HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΜια κηδεία στην πόλη της Λευκάδας το 1952

Μια κηδεία στην πόλη της Λευκάδας το 1952

Τρεις φωτογραφίες του Μ. Ιασωνίδη, πολύ πιθανόν από το μπαλκόνι του διώροφου κτιρίου απέναντι από το σημερινό κατάστημα του Ξυλόφουρνου στην κεντρική αγορά.

Περιγράφουν ένα τραγικό γεγονός για την μικρή μας πόλη. Την κηδεία ενός 25χρονου νέου. Ένας χαρισματικός και ταλαντούχος νέος, σπουδαίος μουσικός και αρχηγός των Προσκόπων, ο Πάνος Δαφαράνας, γιος του επί χρόνια μαέστρου της Φιλαρμονικής Γεράσιμου Δαφαράνα, έχασε τη μάχη με ανίατη -για την εποχή- ασθένεια.

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την πομπή στο ύψους του ναού του Παντοκράτορα μπροστά από το φαρμακείο Κουκουλιώτη τότε, Γείτονα σήμερα. Στρίβουν στην οδό Μαυρομάτη με προορισμό την πλατεία Ι. Ζαμπελίου και καταλήγουν στον ναό των Αγίων Αναργύρων όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία.


Προπορεύεται η Φιλαρμονική, ακολουθούν οι Ναυτοπρόσκοποι, οι ιερείς και το Σώμα Προσκόπων της Λευκάδας μεταφέροντας το φέρετρο.

Την Διοικούσα επιτροπή του τοπικού Προσκοπικού συνδέσμου αποτελούσαν εκείνη την εποχή οι: Κωνστ. Σερεπίσιος, Θεοδ. Σταματέλος, Παν. Ροντογιάννης, Αθ. Γαρύφαλος, Μαρ. Γουλιέλμος, Ηλ. Γράψας, Δημ. Μαρινάκης.

(Στο νησί μας ο Προσκοπισμός έχει γράψει λαμπρές σελίδες στο παρελθόν. Η Λευκάδα ήταν από τους πρώτους Νομούς της χώρας που δημιούργησε και διατήρησε, ενεργά και πολυπληθή τμήματα Προσκόπων. Ο Σύλλογος Προσκόπων στη Λευκάδα ιδρύθηκε το 1936. Πρώτος πρόεδρός του υπήρξε ο γιατρός Αριστομ. Αλβανίτης.)

Προηγουμενο αρθρο
Εορταστική εκδήλωση στην Ιερά Μονή Κόκκινης Εκκλησιάς
Επομενο αρθρο
Γκρέτα, τα χρήματα και η ανάπτυξη σώζουν ζωές...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.