HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜια ακόμα σημαντική εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Μια ακόμα σημαντική εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας, ώρα 7 μ.μ.

IMG_0012

Στη μεστή από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων παρακολουθήσαμε τη συνέχεια, θα λέγαμε, της προηγούμενης εκδήλωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, με προσκεκλημένο τον διεθνούς κύρους Ισπανό ελληνιστή Πέδρο Ολάγια που μας είχε γοητεύσει αλλά και πείσει για τη διαχρονική σημασία του ελληνικού πολιτισμού. Ως συνέχεια, η παρουσία του Καθηγητή της Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών Νίκου Πετρόχειλου, έρχεται να συνδέσει τον ελληνικό με τον ρωμαϊκό πολιτισμό γύρω από ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο, όσο και για τον σύγχρονο κόσμο. «Θαυμασμός, άμιλλα, αντιζηλίες και συγκρούσεις στον αρχαίο ελληνορωμαϊκό κόσμο. Προβολές στο σύγχρονο κόσμο».

IMG_0071

Ο ομιλητής «ωραίος ως Επτανήσιος», όπως είπε χαρακτηριστικά μετά τη συναρπαστική διάλεξή του, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, μίλησε αναλυτικά, με αφηγηματική άνεση και ρητορικό ήθος, με γνώση και στοχαστικότητα πάνω στη γένεση του ρωμαϊκού πολιτισμού, από τον θαυμασμό των Ρωμαίων προς τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, μέχρι τον ανταγωνισμό, τις αντιζηλίες και τις συγκρούσεις, αφήνοντας να διαφανεί μέσα στην ιστορία η δραματικότητα της ανθρώπινης φύσης.
Τον ομιλητή καλωσόρισε ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, η οποία σε ένα ακαδημαϊκό ουσιώδες κείμενο με θέμα: «Για μια πατρίδα του «ευδαίμονος βίου»: Ταξιδεύοντας με το πνεύμα του Νίκου Πετρόχειλου», υπογράμμισε τη σημασία του ανθρωπιστικού ήθους-όχι μόνον για τη διδασκαλία αλλά για κάθε πεδίο ατομικής και συλλογικής δραστηριοποίησης, δηλαδή για την «πολιτική» με την αριστοτελική της σημασία.

IMG_0037

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, όπου τέθηκαν σημαντικά ζητήματα, όπως η επήρεια του ελληνικού πολιτισμού διαχρονικά στην Ευρώπη και στον κόσμο, το ζήτημα της νεοελληνικής ταυτότητας, οι πολλαπλές ονομασίες των Ελλήνων διιστορικά και το ιστορικό τους περιεχόμενο.

IMG_0032

Ευχαριστούμε τον Σύνδεσμο Φιλολόγων για μια ακόμα δυνατή πνευματική πρωτοβουλία και ευχόμαστε να συνεχίσει να προσφέρει στον πολιτισμό του τόπου μας πλουτίζοντας τις γνώσεις και τους προβληματισμούς όλων μας.

IMG_0021

Aπό την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά τους συμπολίτες μας που με συγκινητική προθυμία υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του και μάλιστα σε τόσο δυσχερείς συνθήκες:

Τον κ. Μάνο Θερμό και την κ. Ρομίνα Θερμού για τη φιλοξενία του προσκεκλημένου καθηγητή στο υπέροχο παραδοσιακό BOSCHETTO.

Παρακολουθείστε το βίντεο του Θανάση Κατωπόδη από την εκδήλωση.

Προηγουμενο αρθρο
Για μια πατρίδα του «ευδαίμονος βίου»: Ταξιδεύοντας με το πνεύμα του Νίκου Πετρόχειλου
Επομενο αρθρο
Παρέμβαση του Παύλου Βλάχου σε άρθρο της ιστοσελίδας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.