HomeΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΑΝέα Υόρκη, ο απόλυτος προορισμός για shopping – Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Νέα Υόρκη, ο απόλυτος προορισμός για shopping – Της Ιουστίνης Φραγκούλη

Οταν προσγειώθηκα για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη εν έτει 1983 (πάει κιόλας ένα τέταρτο του αιώνα) ήμουν σίγουρη πως με τα συνολάκια μου απο τους μόδιστρους του Κολωνακίου θα έσκιζα περπατώντας ανέμελη και χαλαρή στο πολυζυζητημένο Μανχάτταν. Απο τις επισκέψεις των ελληνοαμερικανών θειάδων εκ Σικάγο και εξ Ουάσιγκτον είχα σχηματίσει την εντύπωση πως οι αμερικάνες φορούσαν ρόζ ή τυρκουάζ ζερσεϊ συνολάκια με ολίγον καρουδάκι κι ένα ζευγάρι πεταλουδέ γιαλιά πασπαλισμένα με χρυσόσκονη. Τα χοντροειδή παπούτσια τους με το άσπρο λάστιχο και τα καλσόν τύπου νοσοκομας ολοκλήρωναν την απορριπτική μου άποψη για το γυναικείο πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατέβηκα, λοιπόν, γεμάτη αυτοπεποίθηση στην 5η λεωφόρο πιστεύοντας πως θα ήμουν περίπου εξωτική με τα καλοστημένα ταγεράκια μου, τα Benetton φουλαράκια και τα φορέματα απο τον Μπίλλυ Μπό. Μπήκα με αέρα ντίβας στο Oak Room του Plaza Hotel και φεύ! έπεσα κανονικά απο τα σύννεφα.Οι κυρίες γύρω μου φορούσαν απο Armani μέχρι Dior, Escada και Gucci κι εγώ έμοιαζα σαν επαρχιώτισσα παρα το ευρωπαϊκό στυλάκι μου και την οίηση που μου παρείχε η παντελής άγνοια περι στύλ Μανχάτταν.

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, των ουρανοξυστών και της αίγλης είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πως οι Νεοϋορκέζες ήταν οι πιο καλοντυμένες γυναίκες του κόσμου (μόνο οι κυρίες στο Μόντε Κάρλο μπορούν να τις ανταγωνιστούν). Οσο για τα πολυκαταστήματα απο Saks 5th Avenue, Begdorf and Goodman μέχρι Macy’s και Bloomingdales, μού έκοψαν κυριολεκτικά την ανάσα με την ποικιλία και την αφθονία των πραγμάτων και των προσφορών. Εκεί έμαθα πως οι εκπτώσεις ήταν μια συνεχής κατάσταση στην Αμερική, εκεί πληροφορήθηκα πως οι άρχοντες της χώρας ήταν οι τιμημένοι καταναλωτές.

Φυσικά, η θλιβερή αντιστοιχία της φτωχής τότε δραχμής με το πληθωρικό αμερικάνικο δολάριο, έκανε την αγοραστική μου αξία μηδαμινή. Τα μόνα ρούχα που αγόρασα ήταν απο το Macy;s (το πιο λαϊκό πολυκατάστημα) και μάλιστα σε εκπτώσεις 70%. Παρόλα αυτά εκεί αναγνώρισα πως η Αμερική είχε μια αγορά που πρόσφερε ποικιλία ρούχων και ειδών σπιτιού, ηλεκτρονικών και λευκών ειδών σε τιμές απόλυτα προσιτές ακόμη και στους Ελληνες.

IMG_0404

Σήμερα τα πράγματα έχουν σαφώς και εντελώς αντιστραφεί. Η Νέα Υόρκη με τις ευρωπαϊκές μπουτίκ απο τη μια μεριά και με τους αμερικανούς σχεδιαστές απο την άλλη, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για φτηνό και επώνυμο shopping, καθώς η λογική της αμερικάνικης αγοράς έχει προσανατολισθεί στο να προσελκύσει την πλατειά μάζα στα επώνυμα προϊόντα προσφέροντάς τα σε απίστευτες εκπτώσεις μέσα στις ομώνυμες μπουτίκ ή στα μεγάλα κέντρα εκπτώσεων που βρίσκονται λίγο έξω απο την αμερικάνικη μητρόπολη.

