HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜιλώντας με τα παιδιά για το σεισμό

Μιλώντας με τα παιδιά για το σεισμό

Για άλλη μια φορά, οι γονείς και οι δάσκαλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια «δύσκολη» συζήτηση, όπως αυτή για τον πρόσφατο σεισμό.

Δεν υπάρχει “σωστός” ή “λάθος” τρόπος να μιλήσει κανείς με τα παιδιά για τέτοια γεγονότα. Αυτό που πρέπει όμως να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού και των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβάλλουμε ή να τρομοκρατήσουμε τα παιδιά αλλά μόνο να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν αυτό που συνέβη και να τους εξηγήσουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Εδώ είναι μερικές προτάσεις που ίσως σας βοηθήσουν.

1. Δημιουργήστε μια ωραία ατμόσφαιρα και εξηγήστε στα παιδιά ότι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις επί του θέματος. Σε καμιά περίπτωση μην εξαναγκάσετε τα παιδιά να κάτσουν και να ακούσουν με το ζόρι, αν πραγματικά δεν είναι έτοιμα για τέτοιου είδους συζήτηση.

2. Δώστε τους ειλικρινείς απαντήσεις και πληροφορίες. Εξηγήστε τους ότι ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει πολύ συχνά στην περιοχή μας. Είναι η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της γης, που γίνεται αισθητή από την κίνηση του εδάφους. Δημιουργείται συνήθως μέσα στο γήινο φλοιό και προκαλείται από ένα σπάσιμο πετρωμάτων. Χρησιμοποιήστε λέξεις και έννοιες που τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν. Προσαρμόστε το λεξιλόγιό σας στην ηλικία, τη γλώσσα και το αναπτυξιακό επίπεδο των παιδιών σας.

3. Να είστε καθησυχαστικοί αλλά μην δώσετε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις. Είναι σωστό να διαβεβαιώσετε τα παιδιά ότι είναι ασφαλή στο σπίτι τους ή στο σχολείο τους, αλλά δεν μπορείτε να τους υποσχεθείτε ότι δεν θα υπάρξει άλλος σεισμός ή άλλη φυσική καταστροφή. Εξηγήστε τους ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα, και ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Διαβεβαιώστε τα ότι τα σπίτια και τα σχολεία έχουν χτιστεί ώστε να αντέχουν σε δυνατούς σεισμούς.

4. Διαβεβαιώστε τα ότι υπάρχουν φορείς και υπηρεσίες που βοηθούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Τονίστε τους ό,τι μόνο οι πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς είναι υπεύθυνες.

5. Βοηθήστε τα να σας εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Δώστε τους να καταλάβουν ότι σας ενδιαφέρουν οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες τους. Μοιραστείτε μαζί τους και τα δικά σας συναισθήματα.

6. Αποφεύγετε να δείχνετε φοβισμένοι ή τρομοκρατημένοι σε κάθε σεισμική δόνηση. Η δική σας ψυχραιμία εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά στα παιδιά.

7. Αφήστε τα παιδιά να γνωρίζουν ότι πολλές Υπηρεσίες βοηθούν τις οικογένειες που επλήγησαν από πρόσφατους σεισμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά ότι όταν συμβαίνει κάτι τρομακτικό, υπάρχουν άνθρωποι για να βοηθήσουν.

8. Μην αφήνετε τα παιδιά να παρακολουθούν πάρα πολύ τηλεόραση με τρομακτικές εικόνες. Η επανάληψη αυτών των σκηνών είναι ενοχλητική και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

9. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί τους. Μην τα αφήνετε μόνα στο σπίτι.

10. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν τρόπους να εκφραστούν. Μερικά παιδιά μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους ή τους φόβους τους. Μπορεί για παράδειγμα να νιώθουν πιο άνετα αποτυπώνοντας στο χαρτί τις σκέψεις τους με τη ζωγραφική. Το σημαντικό είναι να τα ενθαρρύνετε να εκφραστούν με οποιοδήποτε τρόπο τα κάνει να αισθάνονται καλύτερα.

11. Μην κρατάτε τα παιδιά στο σπίτι εφόσον λειτουργούν τα σχολεία. Η λειτουργία των σχολείων είναι σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα.

12. Επισκεφτείτε με τα παιδιά το κομμάτι της ιστοσελίδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας « Για μικρούς και μεγάλους» http://kids.oasp.gr/ , και παίξτε μαζί τους στα διάφορα παιχνίδια.

Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λευκάδας
με τη συνεργασία της κ. Δήμητρας Κεφαλά, Δ/ντριας του Δημ. Σχολείου Λυγιάς

Προηγουμενο αρθρο
Τα Agni studios παραχωρούν τα δωμάτια σε όποιον έχει ανάγκη
Επομενο αρθρο
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος θα περιοδεύσει στα χωριά Δράγανο και Αθάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.