HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜια αρχαία άγνωστη ανάγλυφη παράσταση σε έναν άγνωστο βράχο

Μια αρχαία άγνωστη ανάγλυφη παράσταση σε έναν άγνωστο βράχο

Γράφει η Παρασκευή Σιδερά-Λύτρα

Το χωριό μου, η Κανδήλα, στους δυτικούς πρόποδες των Ακαρνανικών ορέων, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη θάλασσα, χτιισμένο στη θέση που ήταν η αρχαία πόλη Αλυζία, δεν είναι γνωστό για σωζόμενες αρχαιότητες. Δεν έγιναν ποτέ ανασκαφές, δεν προωθήθηκαν στην επιφάνεια θησαυροί.

Μόνον αρχαιοκάπηλοι κατά καιρούς θέλησαν να κάνουν την τύχη τους. Η μεγάλη κλοπή είχε γίνει βέβαια από τους Ρωμαίους ήδη στην αρχαιότητα, όταν αφαιρέθηκαν οι ανάγλυφες παραστάσεις των δώδεκα άθλων του Ηρακλή – έργο του μεγάλου γλύπτη Λυσίππου – από τις μετόπες του ναού του ήρωα, που βρίσκονταν στο λιμάνι της Αλυζίας, δυτικά του Μύτικα.

Στην επιφάνεια όμως του τόπου δεν είναι δυνατόν να μην πέσουν αμέσως στο μάτι οι ακόμη σωζόμενοι τεράστιοι ογκόλιθοι, απομεινάρια των λεγομένων κυκλώπειων τειχών, που προστάτευαν την αρχαία πόλη. Και ψηλά στην πλαγιά του βουνού προς το Αρχοντοχώρι, στη θέση Καστρί, επάνω σε έναν κοινό βράχο είναι λαξευμένη μια ανύποπτη ανάγλυφη παράσταση, που παραθέτομε εδῶ: Καλοδιατηρημένη, εντυπωσιακὸ στολίδι εκεί στη βραχώδη ερημιά, ηλικίας χιλιετηρίδων, μια τετράδα μορφών από την Ελληνική Μυθολογία: Δεξιά όρθιοι η Αθηνά και ο Ερμής. Αριστερά καθήμενοι η Υγεία και απέναντί της ο Ασκληπιός· πίσω του το φίδι, σύμβολό του Ασκληπιού.

Η Παρασκευή Σιδερά – Λύτρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κανδήλα, φοίτησε στο Γυμνάσιο Λευκάδας. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαιδεύσεως. Σπούδασε κατόπιν στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Γοττίγγης Κλασσική Φιλολογία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία.
Δίδαξε σε σχολεία στην Ελλάδα και στη Γερμανία και τελευταία Νεοελληνική Γλώσσα ως εντεταλμένη στο Πανεπιστήμιο της Γοττίγγης. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά άρθρα και βιβλιοκρισίες και έχει μεταφράσει θεωρητικά και λογοτεχνικά έργα από τα γερμανικά στα ελληνικά και αντιστρόφως.
Κάτοχος του κρατικού βραβείου μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα 2007.

Προηγουμενο αρθρο
Ευχαριστήριο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
Επομενο αρθρο
Δειλινό στη δυτική παραλία της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.