HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΜιμόζα: τα κίτρινα «φώτα» του Φεβρουαρίου!

Μιμόζα: τα κίτρινα «φώτα» του Φεβρουαρίου!

Είναι τόσο όμορφο συναίσθημα να παρακολουθείς ένα φυτό να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται και μάλιστα μια όμορφη μιμόζα που ανθίζει μέσα στον μουντό χειμώνα. Η εμφάνιση των λουλουδιών της σε μια εποχή που λείπουν τα διακοσμητικά φυτά, δίνει μια ευχάριστη και χαρούμενη νότα αισιοδοξίας.

«Ο συνδυασμός της ομορφιάς των λουλουδιών της και της πρόωρης εμφάνισής τους μέσα στο καταχείμωνο, έχουν μετατρέψει τη μιμόζα, στις μεσογειακές χώρες, σύμβολο της αναγέννησης και της θηλυκότητας.

Ο Δεκέμβρης και ο Ιανουάριος φωτίζουν το λευκό του χιονιού και το γκρι του πάγου, μα ο γκρίζος Φεβρουάριος αντραλίζεται και ριγά με τα κατακίτρινα μυρωμένα άνθη της μιμόζας (Acacia Dealbata), Ναι, ο Φλεβάρης αρέσκεται στα εκτυφλωτικά σχεδόν ηλεκτρικά κίτρινα.

Οι μιμόζες, επισήμως ονομάζονται ακακίες. Μην απορείτε. Η γνωστή μας ανθισμένη μιμόζα του χιονιά ονομάζεται Acacia Dealbata, ενώ η άλλη λεπτεπίλεπτη ακακία με τα ροζ-μωβ καλοκαιρινά άνθη, ονομάζεται Mimosa Pudica.

Η «κίτρινη» μιμόζα είναι αειθαλές δέντρο που κατάγεται από τη μακρινή Αυστραλία με ύψος που μπορεί να φτάσει και τα τριάντα μέτρα. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα και ελαφρώς οδοντωτά. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας της στο τέλος του χειμώνα (μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου) λυγίζει από το βάρος των ανθισμένων κλώνων της ως άλλη απαστράπτουσα και μυρωδική «κλαίουσα».

Και ενώ στην πατρίδα μας σπαταλάμε το νερό που δεν έχουμε φυτεύοντας γκαζόν, στη Νότια Γαλλία φυτεύουν μιμόζες και διοργανώνουν φεστιβάλ, περιπάτους και δρώμενα σε μια απόσταση 180 χιλιομέτρων κατάφυτων με μιμόζες. Είναι ο Δρόμος της Μιμόζας, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες κουρασμένους τουρίστες που αναζητούν έστω λίγο τεχνητό φως στο γκρι του γκρι ενός ατέρμονου χειμώνα.

Ναι, ένας δρόμος με ανθισμένες κίτρινες μιμόζες που συνδυάζεται με το καρναβάλι της Νίκαιας και διαρκεί από τα μέσα έως τα τέλη Φεβρουαρίου κάθε χρόνο. Από το Lavandou έως την Grasse!

Ας το σκεφτούμε κι εμείς αν είναι να σωθούμε από τον τουρισμό του «λίγος ήλιος, θάλασσα και το αγόρι μου», και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στους μεταβατικούς μήνες του χρόνου που το μάτι αναζητά το φως του ουρανού και το άρωμα μιας αστραφτερής ηλιόλουστης μιμόζας.»*

Ερέθισμα για ελεύθερη φαντασίωση: ο δρόμος κατά μήκος της μαρίνας με εκείνα τα έρημα, εγκαταλελειμμένα και καχεκτικά δεντράκια, να ήταν, λέει, κατάφυτος από μιμόζες και αυτή την εποχή λουσμένος με τα «κίτρινα φώτα» του φυτού.

* popaganda.gr/

Προηγουμενο αρθρο
Κυκλοφόρησε το (39ο) φύλλο της εφημερίδας «Αντίλαλοι από τους Σκάρους»
Επομενο αρθρο
Σε διεθνή «καραντίνα» τίθεται η Κίνα λόγω κορωνοϊού – Αντιδρά το Πεκίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.