Τα μυστικά του έξυπνου shopping στη Νέα Υόρκη

Το κυριότερο μυστικό για φτηνές αγορές είναι να καταπλεύσει κανείς την περίοδο των μεγάλων προσφορών, που συνήθως συνδυάζονται με τις αμερικάνικες αργίες.

Σημειώνω πως ακόμη και στα μεγάλα πολυκαταστήματα μπορεί να χτυπήσει κανείς χρυσές ευκαιρίες την περίοδο μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οπότε γίνεται κυριολεκτικά όργιο εκπτώσεων.

Επίσης στα μέσα της χρονιάς ειδικές προσφορές γίνονται το τριήμερο των γενεθλίων του George Washington (18 Φεβρουαρίου), το τριήμερο της Memorial Day( 26 Μαίου),το Labor Day weekend (1η Σεπτεμβρίου) , το τριήμερο του Columbus Day (13 Οκτωβρίου) και το τετραήμερο του Thanksgiving ( 27 Νοεμβρίου).

Η μεγαλύτερη περίοδος εκπτώσεων για καλοκαιρινά είδη αρχίζει απο την ημέρα του γιορτασμού της Εθνικής Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου.

Επίσης, κάποιος πρέπει να ζυγίσει πόσες μέρες έχει στη διάθεσή του κι αν έχει πρόθεση να κάνει shopping μέσα στο Μανχάτταν ή λίγο έξω απ αυτό στα περίφημα factory outlets.

IMG_0405

Στο Μανχάτταν

Στο Μανχάτταν απαραίτητη είναι μια περιήγηση στην 5η λεωφόρο και στη λεωφόρο Madison (πρώτη παράλληλος) όπου υπάρχουν όλοι οι μεγάλοι σχεδιαστές σε υπέροχες βιτρίνες έτσι για μια λάγνα ματιά στα όμορφα του κόσμου. Αλλά και τα πολυκαταστήματα Saks 5th Avenue, Begdorf and Goodman και το Barney;s NΥ στην Madison προσφέρουν επίσης μια χορταστική περιήγηση στα καλά πράγματα της γής που βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ. Σε περιόδους εκπτώσεων αξίζουν και οι αγορές.

Πάντως μπορείτε να εντοπίσετε ρούχα μεγάλων σχεδιαστών, τσάντες, παπούτσια αλλά και είδη σπιτιού σε τιμές κάτω απο 50% στα εξής πολυκαταστήματα εκπτώσεων μέσα στο Μανχάτταν όλο το χρόνο

Century 21

Ρούχα, αξεσουάρ, είδη σπιτιού απο μεγάλους σχεδιαστές σε τιμές έκπτωσης 30-50% όλο το χρόνο.

Διεύθυνση : 22 Cortlandt St., between Church St. and Broadway
τηλέφωνο: 212-227-9092
Ηλεκτρικός: E to World Trade Center; 2/3 to Park Place; N/W to City Hall
Περιοχή: Financial District (

Find Outlet

Ευκαιρίες που αλλάζουν κάθε εβδομάδα σε είδη ρούχων με τιμές μέχρι 80% κάτω απο τις αναμενόμενες σχεδιαστών όπως οι Katayone Adeli, Helmut Lang, και Paige Novick

Διεύθυνση: 361 W. 17th St., between Eighth and Ninth Aves.
Τηλέφωνο: 212-243-3177
Ηλεκτρικός: A/C/E to 14th Street
Περιοχή Σόχο

Διεύθυνση: 229 Mott St.
Τηλέφωνο: 212-226-5167
Ηλεκτρικός: 6 at Spring St., N/R/W at Prince St.

