχη στον ελληνικό λαό και προκάλεσαν, μέσω της χορήγησης επαχθών δανείων, την οικονομική και κατ’ επέκταση πολιτική εξάρτηση του νεοελληνικού κράτους, που καθόρισε την πορεία του μέσα στο χρόνο ως τις μέρες μας. Με αυτούς τους δυσμενείς όρους πορεύτηκε η πατρίδα μας. Η νεότερη ιστορία της είναι ένα έντονο ανάγλυφο από σκοτάδια και φως.

Το τελευταίο διάστημα που η τουρκική επιθετικότητα, η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού και η πανδημία, με τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιφέρει, έχουν διαμορφώσει μια εξουθενωτική πραγματικότητα, η Επανάσταση του 1821 αποτελεί παράδειγμα που μας δείχνει πως ο λαός έχει πάντα αστείρευτες δυνάμεις.

Η νηφάλια προσέγγιση του ιστορικού μας παρελθόντος και ο αναστοχασμός αποτελούν προϋποθέσεις εθνικής αυτογνωσίας. Ως πολίτες οφείλουμε να εκφράζουμε καθημερινά τον υγιή πατριωτισμό μας υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και επιδεικνύοντας στάσεις και συμπεριφορές κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Ειδικότερα στις παρούσες συνθήκες, που η παγκόσμια πανδημία θα επιφέρει δυσμενέστατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη φτωχοποίηση ενός μέρους της κοινωνίας και την κατίσχυση των αγορών. Ζήτω η πατρίδα!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας

Μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, μέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου συνδέθηκε με την έναρξη του ελληνικού αγώνα για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και έχει ένα βαθύ και διαχρονικό συμβολισμό για τους απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες. Αποτελεί μία βαριά παρακαταθήκη για όλες τις γενεές.

Είναι συνώνυμο των ιδανικών της ελευθερίας, του πάθους για την πατρίδα, του αγώνα για την επιβίωση του έθνους.

Είναι αυτά τα ιδανικά που συνοδεύουν κι εμψυχώνουν τους Έλληνες στις δύσκολες στιγμές, στις μεγάλες αποφάσεις, είναι αυτά που τους ενώνουν, που τους κάνουν Ήρωες.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με μεγάλη υπερηφάνεια τιμά την συμμετοχή των Επτανησίων στον μεγάλο αγώνα του 1821. Οι Επτανήσιοι προσέφεραν καταφύγιο στους επαναστατημένους αδελφούς τους, βοήθησαν οικονομικά και διπλωματικά τον αγώνα, εργάστηκαν για την υποστήριξη των μεγάλων Δυνάμεων, ενώ βρέθηκαν στα πεδία των μαχών στην επαναστατημένη Ελλάδα.

Δύο μεγάλες μορφές του αγώνα, ο εθνικός ποιητής Διον, Σολωμός και ο πρώτος κυβερνήτης του ελεύθερου ελληνικού κράτους Ιωάννης Καποδίστριας είναι τέκνα της Ιόνιας γης.

Οι εκδηλώσεις ΄΄Ελλάδα 2021΄΄ για τα 200 χρόνια από το 1821, θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναδείξουμε τον ρόλο και το μεγαλείο των Επτανησίων.
Η εφετεινή Επέτειος μας δίνει δύναμη και έμπνευση να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε την πρωτόγνωρη κρίση που ξαφνικά απειλεί την ζωή μας και την δημόσια υγεία.
Δεν θα μας λείψουν το σθένος, η αποφασιστικότητα, η ομοψυχία, ο σεβασμός στην ιστορία μας, και θα βγούμε νικητές.

Ζήτω η Ελλάδα! Χρόνια πολλά με πίστη στην δύναμη του καθενός, της καθεμιάς και όλων μαζί.

Προηγουμενο αρθρο
Άμεσες προσλήψεις στο Νοσοκομείo – Επικοινωνία του Θανάση Καββαδά με τον Υφυπουργό Υγείας
Επομενο αρθρο
Το ξενοδοχείο «Μποσκέτο» παραμένει ανοικτό στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.