Gabay’s Outlet

Ρούχα απο τις βιτρίνες των μεγάλων πολυκαταστημάτων απο Bergdorf Goodman μέχρι Henri Bendel σε εκπτώσεις απο 50-80% . Εδώ θα βρείτε απο Manolo Blahnik μέχρι Chanel.

Διεύθυνση: 225 First Ave. (13th/14th)
τηλέφωνο: 212-254-3180
Ηλεκτρικός: L to 1st Avenue; 4/5/6, N/R/W to 14th Street/Union Square
Περιοχή: East Village

4. Syms

Το Syms προσφέρει ρούχα σχεδιαστών απο Oscar De La Renta, Tommy Hilfiger, Kenneth Cole σε γυναικεία, ανδρικά και παιδικά σε μεγάλη ποσότητα και ποικιλία.

Διευθυνση: 400 Park Ave.
τηλέφωνο: 212-317-8200
Ηλεκτρικός: E/V to 53rd/Lex, 6 to 51st/Lex
Περιοχή Midtown East

Διεύθυνση: 42 Trinity Pl.
Τηλέφωνο: 212-797-1199
Ηλεκτρικός: 4/5 to Bowling Green
Περιοχή :Financial District

5. Loehmann’s

Τα καταστήματα Loehmann’s προσφέρουν ρούχα ποικίλων σχεδιαστών σε εκπτώσεις απο 30-65% και τα περίφημα πίσω δωμάτια είναι γεμάτα με επώνυμα ρούχα σε τιμές ευκαιρίας.
Διεύθυνση: 101 Seventh Ave., nr. 17th St.
Τηλέφωνο: 212-352-0856
Ηλεκτρικός: 1/9 to 18th Street
Περιοχή: Chelsea

6. LoftWorks

Είναι το πιό ίν μαγαζί για επώνυμα ρούχα σε εκπτώσεις καθώς βρίσκεται στην περιοχή Tribbeca και διαθέτει τρείς ορόφους με είδη απο σχεδιαστές σαν την Prada, το Gucci και τον Armani με έκπτωση μέχρι 80% . Ψηλά ταβάνια, ευρύχωρα δοκιμαστήρια κι ένα προσωπικό με υψηλή αίσθηση εξυπηρέτησης κάνουν τη διαφορά απο τα άλλα καταστήματα του είδους.
• Διεύθυνση:100 Lafayette St., μεταξύ White and Walker Sts.;
τηλέφωνο : 212.343.8088,

Βιβλία δεύτερο χέρι
Strand Book Store

Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε το 1927 σε υπαίθρια αγορά και σήμερα πουλάει βιβλία απο δεύτερο χέρι σε πολύ καλές τιμές. Πολλές σπάνιες εκδόσεις.

• 828 Broadway at 12th St., 212-473-1452, strandbooks.com
• Annex: 95 Fulton St. near Gold St., 212-732-6070,
• Strand Books Kiosk: Central Park, Fifth Ave. at 60th St., 646-284-5506

Προηγουμενο αρθρο
Πρωτομαγιά στο μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς
Επομενο αρθρο
Καμία ανησυχία για την ποιότητα του νερού σύμφωνα με τις αναλύσεις

3 Σχόλια

  1. Αποστόλης Μ
    27 Απριλίου 2015 at 02:04 — Απάντηση

    Εδώ καράβια πνίγονται …..

  2. jean hiver
    25 Απριλίου 2015 at 20:34 — Απάντηση

    Emiaze san eparxiotisa…?..?.
    eine dynaton

    • Άρωμα Λευκάδας
      25 Απριλίου 2015 at 20:58 — Απάντηση

      Φοβάμαι πως σας μπέρδεψε η φωτογραφία. Η κεντρική φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που αναφέρετε η συγγραφέας. Είναι σχετικά πρόσφατη το 2007, από κάποια εκδήλωση και είναι σωστά ντυμένη για την περίπτωση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.